Η διαδρομή της μίζας

Η διαδρομή της μίζας

Νέες αποκαλύψεις έρχονται να δουν το φως της δημοσιότητας, σχετικά με τις προμήθειες για την αγορά των υποβρυχίων. Οι αποκαλύψεις σε τρεις κυριακάτικες εφημερίδες εμπλέκουν συνδικαλιστές, εφοπλιστές στρατιωτικούς και λογιστές.

Στο άνοιγμα των λογαριασμών 75 συνολικά πολιτών της χώρας, τα οποία φέρονται να έχουν διακινήσει εκατομμύρια ευρώ, έχει ήδη προχωρήσει το ΣΔΟΕ, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Το Βήμα”.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, έχουν διαπιστωθεί ήδη φορολογικές παραβάσεις και αναμένονται και οι σχετικές διώξεις από τη Διεύθυνση Οικονομικού Εγκλήματος της Εισαγγελίας Αθηνών, για παράβαση του φορολογικού κώδικα, αλλά και για το κακούργημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Επιπλέον, όπως πάντα υποστηρίζει η εφημερίδα, τα στελέχη του ΣΔΟΕ τις τελευταίες εβδομάδες έχουν ανακαλύψει την πληρωμή υπέρογκων ποσών σε οffshore εταιρείες στις Ολλανδικές Αντίλλες, αλλά και σε φορολογικούς παραδείσους στην Ινδία.

Η εφημερίδα διαθέτει τα σχετικά τιμολόγια με τα υπέρογκα ποσά που πληρώθηκαν από τα Ελληνικά Ναυπηγεία ακόμα και το 2004 και το 2005 σε δύο κυρίως οffshore εταιρείες.

Αποκαλύψεις όμως υπάρχουν και στην Καθημερινή της Κυριακής.

“Το κλείσιμο της δουλειάς των υποβρυχίων ήταν μάλλον δύσκολο για μία γερμανική εταιρεία. Γι’ αυτό σκεφτήκαμε ότι θα είχε ενδιαφέρον να χρησιμοποιήσουμε κάποιους ανθρώπους που είχαν παλιότερα δουλέψει για τους Γάλλους”, λέει στην Καθημερινή ο συνταξιούχος διευθυντής της Ferrostaal, που έφυγε από την εταιρεία το 2002.

“Ο φον Π. γνώριζε έναν Έλληνα που διατηρούσε εταιρεία, με έναν σύμβουλο του πρώην πρωθυπουργού, όταν οι Γάλλοι είχαν πουλήσει αεροπλάνα τη δεκαετία του ’80 στην Ελλάδα. Επίσης, ένας εκπρόσωπος του Ojjeh Group που συμμετείχε επίσης στην ομάδα για τις παράνομες πληρωμές γνώριζε έναν Έλληνα που είχε καλές σχέσεις με τους ανθρώπους που είχαν συνάψει συμφωνίες για άρματα. Σε ερώτηση σχετικά με το γιατί δεν τα κατέθεσε όλα αυτά στην εισαγγελία του Μονάχου, απάντησε «αρκεί να πουλάς όπλα, το τι γίνεται μετά είναι πολύπλοκο να το βρεις…”.

Τέλος, σε δημοσίευμά της η Real news, κατονομάζει το στενό συνεργάτη του πρώην υπουργού, Α. Τσοχατζόπουλου, Γιάννη Μπλέτσιου, ως αποδέκτη προμήθειας ενός εκατ. ευρώ.

Η εφημερίδα χρησιμοποιεί τη δικογραφία της Εισαγγελίας του Μονάχου.

Στη δικογραφία αναφέρεται επίσης ότι ο Γ. Μπλέτσιος συμμετείχε στην αποκαλούμενη “ομάδα Α” η οποία κανόνιζε τις προμήθειες των τουλάχιστον 55 εκατ. ευρώ που δόθηκαν για την αγορά τεσσάρων γερμανικών υποβρυχίων, από την ελληνική κυβέρνηση το 2000, επί υπουργίας Άκη Τσοχατζόπουλου.

Υπενθυμίζεται πως ο Γιάννης Μπλέτσιος είχε διατελέσει το 1988 Γενικός Γραμματέας στο Υπ. Εσωτερικών επί υπουργίας Άκη Τσοχατζόπουλου, ενώ στην συνέχεια κατέλαβε διοικητικές θέσεις σε δημόσιους οργανισμούς.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα