Σε διαβούλευση οι αθλητικές μεταδόσεις που θα μεταδίδονται ελεύθερα

Κάμερα στο γήπεδο του Πανιωνίου
Κάμερα στο γήπεδο του Πανιωνίου EUROKINISSI SPORTS

Η σύνταξη της σχετικής λίστας είναι υψηλής προτεραιότητας για το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής - Τι συμβαίνει στην Ευρώπη και ποια κριτήρια θέτει η Κομισιόν

Η σύνταξη της λίστας του εθνικού καταλόγου γεγονότων μείζονος σημασίας που θα μεταδίδονται υποχρεωτικά ελεύθερα από την τηλεόραση, είναι από τις προτεραιότητες του υπουργείου ψηφιακής πολιτικής που θα προσδιορίσει και τον ανταγωνισμό στη συνδρομητική TV.

Την Παρασκευή 25 Μαΐου διοργανώνεται η τρίτη συνάντηση-δημόσια διαβούλευση για την κατάρτιση του καταλόγου αυτών των εκδηλώσεων για τις οποίες θα εξασφαλίζεται στο ελληνικό κοινό η δυνατότητα παρακολούθησης σε δωρεάν τηλεοπτικό πρόγραμμα, όπως ορίζεται στο άρθρο 14 της Οδηγίας 2010/13/ΕΕ για τις υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων και στο άρθρο 15 του Π Δ..109/2010.

Από το 2007 αρκετά κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν καταρτίσει εθνικούς καταλόγους με εκδηλώσεις μεγάλης σημασίας για το κοινό τους. Τέτοιες εκδηλώσεις μπορεί να είναι σύμφωνα και με την ευρωπαϊκή πρακτική οι Ολυμπιακοί αγώνες, ο ημιτελικός και ο τελικός του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Κυπέλλου ποδοσφαίρου, ο Τελικός του Ευρωπαϊκού και Παγκοσμίου πρωταθλήματος καλαθοσφαίρισης (Eurobasket και Mundobasket) κ.ά.. Ο Τελικός Εθνικού Κυπέλλου Ποδοσφαίρου μεταδίδεται ελεύθερα σε Γαλλία, Πορτογαλία, Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Αυστρία, Ολλανδία, Βέλγιο, Βουλγαρία, ενώ ο Τελικός Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου σε ωΓαλλία, Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο. Ο Τελικός του Champions League μεταδίδεται ελεύθερα σε Γαλλία, Ιταλία, Αυστρία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ουγγαρία.

Επισημαίνεται ότι εκδήλωση μείζονος σημασίας θεωρείται εκείνη που πληροί δύο τουλάχιστον από τα κριτήρια που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τα κριτήρια είναι τα ακόλουθα:

  1. Η ευρύτερη δυνατή απήχηση ενός γεγονότος στην κοινωνία, με όρους τηλεθέασης.

  2. Η γενική αναγνώριση ενός γεγονότος ως έχοντος ιδιαίτερη πολιτιστική σημασία για τον πληθυσμό ενός κράτους και βαρύνοντα ρόλο στην πολιτιστική ταυτότητα του κράτους αυτού.

  3. Η ιδιαίτερη γενική απήχηση ενός γεγονότος όχι μόνο σε ένα τμήμα του πληθυσμού ενός κράτους, αλλά στο σύνολο του πληθυσμού (ή σε σημαντικό συστατικό τμήμα του πληθυσμού αυτού).

  4. Η συμμετοχή της εθνικής ομάδας σε ένα συγκεκριμένο άθλημα, το οποίο εντάσσεται σε σημαντική διεθνή διοργάνωση.

ADVERTISING

SHARE: