Γαλλικά ΜΜΕ για νίκη Φιγιόν: Όλο δεξιά

Γαλλικά ΜΜΕ για νίκη Φιγιόν: Όλο δεξιά

Ως "ρήξη" ή "συντηρητική επανάσταση αλά γαλλικά" βλέπει ο γαλλικός Tύπος τη νίκη του Φρανουά Φιγιόν

Την ονομάζουν ήδη «droite pride» (περήφανη νίκη της δεξιάς) την εκπληκτική νίκη του Φρανσουά Φιγιόν, που για δεύτερη φορά χθες μετακίνησε στις κάλπες πάνω από τέσσερα εκατομμύρια εκλογείς. Το κύμα της δυναμικής του πρώτου γύρου, διατήρησε όλη του την ένταση στο δεύτερο γύρο, εκτοπίζοντας δραματικά τον Αλέν Ζιπέ, που συγκέντρωσε μόλις το 33,5% των ψήφων έναντι 66,5% του Φιγιόν.

« Στόχος το Ελιζέ» τιτλοφορεί η Figaro, εννοώντας το προεδρικό μέγαρο. Εχει στο πρωτοσέλιδό της έναν Φιγιόν θριαμβευτή με τα χέρια ψηλά και πράγμα σπάνιο…ελαφρά χαμογελαστό.

« Όλο δεξιά» υπογραμμίζει η Le Parisien με τον νικητή Φιγιόν να έχει το χέρι στην καρδιά.

« Η λεπίδα της ουσίας» λέει η «La Croix» καλώντας με το στο κύριο άρθρο της για «Συσπείρωση».

«Η ρήξη Φιγιόν» τονίζει η «Opinion», ενώ στο πρωτοσέλιδο της «Liberation» όπου κυριαρχεί η φιγούρα του Φιντέλ Κάστρο η είδηση της νίκης δίνεται με τον τίτλο: «Φρανσουά Φιγιόν λίντερ Μάξιμο».

Με την εκλογή Φιγιόν, τα τέσσερα και πλέον εκατομμύρια των Γάλλων που ψήφισαν, έδειξαν ξεκάθαρα την προτίμησή τους για ένα «ριζοσπαστικά φιλελεύθερο πρόγραμμα» όπως ο ίδιος ο Φρανσουά Φιγιόν το παρουσίασε στην τελευταία τηλεμαχία.

Ενα πρόγραμμα που φέρνει ένα είδος ρήξης με την κλασική γαλλική δεξιά.

«Με την απόρριψη τον Αλέν Ζιπέ η γαλλική δεξιά σηματοδοτεί με λαμπρότητα τη θέλησή της να προχωρήσει στην υλοποίηση μιας συντηρητικής επανάστασης αλά γαλλικά, που να ανταγωνισθεί την εθνική επανάσταση που ετοιμάζει το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο» υπογραμμίζει η Λιμπερασιόν. «Με μια εκστρατεία συνεκτική, επίμονη και ασυμβίβαστη, ο Φρανσουά Φιγιόν καταγράφει μια ιστορική στροφή» προσθέτει στο κύριο άρθρο που τιτλοφορεί άλλωστε «Στροφή».

Μετά τα τέσσερα και πλέον εκατομμύρια των εκλογέων της δεξιάς και του κέντρου, που κατάφερε να πείσει ο Φρανσουά Φιγιόν, θα έχει τον ερχόμενο Μάιο να πείσει τα πάνω από 40 εκατομμύρια που αποτελούν το εκλογικό σώμα των Γάλλων. Ετσι ένα νέο δύσκολο κεφάλαιο δουλειάς για τον Φρανσουά Φιγιόν, μόλις τώρα αρχίζει.

«Ο νέος δυνατός άνδρας της δεξιάς θα πρέπει πρώτα απ΄όλα να αναδιοργανώσει το κόμμα, που είναι δικτυωμένο από τους πιστούς του Σαρκοζί» υπογραμμίζει η «Le Monde». «Θα πρέπει να διαπραγματευθεί με τους κεντρώους και να προχωρήσει στην οργάνωση της νέας εκστρατείας όχι μόνο για την προεδρική του Μαΐου αλλά και για τις βουλευτικές που θα ακολουθήσουν στις 11 και18 Ιουνίου 2017, ορίζοντας τους εκπροσώπους στις εκλογικές περιφέρειες».

Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του, επανειλημμένα ο Φρανσουά Φιγιόν είχε δηλώσει ότι αμέσως μετά την προκριματική και μήνες πριν τον Μάϊο, θα παρουσιάσει τους μελλοντικούς βασικούς συνεργάτες με τους οποίους σκοπεύει να κυβερνήσει τη χώρα εφ’ όσον εκλεγεί.

Αναμένεται επομένως ότι πολύ σύντομα θα πρέπει να παρουσιάσει ένα είδος «σκιώδους κυβέρνησης», με τα βασικά άτομα και εν δυνάμει μελλοντικούς υπουργούς.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα