ΝΙΚΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ

Οι σημαίες Ελλάδα και Τουρκίας

Το μεγάλο διακύβευμα

Η επιπόλαιη αντίληψη ότι "η Τουρκία φωνάζει αλλά δεν το εννοεί" και οι τρεις λόγοι που ενισχύουν την αντίθετη άποψη, την ώρα που η χώρα φαίνεται να πηγαίνει σε εκλογές το φθινόπωρο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Golden boys

Το πολιτικό σύστημα της χώρας δεν ήταν ποτέ φανατικό με την αξιοκρατία. Τι θα έπρεπε να κάνει η κυβέρνηση, για να "ξαναθυμηθεί" τις προεκλογικές της δεσμεύσεις.

Η μπλόφα του Πούτιν

Η μπλόφα του Πούτιν

Ο Νίκος Χριστοδουλάκης γράφει για την ρωσική απαίτηση πληρωμής του φυσικού αερίου σε ρούβλια κι εξηγεί γιατι η διαμάχη μεταξύ Ρωσίας και Ευρώπης δεν έχει κάνενα νόημα απο οικονομικής άποψης.

Το ξεχασμένο μέτωπο του ευρωπαϊκού Νότου και το απειλητικό δημόσιο χρέος

Το ξεχασμένο μέτωπο του ευρωπαϊκού Νότου και το απειλητικό δημόσιο χρέος

Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία και Πορτογαλία, οι χώρες με το υψηλότερο δημόσιο χρέος στην Ευρωζώνη θα κληθούν να σηκώσουν μεγαλύτερο βάρος λόγω του πολέμου στη Ουκρανία. Γράφει ο Νίκος Χριστοδουλάκης.

Ακρόπολη.

Η δημογραφική παρακμή της Ελλάδας

Ο Νίκος Χριστοδουλάκης γράφει για το δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδας, τη σχέση γονιμότητας - εισοδήματος και την από κοινού αντιμετώπισή του θέματος με το πρόβλημα σύγκλισης των εισοδημάτων.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης

Οι επιπτώσεις θα είναι μεγαλύτερες εκτός ΚΙΝΑΛ…

Ο Νίκος Χριστουδουλάκης γράφει για τις αναταράξεις που προκαλεί στο πολιτικό σκηνικό η προοπτική Ανδρουλάκη στο ΚΙΝΑΛ. Η πολιτική της "ενσωμάτωσης" και ο δισταγμός των ηγεσιών, που καμιά φορά κάνει το ποτάμι να γυρίσει πίσω.

Athens, Greece - April 14, 2010: The main building of the National and Kapodistrian University of Athens; one of the three building in central Athens, designed by the Danish Architect Theophil Hansen in 1859. It is part of the Architectural Trilogy of Athens; all three buildings were designed in the neo classical style by the same architect. The University, commonly known as the University of Athens, or UOA, was established in 1837. It is the oldest institution of Higher Education in Greece. Photo shot in the late afternoon sunlight at almost sunset time; horizontal format.

Άλλη μια ευκαιρία στην Παιδεία θα πάει χαμένη

Η διαφορά φάσης της πανεπιστημιακής επικαιρότητας στην Ελλάδα, σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η συζήτηση που δεν γίνεται για τα ελληνικά πανεπιστήμια. Αναλύει ο Νίκος Χριστοδουλάκης.

Στιγμιότυπο από προεκλογική συγκέντρωση του ΚΙΝΑΛ

Πρέπει το ΚΙΝΑΛ να είναι δεξιό ή αριστερό;

Ο Νίκος Χριστοδουλάκης γράφει για τον τρόπο που θα μπορέσει το ΚΙΝΑΛ, να παίξει ρόλο στα πολιτικά πράγματα, καθώς και την ανάγκη να αποφασίσει ποιες περιόδους της ιστορίας του θα επανεκτιμήσει για τις επιλογές που έγιναν και το κόστος που είχαν στην απήχησή του.

Η ελληνική οικονομία ξανά υπό πίεση

Αιφνιδιαστικά, ο κίνδυνος πληθωρισμού επέστρεψε

Οι λόγοι επανεμφάνισης του πληθωρισμού και ο τρόπος αντιμετώπισής του πριν καθορίσει τη δυναμική της οικονομίας. Ο Νίκος Χριστοδουλάκης εξηγεί τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνουν οι κυβερνήσεις.

Η φράση - κλειδί για την εθνική ευημερία: Ελληνική Προστιθέμενη Αξία

Η φράση - κλειδί για την εθνική ευημερία: Ελληνική Προστιθέμενη Αξία

Ο Νίκος Χριστοδουλάκης γράφει για την Ελληνική Προστιθέμενη Αξία, η οποία θα μπορούσε να γίνει το ενοποιητικό στοιχείο της προσπάθειας και ο οδηγός της οικονομικής πολιτικής.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στη ΔΕΘ

Ο ποταμός παροχών δεν εγγυάται την ανάπτυξη

Πώς τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν στην ΔΕΘ δεν οδηγούν σε ανάσχεση της επέλασης του πληθωρισμού και δημιουργούν το ερώτημα εάν είναι συμβατά με τις δημοσιονομικές υποχρεώσεις της χώρας μετά το 2023

Καταστροφές στη Μάνδρα μετά τις πλημμύρες

Πριν αλλάξουμε ένα σύστημα, πρέπει να κατανοήσουμε γιατί δεν δούλεψε

Eπειδή στις καταστροφές δεν έχουμε μάθει να διορθώνουμε αυτό που έφταιξε, είμαστε καταδικασμένοι να πληρώνουμε ξανά με το ίδιο τίμημα, ή μάλλον κάθε φορά και μεγαλύτερο.

Στιγμιότυπο από τις Πανελλαδικές εξετάσεις

Μην αφήσουμε άλλη μια ευκαιρία να πάει χαμένη

Αντί να αναζητούμε νέους δρόμους γνώσης για όλο και περισσότερους νέους, περιοριζόμαστε στο "όλοι μπαίνουν" και χτίζουμε φυλάκια για τα νέα σώματα χωροφυλάκων που θα γεμίσουν τα πανεπιστήμια.

Στιγμιότυπο από συνεδρίαση του Ecofin, στις Βρυξέλλες.

Το μέλλον μας αφορά όλους, όχι μόνο την κυβέρνηση …

Ο Νίκος Χριστοδουλάκης γράφει για το Ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανόρθωσης, το οποίο η κυβέρνηση δεν έχει εξηγήσει επαρκώς στους πολίτες. Ποια θέματα θα πρέπει να περιλαμβάνει η σχετική συζήτηση, αν ποτέ ανοίξει.

Ατενίζοντας το άγνωστο μέλλον

Σε βάθος 50 ετών (και σε όρυγμα 50 μέτρων)

Οι προβλέψεις, οι συγκρίσεις και οι σκιαμαχίες για το τι θα συμβεί σε 50 χρόνια με το Ασφαλιστικό, είναι απλές προφάσεις για να συνεχίζεται μια άσκοπη αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

Ο τζίτζικας, τα μυρμήγκια και οι μύθοι του Ασφαλιστικού

Ασφαλιστικό και ελληνική μυθολογία

Ο Ομότιμος καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου, πρώην υπουργός Νίκος Χριστοδουλάκης γράφει για τους μύθους του Ασφαλιστικού στην Ελλάδα και προτείνει έναν συμβιβασμό, που θα αναγκάσει τις πολιτικές δυνάμεις να πουν τι πραγματικά πιστεύουν.

Ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος στον εισαγγελέα

Τέσσερις παράνοιες και ένα νεανικό έγκλημα σε μία μέρα

Μία μόνο μέρα από την ελληνική επικαιρότητα, φανέρωσε όλες τις παθογένειες της ελληνικής δημόσιας σφαίρας. Από τον "Μπάμπη" των Γλυκών Νερών στον Μπαλάσκα και από εκεί σε ένα ερώτημα που "καίει".

Ο πρώην υπουργός Νίκος Χριστοδουλάκης

Ο χορός των απελπισμένων

Ο Ομότιμος καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου, πρώην υπουργός Νίκος Χριστοδουλάκης γράφει για το κόστος απόδειξης της πραγματικής αξίας του πτυχίου και προτείνει 4 άμεσα μέτρα για να μπει φρένο σε μια φαύλη κατάσταση.

ΜΑΤ στην πρώην ΑΣΟΕΕ (Φωτογραφία αρχείου)

Νίκος Χριστοδουλάκης: Να ακυρωθούν τώρα οι Φρουρές στα ΑΕΙ

Ο Ομότιμος καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου, πρώην υπουργός Νίκος Χριστοδουλάκης, μετά την περιπέτεια της υγείας του, γράφει εκ βαθέων για την κατάσταση στα ελληνικά πανεπιστήμια και απευθύνει έκκληση προς την κυβέρνηση, εξηγώντας γιατί η αστυνομία δεν πρέπει να έχει μόνιμη θέση στα ΑΕΙ.

Κάστρο Χλεμούτσι στην Ηλεια. Εξωτερικός περίβολος. Γενική άποψη με θέα προς το Ιόνιο

Χλεμούτσι ή Σάλτσμπουργκ; Περί μουσείων, μουσικής και πανεπιστημίων

Τα πανεπιστήμια που πρέπει να υπηρετούν τη γνώση των πραγματικών φοιτητών και όχι να χρησιμοποιούνται για την άλωση της ψήφου και μια ρηξικέλευθη πρόταση για... αδελφοποίηση του Πύργου με το Σάλτσμπουργκ.