Τη Δευτέρα ξεκινούν οι εγγραφές στο μητρώο online media

Τη Δευτέρα ξεκινούν οι εγγραφές στο μητρώο online media

Οι ειδησεογραφικές ιστοσελίδες καλούνται να καταγραφούν εθελοντικά, προκειμένου να έχουν δικαίωμα στην κρατική διαφήμιση, σε μία κίνηση για περισσότερη διαφάνεια και διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων στο ίντερνετ

Η πολυαναμενόμενη θεσμοθέτηση του Μητρώου online media γίνεται πράξη από τη Δευτέρα.

Οι ειδησεογραφικές ιστοσελίδες καλούνται να εγγραφούν στο μητρώο online media, δηλώνοντας παράλληλα τα στοιχεία τους και τον αριθμό εργαζομένων, προκειμένου να έχουν δικαίωμα στην κρατική διαφήμιση.

Πρόκειται για ένα βήμα προς περισσότερη διαφάνεια στον χώρο του διαδικτύου.

Στην ανάγκη να υπάρξει ενιαίο νομοθετικό πλαίσιο στην αγοράς διαδικτύου, αλλά και διάλογος με την κυβέρνηση, πριν νομοθετήσει για τη λειτουργία των ιστοσελίδων, είχε αναφερθεί σε πρόσφατη συνέντευξή του ο πρόεδρος της Ένωσης Εκδοτών Διαδικτύου (ΕΝΕΔ), Δημήτρης Μάρης.

Σε ραδιοφωνική συνέντευξή του στο “Κόκκινο”, είχε υπογραμμίσει, ότι πρέπει να γίνει συζήτηση, πριν να υπάρξουν αλλαγές και αυτή η συζήτηση να γίνει με βάση την πραγματικότητα του διαδικτύου και όχι με βάση ό,τι ισχύει ή ίσχυε στο παρελθόν σε άλλα μέσα.

Ο κ. Μάρης είχε σημειώσει ακόμη, ότι η ενημέρωση πρέπει να είναι οικονομικά ανεξάρτητη και οι επιχειρήσεις που ασχολούνται με αυτή να είναι κερδοφόρες. “Όσο πιο κερδοφόρα είναι μια τέτοια επιχείρηση, τόσο πιο ανεξάρτητη είναι. Εκεί παίχτηκε το παιχνίδι όλα τα χρόνια στο παρελθόν”, είχε πει χαρακτηριστικά ο κ. Μάρης, αναφερόμενος στις στρεβλώσεις στη σχέση κράτους-ΜΜΕ.

Μετά τη θεσμοθέτηση του Μητρώου online media, οι συνδικαλιστικές ενώσεις των δημοσιογράφων καλούνται εκ των πραγμάτων να απαντήσουν και στο ερώτημα της ένταξης των εργαζόμενων στο διαδίκτυο, αν και το μητρώο επί του παρόντος δεν θέτει όρους για την εγγραφή των ιστοσελίδων, όσον αφορά στο εργασιακό καθεστώς.

Ωστόσο, τα sites που θα εγγραφούν, θα πρέπει να δηλώσουν αριθμό εργαζόμενων που απασχολούν, καθώς και λοιπά στοιχεία που αφορούν τη λειτουργία τους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα