Καναλάρχες εναντίον ΕΣΡ

Καναλάρχες εναντίον ΕΣΡ
Κάμερες έξω από το Συμβούλιο της Επικρατείας την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017, όπου δόθηκε στη δημοσιότητα η ανακοίνωση του Συμβουλίου της Επικρατείας επί των προσφυγών των τηλεοπτικών σταθμών για τη συνταγματικότητα του νόμου Παππά. (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) eurokinissi

Οι καναλάρχες υποστηρίζουν μεταξύ άλλων πως η τιμή εκκίνησης για τις νέες τηλεοπτικές άδειες εθνικής εμβέλειας είναι "υπερβολική". Το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης απαντά πως η αρμοδιότητα για την αδειοδότηση ανήκει στο ΕΣΡ

“Μάχη” στο Συμβούλιο της Επικρατείας θα δώσουν ξανά οι τηλεοπτικοί σταθμοί για τις επτά νέες τηλεοπτικές άδειες εθνικής εμβέλειας. ΣΚΑΙ και Star Channel, μαζί με την Ένωση Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη, κάνοντας λόγο μεταξύ άλλων και για “υπερβολική τιμή”, η οποία καθορίστηκε για την κάθε μια άδεια στα 35 εκατομμύρια ευρώ.

Συγκεκριμένα, αναφέρουν για την εκκίνησης των αδειών ότι “μειώνει το ενδιαφέρον προσέλευσης και αδειοδότησης των υποψηφίων, παραβιάζοντας  ταυτόχρονα  με το τρόπο αυτό την αρχή της ελεύθερης έκφρασης, τις συνταγματικές αρχές του πλουραρισμού και της πολυφωνίας”, καθώς και ότι “δεν ανταποκρίνεται στα σύγχρονα οικονομικά μεγέθη της ραδιοτηλεοπτικής αγοράς  από τα οποία εξαρτάται ο καθορισμός της  τιμής εκκίνησης”.

Οι δύο τηλεοπτικοί σταθμοί και η Ένωση υποστηρίζουν ότι η διαγωνιστική διαδικασία αδειοδότησης  διενεργείται αποκλειστικά με οικονομικά κριτήρια  χωρίς άλλα κριτήρια, κατά παράβαση των συνταγματικών επιταγών του άρθρου 14 και της Ευρωπαϊκής οδηγίας 2002/21/ΕΚ. Στις προσφυγές τους, τέλος επισημαίνουν πως με τις επίμαχες υπουργικές αποφάσεις “περιορίζεται υπέρμετρα ο ανταγωνισμός και η εσωτερική αγορά”.

Να σημειωθεί ότι στις αιτήσεις τους ζητούν να κριθούν αντισυνταγματικές δύο αποφάσεις του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, που αφορούν στον αριθμό των δημοπρατούμενων αδειών παρόχων επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής και στον καθορισμό της τιμής εκκίνησης.

Εν συνεχεία ακολούθησε απάντηση του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης
σχετικά με τις προσφυγές. Όπως αναφέρει το αρμόδιο Υπουργείο, “η αρμοδιότητα για την αδειοδότηση ανήκει στο ΕΣΡ. Η Κυβέρνηση του έχει εμπιστοσύνη”.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

“Σε ό,τι αφορά τη σημερινή προσφυγή της Ένωσης Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ) και των τηλεοπτικών σταθμών ΣΚΑΪ και STAR κατά του καθορισμού του αριθμού των δημοπρατούμενων τηλεοπτικών αδειών και της τιμής εκκίνησης της δημοπρασίας, πηγές του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης παρέπεμπαν στις σχετικές αποφάσεις του ΕΣΡ, υπογραμμίζοντας ότι:

Οι ιδιοκτησίες των τηλεοπτικών σταθμών επέλεξαν να προσφύγουν κατά μίας ομόφωνης απόφασης του ΕΣΡ για τον καθορισμό της τιμής εκκίνησης.

Το ΕΣΡ είναι όργανο που συγκροτείται από τη Διάσκεψη Προέδρων της Βουλής με ιδιαίτερα αυξημένη πλειοψηφία και, άρα, απηχεί τις επιλογές όλου του πολιτικού φάσματος και, βεβαίως, όχι μόνο της Κυβέρνησης,

H ίδια η Ανεξάρτητη Αρχή, αλλά και το ίδιο το ΣτΕ, έχουν κρίνει ότι το φάσμα είναι σπάνιος πόρος του Δημοσίου, ότι οι άδειες δεν μπορεί να είναι απεριόριστες και πως οι τηλεοπτικοί σταθμοί πρέπει να καταβάλλουν τίμημα.

Η αρμοδιότητα για την αδειοδότηση ανήκει στο ΕΣΡ. Η Κυβέρνηση του έχει εμπιστοσύνη”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα