Κίτρινο τελεσίγραφο στην κυβέρνηση

Ιδιοκτήτες ταξί από ολόκληρη την χώρα συγκεντρώνονται έξω από την Βουλή, Τρίτη 26 Ιουλίου, διαμαρτυρόμενοι για την απελευθέρωση του επαγγέλματός τους. (EUROKINISSI // ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ)
Ιδιοκτήτες ταξί από ολόκληρη την χώρα συγκεντρώνονται έξω από την Βουλή, Τρίτη 26 Ιουλίου, διαμαρτυρόμενοι για την απελευθέρωση του επαγγέλματός τους. (EUROKINISSI // ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ) EUROKINISSI

Χιλιάδες οδηγοί και ιδιοκτήτες ταξί συγκεντρώθηκαν έξω από τη Βουλή. Ζητούν έγγραφες εγγυήσεις για τα αιτήματά τους. Πρόεδρος ΣΑΤΑ: "Μας στηρίζουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ". Σε δύσκολη θέση ο Γ. Ραγκούσης (Vids)

Πάνω από 10.000 οδηγοί και ιδιοκτήτες ταξί πραγματοποίησαν πορεία προς τη Βουλή, όπου ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Γιάννης Ραγκούσης, εξηγεί στον Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας του ΠΑΣΟΚ, την πολιτική, που ακολουθεί στο θέμα της απελευθέρωσης του επαγγέλματος.

Η συνεδρίαση του ΚΤΕ βρίσκεται σε εξέλιξη, με τον υπουργό να δέχεται μαζικά πυρά από τους βουλευτές για τους χειρισμούς του.

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί είναι το γεγονός πως ενώ το ρολόι έδειχνε μεσάνυχτα η συνεδρίαση της ΚΤΕ δεν είχε ακόμα λήξει, με τον υπυργό να βρίσκεται εμφανώς στο στόχαστρο.

Λίγο μετά τις 17:30 αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων μπήκε στη Βουλή για να παραδώσει ψήφισμα στον Γιάννη Ραγκούση.

 

Επίσης παραδόθηκε ψήφισμα σε όλα τα κόμματα με τον πρόεδρο του ΣΑΤΑ Θ. Λυμπερόπουλο να δηλώνει ότι "ο αγώνας συνεχίζεται και θέλει υπομονή".

Κίτρινο τελεσίγραφο στην κυβέρνηση
 

Ο κ. Λυμπερόπουλος υποστήριξε ότι υψηλά ιστάμενα πρόσωπα στην κυβέρνηση, τα οποία δεν κατονόμασε, υποστηρίζουν τον αγώνα τους.

Οι ιδιοκτήτες δηλώνουν αποφασισμένοι να εμποδίσουν την απελευθέρωση και τονίζουν ότι θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους σε περίπτωση που δεν λάβουν έγγραφες εγγυήσεις για ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

Στις 4 το μεσημέρι της Τρίτης αυτοκινητιστές από όλη τη χώρα, συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία του ΣΑΤΑ και κατευθύνθηκαν (χωρίς τα οχήματά τους αυτή τη φορά) στη Βουλή.

Ο όγκος της πορείας ήταν πράγματι εντυπωσιακός, με τους οδηγούς ταξί να είναι οργισμένοι και να φωνάζουν συνεχώς συνθήματα.

 

Διάλογο ζητά η κυβέρνηση

Σε ανοιχτό διάλογο και ενδελεχή διαβούλευση για την απελευθέρωση του επαγγέλματος τους με συγκεκριμένα κριτήρια και χωρίς προκαταλήψεις, καλεί η κυβέρνηση τους ιδιοκτήτες ταξί, όπως υπογράμμισε σε ραδιοφωνική συνέντευξη ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος.

"Η θέση μας είναι σαφής και έχει εκφραστεί κατ' επανάληψη", τόνισε ο κ. Μόσιαλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Flash. "Οι ιδιοκτήτες των ταξί θα πρέπει να προσέλθουν σε διάλογο με την κυβέρνηση. Θα κατατεθούν προτάσεις και από τον αρμόδιο υπουργό, με συγκεκριμένα κριτήρια για την απελευθέρωση του επαγγέλματος των ταξί και θα γίνει ανοιχτή και ενδελεχής διαβούλευση".

Στο στόχαστρο ο Γ. Ραγκούσης

Ενώ ο κ. Ραγκούσης επιμένει στις θέσεις του και χαρακτηρίζει αδικαιολόγητες τις κινητοποιήσεις των επαγγελματιών αυτοκινητιστών, λέγοντας τους να περιμένουν τις δικές του προτάσεις, πάνω στις οποίες θα αρχίσει ο διάλογος, ο ίδιος δέχεται ομαδικά πυρά από μεγάλη μερίδα του ΠΑΣΟΚ.

Ο διάλογος δεν είναι πάντως για το εάν θα ανοίξει το επάγγελμα, ή όχι, αλλά για το πώς θα εφαρμοστεί ό,τι είναι να εφαρμοσθεί.

Οι αντιδράσεις και στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ είναι μεγάλες, και πολλοί βουλευτές ασκούν κριτική στον τρόπο που χειρίστηκε το θέμα ο υπουργός Υποδομών. Μάλιστα ο βουλευτής Λ. Γρηγοράκος ζήτησε την παραίτηση του Γ. Ραγκούση .

Το κλίμα εξακολουθούσε μέχρι πολύ αργά το βράδυ να είναι ιδιαίτερα φορτισμένο. Ο ίδιος δεν έχει παρουσιάσει συγκεκριμένες κατευθύνσεις για την πλήρη απελευθέρωση του επαγγέλματος των ταξί.

"Είμαστε στη διαδικασία συγκέντρωσης και επεξεργασίας των προτάσεων των ενδιαφερόμενων φορέων. Είμαστε έτοιμοι και σύντομα θα κάνουμε οργανωμένο διάλογο με όλους. Περιμένω και τις δικές σας προτάσεις" ανέφερε κατά την ομιλία του στον αρμόδιο Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας του κόμματος.

Τούτο όμως κάθε άλλο παρά ηρέμησε την κατάσταση.

Ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος ζήτησε την άμεση σύγκληση της Κυβερνητικής Επιτροπής ώστε να αποφασίσει η κυβέρνηση για το ζήτημα αυτό.

Την ύπαρξη μεγάλου πολιτικού προβλήματος διαπίστωσε ο Νίκος Σαλαγιάννης, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση άνοιξε μέτωπο χωρίς να έχει θέση.

Να τεθεί τέρμα στις προσωπικές στρατηγικές, ζήτησε η Τόνια Αντωνίου, ενώ εκτίμησε ότι η δήλωση του κ. Ραγκούση περί αυτορύθμισης της αγοράς "άρχισε το έργο".

Υπήρξε μάλιστα έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα στο Γ. Ραγκούση και στην Τόνια Αντωνίου και με έμμεσους προσωπικούς χαρακτηρισμούς.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

"Πράσινος" βουλευτής ζητά παραίτηση Ραγκούση

Τελεσίγραφο στην κυβέρνηση

SHARE: