Όλη η κατάθεση του Θέμου Αναστασιάδη στην Εξεταστική για τα θαλασσοδάνεια

Όλη η κατάθεση του Θέμου Αναστασιάδη στην Εξεταστική για τα θαλασσοδάνεια
Συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για τα δάνεια σε πολιτικά κόμματα και ΜΜΕ την Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2016. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) Eurokinissi

Ο εκδότης του Πρώτου Θέματος επικαλέστηκε άγνοια στην Εξεταστική για τα οικονομικά της εφημερίδας του. Τι δήλωσε για το δανεισμό της εφημερίδας

«Δεν ξέρω γιατί με καλέσατε…» δήλωσε ο κ. Αναστασιάδης προσερχόμενος στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που ερευνά τα θαλασσοδάνεια των τραπεζών προς κόμματα και Μέσα Ενημέρωσης. Επικαλέστηκε, μάλιστα, τη δημοσιογραφική του ιδιότητα ισχυριζόμενος ότι δεν ασχολείται με την οικονομική διαχείριση της εφημερίδας.

«Δεν έχω ιδέα από δανειοδοτήσεις. Δεν ασχολούμαι προσωπικά με τον τομέα των οικονομικών χρηματοδοτήσεων. Ποτέ δεν διαπραγματεύτηκα οικονομικά με τραπεζίτες» συμπλήρωσε ο κ. Αναστασιάδης στο ίδιο πνεύμα. Υποστήριξε, πάντως, ότι όλα του τα δάνεια του Πρώτο Θέματος είναι εξασφαλισμένα, απολύτως νόμιμα, διαφανή και πλήρως εξυπηρετούμενα.

Στα 44 εκ. ευρώ τα δάνεια του Πρώτου Θέματος

Στη συζήτηση παρενέβη, όμως, ο Πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής Σωκράτης Φάμελλος ο οποίος ανακοίνωσε ότι σύμφωνα με τις ίδιες της τράπεζες ο δανεισμός του Πρώτου Θέματος ανέρχεται σε 44 εκ. ευρώ. Ειδικότερα η Τράπεζα Πειραιώς έχει χορηγήσει 36,3 εκ. ευρώ στο Πρώτο Θέμα, η Εθνική Τράπεζα 4,6 εκ. ευρώ, η Alpha Bank 2,3 εκ. ευρώ και η Eurobank 800.000 ευρώ. Ο κ. Αναστασιάδης δεν επιβεβαίωσε τα στοιχεία των τραπεζών αλλά ισχυρίστηκε ότι τα δάνεια της Επιχείρησης εξυπηρετούνται στο σύνολό τους.

Παράλληλα, ισχυρίστηκε ότι είναι ένας απλός μικρομέτοχος το Πρώτου Θέματος. Η αναφορά προκάλεσε την παρέμβαση του βουλευτή-μέλους της επιτροπής Σπύρου Λάππας ο οποίος αποκάλυψε ότι με βάση τη μετοχική σύνθεση ο κ. Αναστασιάδης είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος στο Πρώτο Θέμα με 44% και έπεται ο Τάσος Καραμήτσος με 42%. «Δεν θυμάμαι αλλά έτσι πρέπει να είναι ή αντίστροφα» τόνισε, παραδεχόμενος τελικά ότι είναι μεγαλομέτοχος της επιχείρησης.

Νόμιμη η «Μπάμπουσκα» του Πρώτου Θέματος

Ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε όμως άγνοια και για το ποσό με το οποίο ίδρυσε το Πρώτο Θέμα. «Δεν θυμάμαι με πόσα χρήματα ξεκινήσαμε. Ήταν λίγα τα χρήματα. Δεν είχαμε ιδέα πόσα θα χρειαστούμε…» ισχυρίστηκε. Αρνήθηκε, όμως, να απαντήσει και για το τι εγγυήσεις έδωσε η εφημερίδα στην Τράπεζα Πειραιώς για να αποδεσμευθεί ποσό 4,5 εκ. ευρώ. Ισχυρίστηκε, πάντως, ότι ήταν απόλυτη νόμιμη η ίδρυση αναπτυξιακής εταιρείας (Αναπτυξιακή ΑΕ) το 2007 που ίδρυσε η επιχείρηση και απορρόφησε στη συνέχεια το Πρώτο Θέμα αγοράζοντας τις μετοχές των ίδιων των μετόχων. Ο βουλευτής Σπύρος Λάππας μίλησε για το ύποπτο φαινόμενο «μπαμπούσκα» όπου η επιχείρηση ιδρύει νέα εταιρεία για να εξαγοράσει την ίδια, αφήνοντας ουσιαστικά να εννοηθεί ότι τα χρήματα ίσως πήγαν στις τσέπες των μετόχων. «Δεν έχει τίποτε το ύποπτο. Συμβαίνει παντού σε όλη τη γη» απάντησε ο κ. Αναστασιάδης σε οξύ ύφος και κατηγόρησε τον ερωτώντα βουλευτή ότι δεν γνωρίζει από οικονομικά.

Επίθεση σε Αλέξη Τσίπρα και ΣΥΡΙΖΑ

Παράλληλα, εξαπέλυσε προσωπική επίθεση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικότερα, κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι έδειξε πρωτοφανές και έκδηλο ενδιαφέρον για την παρουσία του ίδιου στην Εξεταστική Επιτροπή. «Δεν έχει ξανασημειωθεί τέτοια παρέμβαση πρωθυπουργού» είπε. Επίσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι διέλυσε την οικονομία, ότι εμπιστεύτηκε τον Γιάνη Βαρουφάκη και ότι ασκεί διώξεις στην Εκκλησία. Επίσης κατηγόρησε την Αυγή για τις δανειοδοτήσεις της αλλά και για το ύψος της κρατικής διαφήμισης που λαμβάνει.

Κανείς δεν θα κλείσει το Πρώτο Θέμα

Ο κ. Αναστασιάδης διαβεβαίωσε ότι η εφημερίδα Πρώτο Θέμα δεν πρόκειται να κλείσει. «Είμαστε εξασφαλισμένοι. Θα έχουμε κυρίαρχο ρόλο στο μέλλον» είπε ο εκδότης της εφημερίδας και ανέφερε ότι δεν θα αφήσει 200-300 εργαζόμενους στο δρόμο. “Έχουμε πολλούς συριζαίους δημοσιογράφους και δεν μπορουμε να τους μαζέψουμ” πρόσθεσε αστειευόμενος.

Στο σημείο αυτό παρενέβη ο βουλευτής Σπύρος Λάππας ο οποίος υπογράμμισε τις ευθύνες των ιδιοκτητών και των μετόχων για σειρά Μέσων Ενημέρωσης που έκλεισαν τα τελευταία χρόνια όπως η Απογευματινή, η Ελευθεροτυπία το ΑΛΤΕΡ κια άλλα.

Ο κ. Αναστασιάδης ισχυρίστηκε επίσης ότι ο ίδιος και η εφημερίδα του είναι κατά της διαπλοκής. Εμείς δεν έχουμε σχέση με τη διαπλοκή.  Εμείς βγήκαμε κόντρα στη διαπλοκή” υποστήριξε και ισχυρίστηκε ότι δεν υπήρχε καμμία πολιτική παρέμβαση για τις δανειοδοτήσεις του Πρώτου Θέματος. “Διαπλοκή είναι οι εκδοτικοί μας αντίπαλοι” κατήγγειλε.

Διέψευσε, μάλιστα, ότι έχει ακίνητα στην Ελβετία. “Δεν έχω καθόλου ακίνητη περιουσία, ούτε στην Ελλάδα, ούτε στο εξωτερικό” υποστήριξε.

Φιλικό ‘καβγαδάκι’ Αναστασιάδη – Κασιδιάρη

Καβγαδάκι «χαμηλής έντασης» σημειώθηκε εντωμεταξύ μεταξύ του Θέμου Αναστασιάδη και του χρυσαυγίτη Ηλία Κασιδιάρη ο οποίος διαμαρτυρήθηκε γιατί η εφημερίδα Πρώτο Θέμα δεν προβάλλει πια το κόμμα του.

Ο χρυσαυγίτης βουλευτής διατύπωσε έντονα παράπονα στον εκδότη του Πρώτου Θέματος ότι πλέον δεν αναφέρεται στη δραστηριότητα της Χρυσής Αυγής και τον αρχηγό της Νίκο Μιχαλολιάκο. «Έκανα έρευνα τους τελευταίους 10 μήνες» τόνισε ο κ. Κασιδιάρης διαχωρίζοντας σαφώς την τελευταία περίοδο του Πρώτου Θέματος από παλαιότερες εποχές όπου οι χρυσαυγίτες φιλοξενούνταν συχνά-πυκνά στα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας. Ζήτησε, μάλιστα, το λόγο από τον κ. Αναστασιάδη για την νέα στάση της εφημερίδας.

«Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι δεν υπάρχει καμία προκατάληψη ή καμία διάθεση αποκλεισμού οποιουδήποτε κόμματος» ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης απολογούμενος ουσιαστικά στον χρυσαυγίτη. Ο Θέμος Αναστασιάδης έφτασε δε και σε σημείο να μιλήσει για «ολιγωρία» του Πρώτου Θέματος απέναντι στους Χρυσαυγίτες και υποσχέθηκε μάλιστα να τους αποκαταστήσει τάχιστα. «Θεωρώ ότι είναι μια ολιγωρία εκ μέρους μας την οποία θα σπεύσουμε να αποκαταστήσουμε» διαβεβαίωσε το συνομιλητή του. «Ευχαρίστως θα το κάνουμε» πρόσθεσε ο Θέμος Αναστασιάδης σε ιδιαίτερους φιλικούς τόνους προς τον χρυσαυγίτη και την οργάνωσή του.

Ο χρυσαυγίτης βουλευτής διαμαρτυρήθηκε, όμως, στον κ. Αναστασιάδη και γιατί δεν προέβαλε το θέμα των παράνομων μαγνητοφωνημένων διαλόγων που αποδίδει η Χρυσή Αυγή στον Αντώνη Σαμαρά και αφορούν καταγγελλόμενες παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη. «Αυτό το θάψατε. Άλλες φορές, όμως, με είχατε βάλει σε πρωτοσέλιδα για το τατουάζ που έχω στο σώμα μου» είπε ο χρυσαυγίτης βουλευτής υπενθυμίζοντας τα φιλικά πρωτοσέλιδα του Πρώτου Θέματος προς την οργάνωση. Ο εκδότης του Πρώτου Θέματος εμφανίστηκε και αυτή τη φορά απολογητικός στον χρυσαυγίτη βουλευτή λέγοντας ότι ήταν “ευαίσθητο το θέμα” και για αυτό δεν το κάλυψε η εφημερίδα του.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα