The… Survi(4)ors!

The… Survi(4)ors!

Οι δύο νέοι «παίκτες» της τηλεοπτικής αγοράς (Μαρινάκης και Καλογρίτσας) και η νέα σελίδα που ανοίγει για Αλαφούζο και Κυριακού

Επιμέλεια: Nίκος Μποζιονέλος

Ελλάδα, 2 Σεπτεμβρίου, σωτήριο έτος 2016. Η ιδιωτική τηλεόραση ανοίγει μια νέα σελίδα στην ιστορία της, 27 χρόνια μετά την έναρξή της με την εμφάνιση του Mega και του ΑΝΤ1. Το άναρχο τοπίο που επικρατούσε από τότε συνέβαλλε στη δημιουργία του τριγώνου πολιτικής – μίντια – διαπλοκής, τρίγωνο που θέλησε η κυβέρνηση να τερματίσει. Αν και πώς το κατάφερε είναι μια άλλη κουβέντα. Το μόνο βέβαιο είναι ότι από τη δημοπρασία βγήκαν χαμένοι η οικογένεια Βαρδινογιάννη (Star) και ο Δημήτρης Κοντομηνάς (Alpha) που, παρά τις προσφορές τους, δεν πήραν άδεια.

Στο τηλεοπτικό status quo διατηρήθηκαν ο Γιάννης Αλαφούζος με τον ΣΚΑΪ και ο Θεόδωρος Κυριακού με τον ΑΝΤ1, έχοντας πλέον δύο νέους «παίκτες»: τον Γιάννη Καλογρίτσα και τον Βαγγέλη Μαρινάκη. Η περίπτωση Καλογρίτσα εμφανίστηκε μόλις τον τελευταίο καιρό στα τηλεοπτικά δρώμενα, αντιθέτως ο Μαρινάκης μετά την εμπλοκή του στον Ολυμπιακό άρχισε να ασχολείται ενεργά με τα media και δεν ήταν έκπληξη η συμμετοχή του.

Οι εν λόγω τέσσερις ήταν οι… επιζώντες από το «Big Brother», όπως εύστοχα αναφέρθηκε και εξελίχθηκε, της δημοπρασίας των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών.

Χρήστος Καλογρίτσας

 

Ποιος είναι:

Είναι ένας από τους «νέους» παίχτες, όσον αφορά στην τηλεόραση, αλλά πρόκειται για… παλιά καραβάνα των ΜΜΕ. Το όνομά του ακούστηκε όταν ανέλαβε την εφημερίδα «Πρώτη». Οταν η εφημερίδα της ανανεωτικής Αριστεράς έκλεισε, ήταν από τους ανθρώπους που βοήθησαν στην έκδοση του «Επτάμιση». Ως παλιό στέλεχος του ΚΚΕ είχε εξαιρετικές σχέσεις με τον Χαρίλαο Φλωράκη και, γενικώς, εμφανίζεται σχεδόν πάντα με καλές κυβερνητικές σχέσεις. Η κουμπαριές του με τον Πάνο Καμμένο αλλά και τον υπουργό Υποδομών και πρώην πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητήριου Ελλάδος, Χρήστο Σπίρτζη, οδήγησαν ΜΜΕ (όπως ο ΣΚΑΪ) σε μια σειρά ρεπορτάζ και δημοσιευμάτων για το ποιόν του.

Η πορεία του:

Ο Καρδιτσιώτης επιχειρηματίας εμφανίστηκε για πρώτη φορά στα 70s με μια μικρή τεχνική εταιρεία και έφτασε να μετέχει συνολικά, σήμερα, σε 15 (άλλοι λένε για 20) επιχειρηματικά σχήματα. Είχε σπουδάσει πολιτικός μηχανικός στην Ιταλία, όπου και γνώρισε τη σύζυγό του Μικελίνα ενώ ήρθε κοντά με την Αριστερά και τον Φλωράκη όταν ο τελευταίος έμαθε την ιστορία του πατέρα Καλογρίτσα, ο οποίος σκοτώθηκε στον Εμφύλιο. Το 1986 εξέδωσε την εφημερίδα «Πρώτη», ένα Μέσο που επιθυμούσε να έχει η τότε ηγεσία του ΚΚΕ απέναντι στη συγκρότηση του Συνασπισμού. Η εφημερίδα, από την οποία πέρασαν ονόματα όπως των Παύλου Τσίμα, Νίκου Ευαγγελάτου, Σταύρου Λυγερού και Τάσου Τέλλογλου, έκλεισε τον Σεπτέμβριο του 1990.

Αργότερα, προχώρησε στη δημιουργία του εκδοτικού οίκου Ηλέκτρα αλλά και στη Pileus Holding, η οποία ασχολείται με τις αγοραπωλησίες ακινήτων αλλά και με τη συμμετοχή σε εταιρείες δημοσκοπήσεων και διαφημίσεων ενώ μαζί με τον Τάκη Θεοδωρικάκο, άλλοτε γραμματέα της ΚΝΕ και νυν σύμβουλο στρατηγικής και επικοινωνίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΝΔ, δημιούργησαν τη γνωστή εταιρεία δημοσκοπήσεων GPO.

Ο Καλογρίτσας ασχολήθηκε και με τον κατασκευαστικό κλάδο και συνεργάστηκε πλειστάκις με την εταιρεία «Ακτωρ», συμφερόντων Γιώργου Μπόμπολα ενώ σήμερα λέγετε ότι κύριος στρατηγικός εταίρος των κατασκευαστικών του επιχειρήσεων είναι η θυγατρική του γαλλικού κολοσσού Suez, SITA CZ, με έδρα στη Βαρσωβία ενώ έφτασε ως και τη Λιβύη επί ημερών Μουαμάρ Καντάφι!

Ακούγεται μάλιστα πως από το φθινόπωρο η «Πρώτη» θα κρεμαστεί ξανά στα περίπτερα.

Κατηγορίες:

Ο Καλογρίτσας είχε και εφοριακά μπλεξίματα, κυρίως με το Κέντρο Εφορίας Μεγάλου Πλούτου καθώς φέρεται να πούλησε στον εαυτό του τη δική του εταιρεία «τοξότης» έναντι 20 εκατ. ευρώ. Ελέγχθηκε από το ΚΕΦΟΜΕΠ για διακίνηση μαύρου χρήματος και πλήρωσε το πρόστιμο προτού η υπόθεση φτάσει στα διοικητικά δικαστήρια, αποδεχόμενος -επί της ουσίας- την κατηγορία.

Το όνομά του ενεπλάκη και στην υπόθεση της απαγωγής του επιχειρηματία Περικλή Παναγόπουλου το 2009, αφού ο βαρυποινίτης και συλληφθείς για την υπόθεση Παναγιώτης Βλαστός προσπάθησε να… ξεπλύνει μέρος των λύτρων μέσω της εταιρείας του εργολάβου Γιώργου Τρομπούκη, με τον τελευταίο να καυχιέται στον Βλαστό για τη γνωριμία του με τον Καλογρίτσα και τις διασυνδέσεις του.
 

Βαγγέλης Μαρινάκης

Competition for TV nationwide licenses take place in the General Secretariat of Information in Athens, Sept. 2, 2016. / , , , 2 2016. SOOC

 

Ποιος είναι:

Οι συστάσεις, ειδικά στην αθλητική κοινότητα, περισσεύουν. Αποτέλεσε την καλύτερη σανίδα σωτηρίας του Ολυμπιακό όταν τη χρειάστηκε, διοικητικά και οικονομικά, παίρνοντας τη σκυτάλη από τον Σωκράτη Κόκκαλη. Σταδιακά, πλην της επιτυχημένης (με τη διαρκή παρουσία στο Champions League) παρουσίας του στην ΠΑΕ άρχισε να ασχολείται και με τα media όντας ο οικονομικός αιμοδότης του ομίλου των «Παραπολιτικών». Και δεν έκρυψε ποτέ την επιθυμία του να ασχοληθεί και με την τηλεοπτική αγορά, βγαίνοντας νικητής από τη δημοπρασία. Ο Μαρινάκης έχει απασχολήσει και τα εγχώρια ΜΜΕ αλλά και τα διεθνή με τις κατηγορίες εις βάρος του, αλλά και ως εφοπλιστής αφού έχει διεθνή δραστηριότητα.

Η πορεία του:

Γιος του εφοπλιστή και πολιτικού Μιλτιάδη Μαρινάκη και της Ειρήνης Καρακατσάνη, μεγάλωσε στον Πειραιά και σπούδασε διοίκηση διεθνών επιχειρήσεων στο Λονδίνο, όπου και έλαβε μεταπτυχιακό δίπλωμα Διεθνών Σχέσεων Είναι παντρεμένος με την Αθανασία Κασσιώτη και έχουν δύο παιδιά, τον Μιλτιάδη και την Ειρήνη. Συνέχισε την εφοπλιστική δράση του πατέρα του ως πρόεδρος της Capital Maritime & Trading Corp και διετέλεσε από τον Μάρτιο του 2007 για επτά χρόνια πρόεδρος της ναυτιλιακής εταιρίας Capital Product Partners LP που είναι εισηγμένη στο αμερικανικό χρηματιστήριο Nasdaq.

Ευλόγως, είναι ένας από τους ισχυρότερους εφοπλιστές παγκοσμίως, μάλιστα τα τελευταία χρόνια η βρετανική έκδοση «Lloyd’s List» τον κατατάσσει στους πρώτους 80, στη λίστα με τις πιο σημαντικές προσωπικότητες της παγκόσμιας ναυτιλίας.

Εκτός των media, τον απασχολεί και η πολιτική: το 2014 εξελέγη πρώτος σε ψήφους δημοτικός σύμβουλος στον Πειραιά με τον ανεξάρτητο συνδυασμό του Γιάννη Μώραλη, τον οποίο στήριξε.

Νωρίτερα, το 2005 ανέλαβε τα τμήματα βόλεϊ του Ολυμπιακού και ανακαίνισε το γήπεδο «Μελίνα Μερκούρη», το 2010 εξαγόρασε από τον Σωκράτη Κόκκαλη την πλειοψηφία των μετοχών της ΠΑΕ Ολυμπιακός αναλαμβάνοντας πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου και επί ημερών του ο ΟΣΦΠ έχει κατακτήσει έξι συνεχή πρωταθλήματα.

Ο Μαρινάκης έχει υποστηρίξει διαχρονικά πολλές ελληνικές και διεθνείς φιλανθρωπικές οργανώσεις είτε ιδιωτικά, είτε ως πρόεδρος του Ολυμπιακού. Προσωπικά χρηματοδοτεί το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη στο Ηράκλειο της Κρήτης με 80.000 ευρώ ετησίως ενώ υποστηρίζει διαχρονικά ιδιωτικά φιλανθρωπικές οργανώσεις με κέντρο το παιδί, όπως η «Αργώ» και το «Μαζί για το Παιδί». Μάλιστα, τον Ιούνιο του 2012 και μέσω της μη κυβερνητικής οργάνωσης Greece Debt Free, ο Μαρινάκης εξαγόρασε 1.364.000 ευρώ του ελληνικού χρέους.

Κατηγορίες:

Αντιμετωπίζει πέντε βαριές κατηγορίες για τον υπόθεση της «εγκληματικής οργάνωσης» στο ποδόσφαιρο (μεταξύ άλλων η ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης καθώς και η απάτη κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση) και του έχει απαγορευτεί η ενασχόληση με αυτό ενώ βρίσκεται υπό καθεστώς περιοριστικών μέτρων. Παράλληλα, φέρεται να σχετίζεται με ακάλυπτο δάνειο ύψους περίπου 40 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας «Δημοκρατία», στο οποίο ναι μεν δεν αναφέρεται το όνομά του, ωστόσο φωτογραφίζεται επαρκώς.

Γιάννης Αλαφούζος

Κατάθεση του ιδιοκτήτη του ΣΚΑΪ και της "Καθημερινής", Γιάννη Αλαφούζου, στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, που διερευνά τη νομιμότητα χορήγησης δανείων από τράπεζες σε κόμματα και ΜΜΕ, την Τετάρτη 27 Ιουλίου 2016. (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) Eurokinissi

 

Ποιος είναι:

Γιος του επιχειρηματία και εκδότη της εφημερίδας «Καθημερινή», Αριστείδη Αλαφούζου και ο ίδιος είναι πρόεδρος του ομίλου επιχειρήσεων ΣΚΑΪ (τηλεοπτικός σταθμός, τρεις ραδιοφωνικοί σταθμοί) αλλά και πρόεδρος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός μέσω της Παναθηναϊκής Συμμαχίας που ίδρυσε τον Μάιο του 2012 μαζί με παράγοντες και φίλους του συλλόγου.

Η πορεία του:

Ο πρόεδρος του ομίλου επιχειρήσεων ΣΚΑΪ, που περιλαμβάνει τον ελληνικό ομώνυμο τηλεοπτικό σταθμό του ΣΚΑΪ και τρεις ραδιοφωνικούς σταθμούς (ΣΚΑΪ 100.3, Μελωδία 99.2 και ΣΠΟΡ FM 94.6), είναι παντρεμένος και έχει αποκτήσει τρία παιδιά.

To 2008 στήριξε την Παναθηναϊκή Ενωτική Κίνηση που στόχευε στο άνοιγμα της ΠΑΕ σε λοιπούς μετόχους, τον Μάιο του 2012 ίδρυσε μαζί με άλλους παράγοντες την Παναθηναϊκή Συμμαχία, η οποία και πήρε το πλειοψηφικό πακέτο. Επί ημερών του ο Παναθηναϊκός πέρασε ημέρες οικονομικής λιτότητας πληρώνοντας παλιά «βάρη» αλλά σταδιακά μπαίνει σε δρόμο ελπίδας.

Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι βάζει από την τσέπη του δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για να κρατάει ανοιχτά τα ΜΜΕ του και να υπερασπίζεται τις αξίες του «φιλελευθερισμού, όντας ο μόνος καναλάρχης στην ιστορία που ομολόγησε τι γραμμή έχει το κανάλι του («έχει σαφές ιδεολογικό και πολιτικό πλαίσιο και ανάλογο μέτωπο κατά του ΣΥΡΙΖΑ», όπως δήλωσε και στην Εξεταστική της Βουλής, στις 27 Ιουλίου).

Η κοινωνική του δράση είναι έντονη και μέσω του ομίλου ΣΚΑΪ, έχει συνδράμει σε προσπάθειες αναδάσωσης και καθαρισμού (σε όλη την Ελλάδα, αλλά κυρίως σε Αθήνα και Αττική). Αλλες δράσεις περιλαμβάνουν τη συγκέντρωση φαρμάκων, ρούχων και τροφίμων για άπορους.

Αν και η οικογένεια Αλαφούζου έχει κεντροδεξιό πολιτικό προσανατολισμό, στις αρχές των 90s ήρθε σε σύγκρουση με την κυβέρνηση Μητσοτάκη (σήμερα όμως οι σχέσεις με την οικογένεια, αλλά και τη ΝΔ, είναι αγαστές).

Κατηγορίες:

Πρόσφατα, με απόφαση του Κέντρο Ελέγχου Φορολογίας Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ), δεσμεύτηκε η κινητή και ακίνητη περιουσία του Γιάννη Αλαφούζου. Αιτία ήταν το γεγονός ότι όταν κλήθηκε να τεκμηριώσει το πόθεν έσχες του δεν μπόρεσε να δικαιολογήσει – σε πρώτη φάση- περί τα 50 εκατ. ευρώ για τις χρήσεις από το 2000 ως το 2012.

Τον Φεβρουάριο του 2001 καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 5 ετών για χρέη προς το ελληνικό Δημόσιο για δύο υποθέσεις βεβαιωμένων στις εφορίες χρεών (ύψους 2,3 δισεκατομμυρίων δραχμών και 165 εκατομμυρίων δραχμών), ωστόσο απέφυγε τη φυλάκιση αφού το δικαστήριο αποφάσισε η ποινή να έχει ανασταλτικό χαρακτήρα.
 

Θεόδωρος Κυριακού

 

Ποιος είναι:

Γιος του εφοπλιστή Μίνωα Κυριακού, ενός από τους πρώτες κατόχους ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού στην Ελλάδα, του ΑΝΤ1. Σήμερα ο όμιλος δραστηριοποιείται σε 12 κλάδους και σε 14 χώρες, σε Ευρώπη, ΗΠΑ, Αυστραλία και Ασία. Ο δε Μίνωας Κυριακού είναι γόνος οικογένειας εφοπλιστών με την οικογενειακή ναυτιλιακή επιχείρηση να ιδρύεται το 1852 και να δραστηριοποιήθηκε στον τομέα της ναυτιλίας από μικρή ηλικία, με την Athenian Tankers Inc και δύο εταιρείες Εμπορίου Πετρελαιοειδών, την Bacoil Internationalκαι την Athenian Oil Trading Inc., οι οποίες δραστηριοποιούνται στον χώρο της εμπορίας προϊόντων πετρελαίου.

Η πορεία του:

Ο ΑΝΤ1 ιδρύθηκε το 1988 από τον Μίνωα Κυριακού, τον επικεφαλής μιας αυτοκρατορίας μέσων ενημέρωσης, των οποίων οι δραστηριότητες περιλαμβάνουν μετάδοση, δημοσίευση, υπηρεσίες internet, τηλεπικοινωνίες και μια δισκογραφική εταιρεία. Σε δυόμισι δεκαετίας κατόρθωσε να επεκτείνει τις δραστηριότητές του στο εξωτερικό, με κανάλια για τη μετάδοση του προγράμματός του. Τα τελευταία χρόνια ο Μίνωας αποσύρθηκε παραχωρώντας τη σκυτάλη στον δραστήριο γιο του, Θεόδωρο που τελεί εδώ και πολλά χρόνια CEO του ομίλου. Ο οποίος Κυριακού είχε αναφέρει σε ανύποπτο χρόνο ότι «η ελληνική αγορά σηκώνει το πολύ τρία κανάλια», την ώρα που ο όμιλος εκτός Ελλάδας (ΑΝΤ1 και Μακεδονία TV) έχει τηλεοπτικά κανάλια σε Σερβία, Κύπρο, Σλοβενία, Μαυροβούνιο και Ρουμανία, με τους εργαζομένους του να ξεπερνούν τους 2.500. Συνάμα διαθέτει δύο μουσικούς ραδιοσταθμούς (Easy 97.2 και Ρυθμός 94.9), μία δισκογραφική εταιρεία (Heaven), μία εκδοτική εταιρεία (Δάφνη Επικοινωνίες), μία εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου (BrandsGalaxy), μία εταιρεία παραγωγής (ANTS Productions), διαδικτυακά κανάλια (Netwix και Vice), εταιρεία ηχοπληροφόρησης (Audiotex) και λειτουργεί επίσης με την επωνυμία ANT1 Media Lab μία σχολή που εξειδικεύεται σε επαγγέλματα σχετικά με τα ΜΜΕ (δημοσιογράφοι, ηχολήπτες, εικονολήπτες, σκηνοθέτες κ.ά.).

Ο όμιλος έχει επίσης σημαντική δραστηριότητα και προσφορά σε κοινωνικό έργο το οποίο λίγες φορές βλέπει το φως της δημοσιότητας, στο παρελθόν οργάνωσε τηλεμαραθώνιους για την ενίσχυση σημαντικών κοινωφελών σκοπών, ενώ συστηματικά μέσα από τα ΜΜΕ που διαθέτει προβάλλει δραστηριότητες κοινωφελών οργανισμών.

Κατηγορίες:

Τα χρέη του ομίλου διογκώθηκαν τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα οι μακροπρόθεσμες δανειακές του υποχρεώσεις να ανέρχονται στα 159,7 42 εκατ. ευρώ. και οι βραχυπρόθεσμες στα 42 εκατ. ευρώ. Στην αναδιάρθρωση των δανείων από την Εθνική, η αποπληρωμή των 150 εκατ. θα ξεκινήσει έπειτα από πέντε χρόνια ενώ ως εγγύηση των δανείων (όπως στην περίπτωση του Mega) δόθηκε η ταινιοθήκη του σταθμού με εκτιμώμενη αξία τα… 215 εκατ. ευρώ.

Παλιότερα, ο Μίνωας Κυριακού κατηγορήθηκε για καταπάτηση έξι στρεμμάτων στην περιοχή του Πανελληνίου, εκδόθηκαν πέντε καταδικαστικές αποφάσεις από την πολεοδομία χωρίς να υπάρξει περαιτέρω συνέχεια.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα