Ο Γιώργος Αμυράς, η σπηλιά στη Φολέγανδρο, η ποδηλατάδα στις Ευρωεκλογές, οι φτωχές πλην τίμιες φακές και οι γιαννιώτικες πίττες, στην εκπομπή “Πολιτικοί στο πιάτο”

Ο Γιώργος Αμυράς, η σπηλιά στη Φολέγανδρο, η ποδηλατάδα στις Ευρωεκλογές, οι φτωχές πλην τίμιες φακές και οι γιαννιώτικες πίττες, στην εκπομπή “Πολιτικοί στο πιάτο”
News 24/7 88,6 / Watkinson

Από τα πρώτα χρήματα που έβγαλε ως πιτσιρικάς μέχρι την είσοδό του στην πολιτική, ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Αμυράς μίλησε στην Έλλη Τριανταφύλλου και την εκπομπή "Πολιτικοί στο Πιάτο".

Ο Γιώργος Αμυράς, υποψήφιος βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία στο νομό Ιωαννίνων είναι μία ιδιαίτερη προσωπικότητα, με έντονες απόψεις, πλούσια διαδρομή ζωής, με πολλές και αντιφατικές μεταξύ τους «πίστες» και με όνειρο να συμβάλει με τις δικές του ιδέες στη βελτίωση της ζωής των πολιτών της πατρίδας του. Εβγαλε τα πρώτα του χρήματα ως πιτσιρικάς, βοηθός γαλατά, γύρισε την άγρια δύση, το Τέξας, έγινε δημοσιογράφος, έγραψε θεατρικά έργα και εδώ και χρόνια παραμένει σταθερός στον στίβο της πολιτικής. Μότο του : Ολοι τάζουν μεγαλεπίβολα σχέδια. Η Ελλάδα χρειάζεται πολλά μικρά»! 

Όπως λέει, «η πετριά της πολιτικής» του ήρθε από τη γνωριμία του με τον Αντώνη Τρίτση, η οποία στάθηκε τελικά η αφορμή να αποφασίσει για πρώτη φορά να «γυμναστεί» στον στίβο της πολιτικής, το 2011, ως ανεξάρτητος, τότε υποψήφιος δήμαρχος της Αθήνας. Εχει δουλέψει για χρόνια ως ερευνητικός δημοσιογράφος, έχοντας μάλιστα, στο ενεργητικό του και βραβεύσεις, έγινε γνωστός στο πανελλήνιο από την εκπομπή «Μένουμε Ελλάδα», έχασε κυριολεκτικά μέσα από τα χέρια του την όγδοη έδρα της Νέας Δημοκρατίας για την Ευρωβουλή, αλλά σχεδόν αυτόματα, «ξανακαβάλησε» το ποδήλατό του και ξεκίνησε τον αγώνα για μία θέση στη βουλή των Ελλήνων.

 Λατρεύει τις γιαννιώτικες πίτες και δηλώνει ότι θα είναι απόλυτα ευτυχισμένος αν εκλεγεί και «ρίξει άγκυρα» στο λατρεμένο χωριό της γιαγιάς του, το Εκκλησοχώρι.  

«Στις ευρωεκλογές έκανα πολύ ποδήλατο και κυριολεκτικά και μεταφορικά γιατί οργάνωνα και πολλές ποδηλατάδες με κοινωνικό περιεχόμενο, όπως πχ. για τυφλά παιδιά, άλλη με οκτώ ποντιακά σωματεία για τη γενοκτονία των Ποντίων από τον Πειραιά στη Θεσσαλονίκη κα. Κατά μία έννοια, η προεκλογική μου εκστρατεία ήταν σαν να έκανα ξανά το «Μένουμε Ελλάδα», λέει ο κ. Αμυράς.

Παραδέχεται χωρίς δυσκολία ότι στεναχωρήθηκε που δεν εξελέγη στην Ευρωβουλή, αλλά όπως λέει, «είναι άνθρωπος που πάει παρακάτω και αυτό έκανε αποδεχόμενος την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη να κατέβει υποψήφιος βουλευτής στα Ιωάννινα, με τα οποία διατηρεί ισχυρούς δεσμούς από τα παιδικά του χρόνια, καθώς η οικογένεια της μητέρας του κατάγεται από ένα υπέροχο χωριό, το Εκκλησοχώρι, με την  καταπληκτική του αρχιτεκτονική. Μάλιστα, όπως εξομολογείται,  ως βουλευτής Αθηνών με το Ποτάμι επί μία τετραετία, έκανε τόσες πολλές ερωτήσεις για διάφορα ζητήματα που αφορούσαν το νομό Ιωαννίνων, όπως πχ για το αεροδρόμιο των Ιωαννίνων, την μόλυνση του ποταμού Καλαμά κα, που κάποια ΜΜΕ τον αποκαλούσαν βουλευτή Ιωαννίνων. 

Ο Γιώργος Αμυράς, θεωρούσε μονόδρομο να παραδώσει την έδρα του στο Ποτάμι από τη στιγμή που διαφώνησε με τη θέεση του για τη Συμφωνία των Πρεσπών και να επιστρέψει «στις ρίζες του», στη Νέα Δημοκρατία. «Εκανα το αυτονόητο», λέει και προσθέτει ότι αν εκλεγεί, θα είναι πολύ χαρούμενος που πλέον θα ρίξει άγκυρα στο πατρικό του σπίτι, στην περιοχή  με τους υπέροχους ανθρώπου και την  εκπληκτική φύση. 

Στην ερώτηση αν τον φοβίζει ότι στην περιφέρεια, η σχέση πολίτη – πολιτικού είναι πιο προσωπική απ ό,τι στην Αθήνα, οπότε το αίτημα για ρουσφέτια είναι  πιο έντονο, απαντά ότι «δεν κάνει ρουσφέτια και το ξέρουν όλοι γιατί  η σχέση του με τους πολίτες βασίζεται σε κάποιες αρχές και δεν ου ζητάει κανείς ρουσφέτια».

«Ολοι μιλούν για μεγαλεπίβολα σχέδια. Από την Ελλάδα λείπουν τα πολλά και μικρά και αυτό θα κάνω αν εκλεγώ», λέει.

και τις απίστευτες γιαννιώτικες πίττες, τις οποίες λατρεύει, αν και λιτοδίαιτος. Δεν ξεχνά όμως και τη βραζιλιάνικη κουζίνα που θυμάται από την Ελληνίδα εκ Βραζιλίας μητέρα του, και ιδιαίτερα εκείνο το καταπληκτικό κίτρινο ρύζι με ψητή μπανάνα και υπέροχα καρικεύματα!

Λατρεύει τις φτωχές πλην τίμιες φακές και τα ψάρια, και μαγειρεύει «σπαρτιάτικα», κυρίως γεμιστά, χωρίς κιμά, χωρίς αλάτι, όμως, το οποίο  γενικώς αποφεύγει!

 Το ερημητήριό του είναι στη Φολέγανδρο όπου έχει ένα κτήμα με μια σπηλιά. Κάθε καλοκαίρι περνάει στη σπηλιά δυο μήνες χωρίς ρεύμα, τηλέφωνο και νερό, με θέα δεκατέσσερα νησιά γύρω γύρω. Φέτος, αν εκλεγεί, πιθανότατα θα το στερηθεί…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα