ΕΣΡ: Πρόστιμα σε ΣΚΑΙ, Mega, ΑΝΤ1 και Εtv για το δημοψήφισμα

ΕΣΡ: Πρόστιμα σε ΣΚΑΙ, Mega, ΑΝΤ1 και Εtv για το δημοψήφισμα
Interview of Greece's Prime Minister Alexis Tsipras on the referendum held on July 5, in state broadcaster ERT, in Agia Paraskevi, Athens on June 29, 2015. / 5 , , , 29 2015. SOOC

Το νεοσύστατο ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο επέβαλε πενταψήφια πρόστιμα στους τηλεοπτικούς σταθμούς για τον τρόπο με τον οποίο κάλυψαν την προεκλογική περίοδο πριν το δημοψήφισμα

Κυρώσεις στο σύνολο σχεδόν των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών επέβαλε το ΕΣΡ, για τον τρόπο με τον οποίο κάλυψαν την περίοδο του δημοψηφίσματος και μετέδωσαν την πλευρά του “ΝΑΙ” και του “ΟΧΙ”. Όπως αναφέρουν οι typologies, τη μεγαλύτερη “καμπάνα” καλείται να πληρώσει ο ΣΚΑΙ, με πρόστιμο που αγγίζει τις 50.000€, ενώ 20.000€ επιβλήθηκαν στο MEGA και από 15.000€ σε ΑΝΤ1 και Epsilon. Εκκρεμεί απόφαση σχετική με την κάλυψη της περιόδου του Ιουλίου 2015 για το κανάλι Star, αλλά και μια επιπλέον υπόθεση που αφορά στο μεγάλο κανάλι.

Πιο συγκεκριμένα και όπως αναφέρει ο διαδικτυακός ιστότοπος της Αυγής, το ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο απεφάνθη κατά πλειοψηφία, με τους πρόεδρο πρόεδρο Αθ. Κουτρομάνο, τον αντιπρόεδρο Ροδόλφο Μορώνη και τα μέλη Δήμητρα Παπαδοπούλου, Βασίλη Καραποστόλη και Νίκο Κιάο. Απουσίαζε από την ψηφοφορία ο Γιώργος Πλειός. Μειοψήφησαν, ζητώντας την κύρωση της «απλής σύστασης» τα μέλη του ΕΣΡ Γ. Σαρειδάκης, Λ. Μήτρου και Π. Διαμαντάκου.

Στον ΣΚΑΪ επεβλήθησαν τρεις κυρώσεις, συνολικού ύψους 50.000 ευρώ για τις παρακάτω παραβιάσεις της ραδιοτηλεοπτικής νομοθεσίας:

– κύρωση ύψους 15.000 ευρώ για τη μετάδοση πολιτικών εκπομπών στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου πριν το δημοψήφισμα, πρακτική που απαγορεύεται από τον νόμο, για το δημοψήφισμα και για τις εκλογικές διαδικασίες. Ο νόμος επιτρέπει τη μετάδοση πολιτικών εκπομπών μέχρι ώρα 24.00 τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, πριν την εκλογική διαδικασία της Κυριακής. Ο αντιπρόεδρος Ρ. Μορώνης μειοψήφισε, ζητώντας υψηλότερο πρόστιμο, ύψους 50.000 ευρώ.

– κύρωση ύψους 15.000 ευρώ για ανισομέρεια των δύο πλευρών στις συζητήσεις και τα «στρογγυλά τραπέζια» που διοργάνωσε ο σταθμός. Το ΕΣΡ διαπίστωσε πολλαπλάσια παρουσία των υποστηρικτών του ΝΑΙ έναντι του ΟΧΙ.

– κύρωση ύψους 20.000 ευρώ για ανισομέρεια στην παρουσίαση των προεκλογικών συγκεντρώσεων του ΟΧΙ και του ΝΑΙ. Διαπιστώθηκε εκτενής κάλυψη της συγκέντρωσης του ΝΑΙ και μηδαμινή παρουσίαση του ΟΧΙ.

Στο MEGA επεβλήθη κύρωση ύψους 20.000 ευρώ για επαναλαμβανόμενη προβολή δήλωσης -υπό μορφή “τρέιλερ”- του οικονομολόγου καθηγητή Ι. Τσαμουργκέλη, ο οποίος περιέγραφε τα δεινά που θα υποστεί η χώρα εάν πλειοψηφήσει το ΟΧΙ. Ο σταθμός ελέγχθηκε για παραβίαση της νομοθεσίας που αφορά την πρόκληση πανικού και προσπάθεια χειραγώγησης του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος.

Εκκρεμεί ο έλεγχος του σταθμού για προσβολή προσωπικότητας ή άλλες παραβάσεις, κατά τη διάρκεια ζωντανής μετάδοσης «γκάλοπ» στο δρόμο, όπου δημοσιογράφος εμφανίζεται να απωθεί ηλικιωμένο από την κάμερα, όταν αντιλαμβάνεται ότι η γνώμη του- εννοείται υπερ του ΟΧΙ- δεν είναι της προτίμησης του σταθμού.

Στον ΑΝΤ1 κύρωση ύψους 15.000 ευρώ για μετάδοση πολιτικής εκπομπής στο απαγορευμένο διάστημα του Σαββατοκύριακου πριν το δημοψήφισμα.

Στο Εψιλον επεβλήθη κύρωση ύψους 15.000 ευρώ για μετάδοση πολιτικής εκπομπής στο απαγορευμένο διάστημα του Σαββατοκύριακου πριν το δημοψήφισμα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα