Από τον Πολυχρονίου στον Πολυχρονίδη: O τροχός της τύχης επιστρέφει

Από τον Πολυχρονίου στον Πολυχρονίδη: O τροχός της τύχης επιστρέφει

Ο τηλεοπτικός σταθμός STAR αναβιώνει ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παιχνίδια των εμβρυακών χρόνων της ιδιωτικής τηλεόρασης και μας δίνει αφορμή για μαθήματα ελληνικής τηλεοπτικής ιστορίας (vids)

Απόψε το βράδυ αν το τηλεκοντρόλ σου σε ρίξει στο STAR, μην νομίζεις πως χάλασε η τηλεόρασή σου. Αν ξαφνικά δεις έναν μεγάλο τροχό με ποσά και εντολές να περιστρέφεται δεν έχεις γυρίσει πίσω στο χρόνο. Είναι η νέα, ρετρό πρόταση, για τα απογεύματα του καναλιού της Κηφισιάς που μας θύμισε τόσες και τόσες φορές που ακούσαμε τον Γιώργο Πολυχρονίου να αναφωνεί: “Εκατομμύρια” και την Κρίστα να περπατά με στιλ προς το σημείο όπου άναβε το γράμμα της λέξης που βρήκε ο παίκτης. Από τον Γιώργο Πολυχρονίου στον Πέτρο Πολυχρονίδη, 25 χρόνια δρόμος…

Ένα τηλεπαιχνίδι που μετρά 40 χρόνια

Ο Τροχός της Τύχης βασίζεται στο αγαπημένο παιχνίδι των μαθητικών μας χρόνων, «Κρεμάλα» και δημιουργήθηκε το 1975 από τον Merv Griffin για το τηλεοπτικό δίκτυο NBC. Έχει κατακτήσει όλο τον κόσμο καθώς στο original format έχουν γίνει περισσότερες από 60 διεθνείς προσαρμογές. Πρόκειται για μια από τις πιο επιτυχημένες ανανεώσεις format διεθνώς, την οποία υιοθέτησαν μεγάλα κανάλια σε όλες τις χώρες, όπως το γαλλικό TF1, το τουρκικό Kanal D, το ισπανικό Antena 3 ενώ σύντομα το παιχνίδι θα ξεκινήσει να προβάλλεται σε Πορτογαλία και Κροατία.

Ο πρώτος Τροχός της Τύχης έκανε πρεμιέρα στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο του 1975 στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC. Το βίντεο που ακολουθεί είναι με πρώτο παρουσιαστή τον Τσακ Γούλερι. Το πιο δημοφιλές παιχνίδι της Αμερικής, το παιχνίδι, που έγραψε ιστορία στην Ελληνική τηλεόραση, έρχεται στο Star!

Ο παρουσιαστής αντικαταστάθηκε από τον Πατ Σατζάκ το 1981 και φυσικά στα 40 χρόνια που προβάλλεται συνέχισε να αλλάζει παρουσιαστές που κυριολεκτικά έπαιρναν σύνταξη στο πλατό.

Σήμερα το  τηλεπαιχνίδι συνεχίζει να μοιράζει χρήματα και πλούσια δώρα και φυσικά έχει ανακηρυχθεί στο πιο μακροχρόνιο πρόγραμμα του είδους του στην ιστορία της τηλεόρασης στην Αμερική και πιθανότατα σε όλο τον κόσμο.

Ο Τροχός της Τύχης στην Ελλάδα

Το 1990 ο νέος τηλεοπτικός σταθμός ΑΝΤ1 παίρνει τα δικαιώματα του τηλεπαιχνιδιού και επιλέγει για την παρουσίασή του τον Γιώργο Πολυχρονίου. Το πρώτο επεισόδιο προβάλλεται την Πρωτοχρονιά του 1990 με καλεσμένους το Λευτέρη Πανταζή, την Αλέξια και την Πωλίνα. Παρατηρήστε πως η όμορφη κοπέλα που γυρίζει τα γράμματα των λέξεων δεν είναι εξ αρχής η Κρίστα, αλλά το μοντέλο Στέλλα Μανωλά.

Έκτοτε και με την Κρίστα να αναλαμβάνει τον γνωστό ρόλο που έγινε ατάκα σε όλη την Ελλάδα, ο Γιώργος Πολυχρονίου θα παραμείνει στο τιμόνι της εκπομπής μέχρι τον Οκτώβριο του 1992.

Από τον Πολυχρονίου στον Παύλο Χαϊκάλη

 

Όταν ο Πολυχρονίου θα πάρει μεταγραφή για το MEGA, για να παρουσιάσει τη MEGA Banca, τη θέση του στον Τροχό της Τύχης θα αναλάβει ο ηθοποιός και νυν βουλευτή των ΑΝΕΛ Παύλος Χαϊκάλης. Το show συνέχισε με τον Χαϊκάλη παρουσιαστή για δύο ακόμη σεζόν, μέχρι το 1994.

 

Τη σκυτάλη, με μόνιμη σταθερά τον τροχό και την Κρίστα παρέλαβε από τον Παύλο Χαϊκάλη για μία ακόμη χρονιά 1994-1995, ο Δάνης Κατρανίδης.

Διαβάστε ακόμη: Tα καυτά κορίτσια των τηλεπαιχνιδιών

Το τηλεπαιχνίδι αλλάζει συχνότητα

Όταν ο ΑΝΤ1 αποφάσισε να σταματήσει να προβάλει τον Τροχό, όλοι πιστέψαμε πως ήρθε η ώρα να τον τοποθετήσουμε στο χρονοντούλαπο της τηλεοπτικής ιστορίας. Μέχρι το 1997. Το παιχνίδι αποφάσισε να αναβιώσει και το MEGA επτά χρόνια μετά την πρώτη του προβολή στην Ελλάδα με παρουσιαστή αυτή τη φορά το Γιάννη Κουτράκη.

Ο Τροχός της Τύχης επιστρέφει

Το STAR, 40 χρόνια μετά την πρώτη τηλεοπτική προβολή του παιχνιδιού στην Αμερική, επιλέγει να το επαναφέρει στην Ελλάδα και μάλιστα σε μια κίνηση με απώτερο σκοπό να ανεβάσει το πολύπαθο lead-in του σταθμού που προκαλεί πονοκέφαλο και δυσκολία να παρακολουθήσει τον ανταγωνισμό, στο δελτίο ειδήσεων. 

Τον Τροχό της Τύχης θα παρουσιάζει ο Πέτρος Πολυχρονίδης και στο ρόλο που όλοι μάθαμε από την Κρίστα, θα βρίσκεται η Τζούλια Νόβα.

Πώς όμως παίζεται, θυμάστε;

Στο παιχνίδι συμμετέχουν τρεις παίκτες, οι οποίοι γυρίζουν τον Τροχό, επιλέγουν σύμφωνα της αλφαβήτου και κερδίζουν χρήματα ή δώρα.  Ο πρώτος παίκτης, που θα βρει την κρυμμένη λέξη ή φράση, κερδίζει όσα χρήματα ή δώρα έχει συγκεντρώσει στον γύρο.

Ο παίκτης, που έχει τα περισσότερα χρήματα ή δώρα στο τέλος του βασικού μέρους του παιχνιδιού, είναι ο μεγάλος νικητής και παίζει στον Τελικό για επιπλέον κέρδη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα