Τηλεοπτικές άδειες: Στο ΕΣΡ οι ‘μνηστήρες’ για συχνότητα εθνικής εμβέλειας

Τηλεοπτικές άδειες: Στο ΕΣΡ οι ‘μνηστήρες’ για συχνότητα εθνικής εμβέλειας
Στιγμιότυπο από την Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης κατα την διάρκεια της δημοπρασίας των τηλεοπτικών αδειών την Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2016. (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) Eurokinissi

Η υποβολή των φακέλων των υποψηφίων την Πέμπτη νοηματοδοτεί την έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας. Ποιοι ενδιαφέρονται να αποκτήσουν άδεια

Σε περίπου 36 ώρες αναμένεται να επικυρωθεί από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης ο επίσημος κατάλογος των αιτήσεων που υποβλήθηκαν για συμμετοχή στον αδειοδοτικό διαγωνισμό που προκήρυξε στο τρίτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου 2017.

Με άλλα λόγια η υποβολή των φακέλων των υποψηφίων νοηματοδοτεί την έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας η ολοκλήρωση της οποίας είναι πρόωρο να προσδιοριστεί χρονικά με ακρίβεια τώρα, διότι υπάρχουν αστάθμητες παράμετροι, όπως για παράδειγμα η πιθανότητα ανακοπής της, έπειτα από προσφυγή επιχειρηματικών σχημάτων στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Στο ιδεατό σενάριο κατά το οποίο όλα εξελιχθούν απρόσκοπτα και  οι υποψήφιοι θα είναι το πολύ επτά, η ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου υπολογίζεται να έχει γίνει προς τις αρχές Μαρτίου.

Ποιο το τοπίο μετά…

Από τη στιγμή που εκδοθεί υπουργική απόφαση για τους οριστικούς υπερθεματιστές και καταβληθεί η πρώτη δόση των 3,5 εκατ. ευρώ (των συνολικά 35 εκατ. ευρώ που αποτιμήθηκε κάθε άδεια), θα αρχίσει να μετρά το τρίμηνο που προβλέπει ο νόμος στη λήξη του οποίου οι μη αδειοδοτημένοι σταθμοί που εκπέμπουν πανελλαδικά θα πρέπει να αναστείλουν τη λειτουργία τους.  Ας μην προτρέχουμε όμως.

Προς το παρόν σίγουρα είναι τα αμέσως επόμενα βήματα της διαγωνιστικής διαδικασίας όπως τα έχει προσδιορίσει με σαφήνεια το ΕΣΡ. Ρητά αναφέρει η Ανεξάρτητη Αρχή ότι οι φάκελοι δεν θα ανοιχτούν αυθημερόν.

Η αποσφράγιση των φακέλων και η καταγραφή του περιεχομένου της είναι μια διαδικασία που θα αρχίσει την επομένη, Παρασκευή 12 Ιανουαρίου και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί τη Δευτέρα, 15 Ιανουαρίου, αναφέρει ρητώς σε ανακοίνωση της η εποπτεύουσα τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ αρχή.

Μάλιστα το ΕΣΡ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να χρειαστεί και την επόμενη ημέρα, δηλαδή την Τρίτη 16 Ιανουαρίου, με την σημείωση «αν απαιτηθεί».

Στο άνοιγμα των φακέλων επιτρέπεται να είναι παρόντες έως δύο εκπρόσωποι κάθε μίας από τις  εταιρείες που κατέθεσαν φακέλους στο ΕΣΡ.

Το προηγούμενο διάστημα το ΕΣΡ ήταν αποδέκτης εκδήλωσης  διαθέσεων συμμετοχής στον αδειοδοτικό διαγωνισμό που προκήρυξε για  τις επτά ψηφιακές τηλεοπτικές άδειες εθνικής εμβέλειας γενικού περιεχομένου ενημερωτικού χαρακτήρα, απο τα  κανάλια που ήδη εκπέμπουν, δηλαδή Alpha, Antenna, Epsilon, Σκάι, Star.

Ποιοι διεκδικούν άδεια

Τηλεοπτικές πηγές αναφέρουν ότι εκτός της κυπριακής Proteas Production Media ltd με την οποία ο επιχειρηματίας Φίλιππος Βρυώνης φέρεται ότι θα διεκδικήσει άδεια για το Extra 3, εταιρικό σχήμα των Βαρδηνογιάννη- Μαρινάκη θα υποβάλει φάκελο ώστε να επιχειρήσει να αποκτήσει άδεια χάρη στην οποία θα κρατήσει στη ζωή το Mega Channel.

Μένει να φανεί αν μέσα στην ημέρα η Τηλέτυπος Α.Ε.  καταθέσει αίτημα υπαγωγής στο άρθρο 106β του (πτωχευτικού) νόμου 3588/2007. Το επίμαχο άρθρο δίνει τη δυνατότητα  σε χρεωμένες εταιρείες να κρατηθούν στη ζωή (π.χ. όπως συνέβη στην περίπτωση Μαρινόπουλου) απο τη στιγμή που έγινε αποδεκτό το σχέδιο βιωσιμότητας της Grand Thorton  απο τις πιστώτριες τράπεζες και την μητρική εταιρεία του καναλιού. 

Σε δεύτερο χρόνο το νέο εταιρικό σχήμα με το οποίο οι δύο επιχειρηματίες θα διεκδικήσουν άδεια μπορεί να αφομοιώσει την Τηλέτυπος.

Το plan b

Στην υπόθεση εργασίας με επτά υποψηφίους τα πράγματα- φαινομενικά- είναι απλά. Αν δεν εντοπιστούν προβλήματα στους φακέλους,  το ΕΣΡ  θα μοιράσει αντιστοίχως τις ισαριθμες άδειες.

Στο σενάριο κατά το οποίο οι ενδιαφερόμενοι είναι περισσότεροι από επτά και με την προϋπόθεση ότι κατα την ελεγκτική διαδικασία δεν απορριφθεί κάποιος, τότε το  Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης θα προχωρήσει στο plan B του, δηλαδή την διεξαγωγή πλειοδοτικού διαγωνισμού. 

Από όσα γνωρίζουμε ως αυτή τη στιγμή από την Ανεξάρτητη Αρχή, έχει μελετηθεί το σχέδιο πλειοδοσίας σε φάσεις και γύρους για κάθε μια άδεια. Πλην όμως στο ΕΣΡ εξέταζαν κάποια ακόμα σχέδια τα οποία δεν ήταν ανακοινώσιμα έως το τέλος του 2017.

Εξάλλου,  ο νόμος και κατ επεκταση η προκήρυξη του ΕΣΡ προβλέπουν διάστημα μίας επιπλέον εβδομάδας,  στην διάρκεια της οποίας έχουν δικαίωμα όσοι εξαιρέθηκαν της βραχείας λίστας διεκδικητών αλλά και εκείνοι που έλαβαν έγκριση για την τελική φάση του αδειοδοτικού διαγωνισμού, να υποβάλλουν ενστάσεις αναμεταξύ τους οι οποίες θα εξεταστούν από το ΕΣΡ. Αφού ολοκληρωθεί και αυτό το στάδιο,  το Συμβούλιο  θα καταρτίσει την οριστική λίστα συμμετεχόντων στοιχείο απο το οποίο το ΕΣΡ θα  προσδιορίσει τον τρόπο, τον τόπο και την χρονική στιγμή διεξαγωγής του διαγωνισμού.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα