Μηχανή του Χρόνου: Θανάσης Βέγγος: Από πού και ως πού εγώ αστείος;

Μηχανή του Χρόνου: Θανάσης Βέγγος: Από πού και ως πού εγώ αστείος;

Πώς ο Θανάσης Βέγγος έγινε ηθοποιός στην εξορία της Μακρονήσου. Το θέατρο έχτισαν οι ίδιοι εκτοπισμένοι με τις πέτρες που έσπαγαν

Από τη Μηχανή του Χρόνου:

Ο πατέρας του Θανάση Βέγγου είχε αριστερή δράση και μάλιστα στις τελευταίες μέρες της γερμανικής κατοχής βοήθησε αποφασιστικά τον ΕΛΑΣ και απέτρεψε την ανατίναξη του εργοστασίου της ηλεκτρικής στο οποίο δούλευε. Οι Γερμανοί εγκατέλειπαν μαζικά τα Βαλκάνια και ήθελαν να αφήσουν πίσω σωρούς ερειπίων και κατεστραμμένες υποδομές.

Μετά την απελευθέρωση και τον εμφύλιο, ο γιος του ο Θανάσης ως «ανταμοιβή» κλήθηκε να κάνει στη στρατιωτική του θητεία στο εφιαλτικό στρατόπεδο της Μακρονήσου, όπου είχαν περιοριστεί χιλιάδες εξόριστοι κομμουνιστές. Εκεί είχε την πρώτη ευκαιρία να έρθει σε επαφή με σημαντικούς καλλιτέχνες που αρνήθηκαν να υπογράψουν δήλωση μετάνοιας.

Η μοίρα του Θανάση άλλαξε καθοριστικά όταν συναντήθηκε με τον εξόριστο σκηνοθέτη Νίκο Κούνδουρο. Σύντομα έπαιρνε το μικρόφωνο και έκανε μιμήσεις, παρωδίες διαφημιστικών.

Δείτε πως ο ανήσυχος και υπερκινητικός φαντάρος της Μακρονήσου βρέθηκε στον θίασο των εξόριστων και έδωσε μάχη να πείσει όλους ότι μπορούσε να παίξει θέατρο. Αρχικά όπως θα δείτε τον απέρριψαν.

Στις συνεντεύξεις θα δείτε να μιλούν σημαντικοί άνθρωποι του θεάτρου και του κινηματογράφου. Μερικοί δυστυχώς δεν βρίσκονται πια στη ζωή, όπως ο Τάσος Ζωγράφος. Έμεινε όμως για πάντα η σημαντική μαρτυρία τους.

Διαβάστε ακόμη στη Μηχανή του Χρόνου:

Ρημάζει το σπίτι του Παύλου Μελά στην Κηφισιά, που παράτησε την αθηναϊκή αριστοκρατία για τον μακεδονικό αγώνα. Το τελευταίο συγκινητικό γράμμα στη γυναίκα του πριν πέσει νεκρός

Ο λήσταρχος φάντασμα, που τρομοκρατούσε και βασάνιζε τους χωρικούς. Κουτσούβελας, ο φόβος και ο τρόμος των Γρεβενών. Προδόθηκε κατά λάθος και περιέφεραν το κεφάλι του στα χωριά για παραδειγματισμό

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα