Μηχανή του Χρόνου: Το νησί 'φάντασμα' όπου έχασαν τη ζωή τους 100.000 άνθρωποι

Μηχανή του Χρόνου: Το νησί 'φάντασμα' όπου έχασαν τη ζωή τους 100.000 άνθρωποι

Ένα νησί-φάντασμα βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από τη Βενετία. Εκατό χιλιάδες άνθρωποι πέθαναν από πανούκλα και θάφτηκαν σε ομαδικούς τάφους. Όταν έγινε άσυλο, ο ψυχίατρος αυτοκτόνησε

Από τη mixanitouxronou.gr:

Ένα νησί-φάντασμα βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από τη Βενετία. Ονομάζεται Ποβέλια και εγκαταλείφθηκε πριν από μισό αιώνα. Μια εκκλησία, ένα νοσοκομείο, ένα άσυλο, ένα καμπαναριό και εγκαταλελειμμένα σπίτια είναι τα μοναδικά κτίρια του νησιού, το οποίο παλαιότερα λειτούργησε ως καραντίνα και ψυχιατρικό άσυλο. Υπολογίζεται ότι στη διάρκεια των χρόνων έχασαν τη ζωή τους 100 χιλιάδες άνθρωποι από μολυσματικές ασθένειες, οι οποίοι θάφτηκαν σε μαζικούς τάφους. Γι΄ αυτό πολλοί το θεωρούν στοιχειωμένο κι έχει γίνει θέμα σε εκπομπές που παρουσιάζουν μεταφυσικές δραστηριότητες.

Αρχικά κατοικήθηκε από κατοίκους της Πάντοβας, οι οποίοι κατέφυγαν στο νησί για να αποφύγουν τις βαρβαρικές επιθέσεις. Τον 14ο αιώνα εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, καθώς η Βενετία δέχθηκε επίθεση από τον στόλο της Γένοβας. Τα επόμενα χρόνια το νησί έγινε σημείο ελέγχου για τα εμπορικά πλοία που αναχωρούσαν ή έφταναν στη Βενετία. Όταν ξέσπασε η πανούκλα μετατράπηκε σε καραντίνα, όπου έμεναν απομονωμένοι όσοι ταξιδιώτες είχαν κολλήσει πανούκλα. Όσοι πέθαναν θάφτηκαν στους λεγόμενους «λάκκους του Μαύρου Θανάτου» και κάηκαν σε μαζικούς τάφους. Σύμφωνα με τους τοπικούς θρύλους, τα πνεύματά τους στοίχειωσαν το νησί.

Το 1922 το νησί έγινε ψυχιατρικό άσυλο

Εκείνη την περίοδο, πολλοί ασθενείς υποβλήθηκαν σε νέες θεραπείες και μετατράπηκαν σε πειραματόζωα από τον επικεφαλής ψυχιάτρο, ο οποίος τους βασάνιζε και τους έκανε λοβοτομές. Τα βασανιστήρια σταμάτησαν όταν ο ψυχίατρος αυτοκτόνησε πηδώντας από το παράθυρο ενός κτιρίου. Σύμφωνα με τον θρύλο, τα πνεύματα τον τρέλαναν και τον οδήγησαν στον θάνατο.

Το άσυλο έκλεισε οριστικά το 1968 και από τότε το νησί ερήμωσε

Το «στοιχειωμένο» παρελθόν του θυμίζει μόνο μια πινακίδα με την επιγραφή «Ψυχιατρικό Άσυλο». Εδώ και μισό αιώνα παραμένει ακατοίκητο. Το 2014 η ιταλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα το πουλούσε με σκοπό να ματατραπεί σε τουριστικό θέρετρο και το παλιό νοσοκομείο να γίνει πολυτελές ξενοδοχείο. Οι φήμες που το συνοδεύουν ίσως είναι ο λόγος που δεν έχει βρεθεί αγοραστής!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ ΣΤΗ ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ:

«Θα ζήσω ελεύθερο πουλί». Ο ύμνος του εργένη που τραγούδησε ο Χρηστάκης. Ο ζόρικος τραγουδιστής που ξεκίνησε από το ρεμπέτικο και έφερε την «κίνηση» στο λαϊκό
Οι τρομαγμένοι νησιώτες προσεύχονται μετά τον φονικό σεισμό 7,5 ρίχτερ στη Σαντορίνη. Γιατί ο Καραμανλής δήλωσε: «Δεν ήταν σεισμός. Ήταν σωσμός» (βίντεο)
SHARE: