“Μια χρονιά και έναν καιρό”: Η μουσική περιπέτεια αρχίζει από το 1969

“Μια χρονιά και έναν καιρό”: Η μουσική περιπέτεια αρχίζει από το 1969

Το μουσικό 1969 μπαίνει στο επίκεντρο της εκπομπής "Μια χρονιά και ένα καιρό" που ντεμπουτάρει αυτό το Σάββατο στον αέρα του News 24/7 στους 88,6.

Η εκπομπή “Μία χρονιά και ένα καιρό” κάνει το Σάββατο ντεμπούτο στον News 24/7 στους 88,6 με τον Θανάση Κρεκούκια να αφιερώνει το δίωρό του (από τις 10 έως τις 12 το βράδυ) στα τραγούδια που προσέφερε στον κόσμο μία συγκεκριμένη χρονιά. 

Η επιλογή για την πρώτη εκπομπή που θα βγει στον αέρα το Σάββατο 13 Απριλίου είναι, αν μην τι άλλο, ιντριγκαδόρικη καθώς το 1969 μπορεί να χαρακτηριστεί και ως έτος-κοσμογονία για την παγκόσμια μουσική. 

Μέσα στο 1969, η ανθρωπότητα έκανε πρώτα από όλα  ένα τεράστιο άλμα πέρα από τα σύνορά της. Η πρώτη επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη προσγειώνεται στο έδαφός της και ο Αμερικανός αστροναύτης, Νιλ Άρμστρονγκ γίνεται ο πρώτος άνθρωπος που περπατά στο φεγγάρι. (“Ένα μικρό βήμα στη Σελήνη, ένα τεράστιο άλμα για την ανθρωπότητα” λεγόταν χαρακτηριστικά).

Στον πλανήτη η Γη βρίσκεται σε εξέλιξη ένα μεγάλο κίνημα αμφισβήτησης του κατεστημένου αλλά και χειραφέτησης σε όλα τα επίπεδα. Μόλις το 1968 άλλωστε είχε λάβει χώρα η φοιτητική εξέγερση στη Γαλλία που εξελίχθηκε στο κίνημα του Μάη του ’68, το οποίο απαίτησε ένα κόσμο διαφορετικό, “με φαντασία στην εξουσία”.

Τον Αύγουστο του 1969 τη σκυτάλη της αμφισβήτησης των πάντων την παρέλαβε η νεολαία των ΗΠΑ η οποία την εξέφρασε μουσικά στο φεστιβάλ του Γούντστοκ το οποίο πήρε μορφή μίας γενικευμένη έκφραση της αντικουλτούρας.

Από τις 15 μέχρι και τις 18 του μήνα τα κορυφαία ονόματα της ροκ μουσικής πέρασαν από τη σκηνή του φεστιβάλ και τραγούδησαν μπροστά σε 500.000 κόσμο!

Στην Ελλάδα, αντίθετα, όλα τα πλάκωνε η μαυρίλα της χούντας των Συνταγματαρχών που είχε επιβληθεί στις 21 Απριλίου του 1967. Η χώρα δεν μπορεί να παρακολουθήσει το επαναστατικό κλίμα της εποχής, όμως η καλλιτεχνική δημιουργία δεν σταματά, το αντίθετο θα έλεγε κανείς.

Στα νερά της ελληνικής δισκογραφίας μπαίνει με ορμητικό τρόπο ένας νέος ερμηνευτής που ακούει στο όνομα Γιώργος Νταλάρας ο οποίος ερμηνεύει Σταύρο Κουγιουμτζή. Το μουσικό γεγονός το 1969 για την Ελλάδα είναι άλλο . Η συνεργασία του Μίμη Πλέσσα με τον Λευτέρη Παπαδόπουλο μας χαρίζει το “Δρόμο” με ερμηνευτές τον Γιάννη Πουλόπουλο, τη Ρένα Κουμιώτη και την Πόπη Αστεριάδη.

Ο δίσκος αυτός ίσως να μη “γραφόταν” ποτέ αν δεν είχε δει τυχαία ο Πλέσσας χειρόγραφα του Λευτέρη Παπαδόπουλου στο σπίτι του τελευταίου.

Ο Έλληνας συνθέτης εντυπωσιάστηκε, τα ζήτησε για μελοποίηση και σε ελάχιστες ημέρες ήταν έτοιμος. Και όλα αυτά ενώ ο Παπαδόπουλος πίστευε ότι τα συγκεκριμένα στιχάκια δεν θα μπορούσαν να μετατραπούν σε ωραία τραγούδια. Το αποτέλεσμα έμελλε να μείνει κλασικό.

Τα δώδεκα κομμάτια του δίσκου αγαπήθηκαν με πάθος και βρίσκονται ακόμα στα χείλη του κόσμου, πενήντα ολόκληρα χρόνια μετά. Οι πωλήσεις δε αυτής της δουλειάς ξεπέρασαν κάθε προσδοκία.

Ο δρόμος έγινε στη συνέχεια μιούζικαλ για το θέατρο και χωρίς μεγάλο κόπο πήρε τον δικό του… δρόμο προς το πάνθεον της ελληνικής δισκογραφίας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα