Ο κύβος ερρίφθη: Επτά οι τηλεοπτικές άδειες με απόφαση ΕΣΡ

Ο κύβος ερρίφθη: Επτά οι τηλεοπτικές άδειες με απόφαση ΕΣΡ

Τηλεοπτικές άδειες σε επτά σταθμούς πανελλαδικής εμβέλειας αποφάσισε να δώσει το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. "Στον κάλαθο των αχρήστων τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης" λέει ο Παππάς. Κόντρα κυβέρνησης - ΝΔ για την εξέλιξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο

Επτά είναι ο τελικός αριθμός των τηλεοπτικών αδειών οι οποίες θα δοθούν, σύμφωνα με την απόφαση που έλαβε το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ).

Το ΕΣΡ, έπειτα από μακρά έκτακτη συνεδρίαση, κατέληξε στον αριθμό των επτά αδειών.Κάποια από τα μέλη πρότειναν έξι άδειες, ενώ άλλα ήταν υπέρ των 8 ή 9 αδειών! Λόγω της διαφωνίας που υπήρχε, ο πρόεδρος του ΕΣΡ, Αθανάσιος Κουτρομάνος, πρότεινε επτά άδειες, μια πρόταση που ψηφίστηκε από όλους.

Υπενθυμίζεται ότι τον Σεπτέμβριο του 2016, στον διαγωνισμό που είχε διενεργήσει η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, είχαν δοθεί τέσσερις τηλεοπτικές άδειες (σε Αλαφούζο, Καλογρίτσα, Κυριακού και Μαρινάκη). Αργότερα ο Σαββίδης έλαβε τη θέση του Καλογρίτσα. Λίγο καιρό μετά το ΣτΕ είχε κρίνει αντισυνταγματικό τον νόμο, με κύρια επιχειρήματα την απουσία του ΕΣΡ από τη διαδικασία αλλά και τον μικρό αριθμό των τηλεοπτικών αδειών.

Πρόσφατα ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Δημήτρης Τσαμάκης, είχε υπογραμμίσει ότι υπάρχει η δυνατότητα για τη φιλοξενία έξι τηλεοπτικών σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας από τις υφιστάμενες τεχνολογικές υποδομές.

Αυτό που πλέον μένει να γίνει γνωστό είναι η ημερομηνία διεξαγωγής του νέου διαγωνισμού, αλλά και το αρχικό τίμημα για τη δημοπρασία. Πόσο δηλαδή θα κοστίσει η κάθε τηλεοπτική άδεια. Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για 30 με 35 εκατομμύρια ευρώ ως τιμή εκκίνησης.

Παππάς: Να προχωρήσει άμεσα η διαδικασία

Απόψε τελειώνει με εκκωφαντικό τρόπο η συζήτηση που είχε ανοίξει η αντιπολίτευση που ήθελε τις άδειες να είναι απεριόριστες. Όλοι θυμόμαστε την σχετική επιχειρηματολογία της ΝΔ τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Ν.Παππάς μιλώντας στην ΕΡΤ. Καταρρέει επίσης το επιχείρημα ότι ο νόμος ήταν αντισυνταγματικός, ανέφερε.

Ανακοίνωσε ότι αύριο θα υπογράψει την υπουργική απόφαση για 7 κανάλια γενικού περιεχομένου πανελλαδικής εμβέλειας και υπογράμμισε ότι θα πρέπει το ΕΣΡ να διασφαλίσει το υψηλό τίμημα για τις άδειες καθώς υπάρχει ένα δεδικασμένο υψηλού τιμήματος που πρέπει να διασφαλισθεί.

Μετά την απόφαση του ΕΣΡ που μιλά για 7 κανάλια γενικού περιεχομένου κατά τα φαινόμενα- εξαντλείται το φάσμα και η απόφαση του ΕΣΡ καθιστά πολύ δύσκολη τη δημοπράτηση αδειών για πανελλαδικής εμβέλειας θεματικούς σταθμούς, ανέφερε ο κ Παππάς.

Θα πρέπει να διασφαλισθούν οι προϋποθέσεις του νόμου όσον αφορά τον αριθμό των 400 εργαζομένων ανά κανάλι τόνισε και υπογράμμισε πως οι ιδιοκτήτες των καναλιών θα πρέπει να σταματήσουν να σκέπτονται απολύσεις και άλλου τύπου διαδικασίες.

το Ε.Σ.Ρ. βάζει την ταφόπλακα στην μελέτη της Φλωρεντίας

H Τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών, κυρία Άννα – Μισέλ Ασημακοπούλου, με αφορμή την απόφαση του Ε.Σ.Ρ. για τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών και τη σχετική ανακοίνωση του κ. Παππά, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Μετά τον ενταφιασμό του αντισυνταγματικού νόμου του αποτυχημένου Υπουργού καναλάρχη κ. Παππά από το ΣτΕ, το Ε.Σ.Ρ. βάζει την ταφόπλακα στην μελέτη της Φλωρεντίας που προέβλεπε τέσσερις τηλεοπτικές άδειες.

Είναι, πλέον, σαφές ότι το καθεστωτικό σχέδιο της Κυβέρνησης για τον έλεγχο των Μέσων Ενημέρωσης και τον περιορισμό του πλουραλισμού έχει πέσει στο κενό.

Σε κάθε περίπτωση, “έχουν γνώση οι φύλακες …“»

Απάντηση κυβέρνησης στη ΝΔ

Αργότερα, κύκλοι της κυβέρνησης θύμιζαν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη από τον περασμένο Μάρτιο στη Βουλή: “Σταματήστε να θέλετε να δώσετε μόνο τέσσερις άδειες. Δεν βλέπετε πως αυτό το σχέδιο αναζωογονεί τη διαφθορά; Δώστε απεριόριστο αριθμό αδειών γιατί μόνο έτσι είναι δυνατό να θωρακιστεί η ελευθερία του λόγου, των μέσων και της δημοκρατίας”.

Από το Μαξίμου τονίζουν πως με τη γνωμοδότησή το ΕΣΡ “βάζει «ταφόπλακα» στην άποψη της ΝΔ και των λοιπών συνηγόρων των καναλαρχών περί δυνατότητας παροχής απεριόριστων αδειών. “Περιμένουμε από την «ηχώ των καναλαρχών» να «καταδικάσει» την Ανεξάρτητη Αρχή, που «δεν θωρακίζει την ελευθερία του λόγου, των μέσων και της δημοκρατίας»”.

“Μακάρι, οι φύλακες της «αεροπειρατείας» να είχαν λίγη παραπάνω γνώση” σχολιάζουν επιπλέον από την κυβέρνηση.

H απόφαση του ΕΣΡ αποτελεί κόλαφο για την κυβέρνηση

Ο Δημήτρης Τσιόδρας, εκπρόσωπος Τύπου του Ποταμιού, σχολίασε:

“H απόφαση του ΕΣΡ αποτελεί κόλαφο για την κυβέρνηση. Επικαλούνταν το Ινστιτούτο της Φλωρεντίας και επέμεναν στις 4 άδειες, γιατί υποτίθεται ότι μόνο τόσες χωρούσαν. Τώρα το ΕΣΡ αποφάνθηκε ότι μπορούν να δοθούν τουλάχιστον 7 πανελλαδικές τηλεοπτικές άδειες. Να θυμίσουμε ότι το Ποτάμι από την αρχή της διαδικασίας είχε μιλήσει για 8 άδειες. Ας ελπίσουμε ότι η κυβέρνηση, που έχει αλλεργία στις ανεξάρτητες αρχές, δεν θα κινηθεί ξανά αντισυνταγματικά, επιχειρώντας με διάφορα τερτίπια να υπονομεύσει την απόφαση”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα