Έλληνες καναλάρχες με σφραγίδα Κομισιόν

Έλληνες καναλάρχες με σφραγίδα Κομισιόν

Η Κομισιόν επαναλαμβάνει πως το θέμα δημοπράτησης των τηλεοπτικών αδειών είναι καθαρά και μόνο εθνική υπόθεση του κάθε κράτους. Έρευνα για το θέμα του φάσματος των τηλεοπτικών συχνοτήτων και της ανεξαρτησίας των ανεξάρτητων εποπτικών αρχών

Χθες Τρίτη, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, ανέφερε ρητά πως η διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών καναλιών είναι εθνική αρμοδιότητα και μόνον.

Δύο διακριτά στάδια στη διαδικασία

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης του Τύπου, στις Βρυξέλλες, υπενθύμισε τη θέση της Επιτροπής, ότι υπάρχουν δύο “διαφορετικές διαδικασίες” και πως η πρώτη αφορά την παροχή αδειών περιεχομένου σε τηλεοπτικά κανάλια και η δεύτερη τη ρυθμιστική αρχή τηλεπικοινωνιών.

Για την πρώτη διαδικασία, σημείωσε, ότι “δεν υπάρχει πλαίσιο που να έχει εναρμονιστεί σε επίπεδο ΕΕ και ως εκ τούτου τα κράτη-μέλη είναι ελεύθερα να επιλέξουν τη διαδικασία αδειοδότησης των καναλιών σύμφωνα με τις εθνικές προδιαγραφές”.

Για τη δεύτερη διαδικασία, η οποία βρίσκεται “σε εξέλιξη”, είπε ότι αφορά “την αυτονομία της ρυθμιστικής αρχής και τα σχετικά με αυτήν ζητήματα, για τα οποία ο Επίτροπος Έτινγκερ βρίσκεται σε στενή επαφή με τις ελληνικές Αρχές”.

Λίγο μετά τις δηλώσεις Σχοινά, είχαμε και την επίσημη τοποθέτηση της Κομισιόν σύμφωνα με την οποία “η ελληνική κυβέρνηση είναι ελεύθερη να λειτουργήσει βάσει εθνικών προδιαγραφών για το ζήτημα της αδειοδότησης των καναλιών που θα εκπέμπουν σε εθνικό επίπεδο στη χώρα”.

Όπως αναφέρει το Euractiv, ζήτημα δημιουργήθηκε μετά από δημοσίευμα της Deutsche Welle σύμφωνα με το οποίο η Κομισιόν μπορεί να παρέμβει στη διαδικασία αν κρίνεται πως δεν εξασφαλίζεται η πολυφωνία των ΜΜΕ και ο πλουραλισμός στη χώρα.

Το άρθρο προκάλεσε αντιδράσεις από πλευράς Αθήνας με τον Δημήτρη Παπαδημούλη να αναφέρει πως η ΝΔ προσπαθεί να σαμποτάρει τη διαδικασία και να “επαναφέρει το παλαιό καθεστώς” παρερμηνεύοντας τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

Η απάντηση της Κομισιόν ξεκαθαρίζει τα πράγματα τόσο με την επίσημη τοποθέτηση της όσο και δια στόματος Σχοινά, δείχνοντας πως υπάρχουν δύο διαφορετικά στάδια.

Ο επικεφαλής εκπρόσωπος διευκρίνισε άλλωστε ότι τα κράτη – μέλη οφείλουν να σέβονται και σε αυτή την περίπτωση τους κανόνες της Συνθήκης και ειδικότερα την αρχή ελευθερίας εγκατάστασης και παροχής υπηρεσιών.

Υπενθύμισε δε, ότι πέραν αυτού του θέματος, στην Ελλάδα υπάρχει ακόμα μια ανοιχτή έρευνα για το θέμα του φάσματος των τηλεοπτικών συχνοτήτων και της ανεξαρτησίας των ανεξάρτητων εποπτικών αρχών – θέματα για τα οποία, επανέλαβε πως υπάρχει ανοιχτή διαδικασία και ο Επίτροπος βρίσκεται σε επαφές με τις ελληνικές αρχές.

Προσφυγή της ΕΙΤΗΣΕΕ

Πηγή της Κομισιόν δήλωσε πάντως στο Euractiv πως υπάρχει  προσφυγής της ΕΙΤΗΣΕΕ (Ένωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας) η οποία αναλύεται αυτό τον καιρό.

“Συνήθως δεν επιβεβαιώνουμε προσφυγές και παράπονα που αξιολογούνται ως απόρρητα εκτός αν οι καταγγέλλοντες ομιλούν για αυτά δημοσίως. Στην περίπτωση της ΕΙΤΗΣΕΕ η ίδια η Ένωση έδωσε στη δημοσιότητα ανακοίνωση με την οποία κοινοποιεί την κίνηση της προς την Κομισιόν”, ανέφερε η πηγή.

Η ίδια πηγή υπογράμμισε πως βασική αρχή είναι η τήρηση της πολυφωνίας και του πλουραλισμού τα οποία είναι θεμελιώδεις αρχές του Συντάγματος της Ευρώπης. “Κύριο μέλημα μας είναι να προστατεύσουμε την ελευθερία του Τύπου και τον πλουραλισμό”, κάτι που θα εξεταστεί μόλις διαμορφωθεί πλήρως το νέο ελληνικό, τηλεοπτικό πεδίο.

Θυμίζουμε τέλος ότι στις 30 Σεπτεμβρίου θα συνεδριάσει η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας επί της προσφυγής της ΕΙΤΗΣΕΕ και των σταθμών εθνικής εμβέλειας Mega Channel, ANT1, Alpha, ΣΚΑΪ, Star Channel και E-TV για να κρίνει εάν είναι συνταγματικός και νόμιμος ο τρόπος χορήγησης των τεσσάρων αδειών πανελλαδικής εμβέλειας.

Με τις προσφυγές τους οι τηλεοπτικοί σταθμοί στρέφονται κατά του συνόλου του νομοθετικού πλαισίου χορήγησης των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών, 3 εκατ. ευρώ η καθεμιά, για τη μετάδοση υψηλής ευκρίνειας και ειδικά για την από 1.3.2016 απόφαση του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά, με την οποία μεταβιβάζονται οι αρμοδιότητες της διαγωνιστικής διαδικασίας στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

(Με πληροφορίες από το EurActiv.com)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα