Η επιπόλαιη αντίληψη ότι "η Τουρκία φωνάζει αλλά δεν το εννοεί" και οι τρεις λόγοι που ενισχύουν την αντίθετη άποψη, την ώρα που η χώρα φαίνεται να πηγαίνει σε εκλογές το φθινόπωρο.
Το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας με τα 345 άρθρα σε 403 σελίδες. Ο άθλος της εφαρμογής του και το ενδεχόμενο η κατάσταση στα πανεπιστήμια να γίνει χειρότερη.
Κανένα από τα δημοσιονομικά και αναπτυξιακά ζητήματα δεν κυριάρχησε στα συνέδρια των κομμάτων αν και είναι αυτά που θα κρίνουν την μακροχρόνια ικανότητα της χώρας να επιβιώσει και να γίνει καλύτερη.
Το πολιτικό σύστημα της χώρας δεν ήταν ποτέ φανατικό με την αξιοκρατία. Τι θα έπρεπε να κάνει η κυβέρνηση, για να "ξαναθυμηθεί" τις προεκλογικές της δεσμεύσεις.
Τα δύο μείζονα πλήγματα σε βάρος των χωρών που στηρίζουν την Ουκρανία στον πόλεμο με τη Ρωσία και οι καθόλου τυχαίες, συνεχόμενες προκλήσεις της Τουρκίας.
Ο Νίκος Χριστοδουλάκης γράφει για την ρωσική απαίτηση πληρωμής του φυσικού αερίου σε ρούβλια κι εξηγεί γιατι η διαμάχη μεταξύ Ρωσίας και Ευρώπης δεν έχει κάνενα νόημα απο οικονομικής άποψης.
Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία και Πορτογαλία, οι χώρες με το υψηλότερο δημόσιο χρέος στην Ευρωζώνη θα κληθούν να σηκώσουν μεγαλύτερο βάρος λόγω του πολέμου στη Ουκρανία. Γράφει ο Νίκος Χριστοδουλάκης.
Ο Νίκος Χριστοδουλάκης γράφει για τον πόλεμο στην Ουκρανία και την αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία βγαίνει από την γεωπολιτική της περιθωριοποίηση.
Ο Νίκος Χριστοδουλάκης γράφει για τις τέσσερις κατηγορίες πολιτικών που έχουν εφαρμοστεί στη χώρα για ανακοπή της δημογραφικής κατάρρευσης, άλλες με επιτυχία και άλλες όχι.
Ο Νίκος Χριστοδουλάκης γράφει για το δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδας, τη σχέση γονιμότητας - εισοδήματος και την από κοινού αντιμετώπισή του θέματος με το πρόβλημα σύγκλισης των εισοδημάτων.
Το δημογραφικό είναι το μείζον θέμα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα σήμερα. Ο Νίκος Χριστοδουλάκης αναλύει τους δύο δρόμους για να επηρεάσουμε τις εξελίξεις. Τι θα γίνει αν αποτύχουμε.
Ο Νίκος Χριστουδουλάκης γράφει για τις αναταράξεις που προκαλεί στο πολιτικό σκηνικό η προοπτική Ανδρουλάκη στο ΚΙΝΑΛ. Η πολιτική της "ενσωμάτωσης" και ο δισταγμός των ηγεσιών, που καμιά φορά κάνει το ποτάμι να γυρίσει πίσω.
Η διαφορά φάσης της πανεπιστημιακής επικαιρότητας στην Ελλάδα, σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η συζήτηση που δεν γίνεται για τα ελληνικά πανεπιστήμια. Αναλύει ο Νίκος Χριστοδουλάκης.
Ο Νίκος Χριστοδουλάκης γράφει για τον τρόπο που θα μπορέσει το ΚΙΝΑΛ, να παίξει ρόλο στα πολιτικά πράγματα, καθώς και την ανάγκη να αποφασίσει ποιες περιόδους της ιστορίας του θα επανεκτιμήσει για τις επιλογές που έγιναν και το κόστος που είχαν στην απήχησή του.
Οι λόγοι επανεμφάνισης του πληθωρισμού και ο τρόπος αντιμετώπισής του πριν καθορίσει τη δυναμική της οικονομίας. Ο Νίκος Χριστοδουλάκης εξηγεί τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνουν οι κυβερνήσεις.
Όλοι συμφωνούν ότι κάτι πρέπει να γίνει για την κλιματική αλλαγή, αλλά όμως τελικά δεν γίνεται. Το πρόβλημα του "τζαμπατζή" και η στάση Κίνας και Ρωσίας.
Η "εξπρές απολιγνιτοποίηση" που θέλει να πετύχει η κυβέρνηση, δεν μπορεί να προχωρήσει στις παρούσες συνθήκες. Ποια προβλήματα θα αντιμετωπίσει η Ελλάδα.
Ο Νίκος Χριστοδουλάκης γράφει για ένα φαινόμενο διεθνές που πλέον λαμβάνει διαστάσεις και στη χώρα μας. Οι δύο νέοι παράγοντες που απογειώνουν τα ενοίκια προς τα επάνω.
Ο Νίκος Χριστοδουλάκης γράφει για την Ελληνική Προστιθέμενη Αξία, η οποία θα μπορούσε να γίνει το ενοποιητικό στοιχείο της προσπάθειας και ο οδηγός της οικονομικής πολιτικής.
Πώς τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν στην ΔΕΘ δεν οδηγούν σε ανάσχεση της επέλασης του πληθωρισμού και δημιουργούν το ερώτημα εάν είναι συμβατά με τις δημοσιονομικές υποχρεώσεις της χώρας μετά το 2023
Ένα διαχρονικό πρόβλημα της ελληνικής πολιτικής πραγματικότητας, είναι η αδυναμία διαπίστωσης των πραγματικών αιτίων μιας μεγάλης φυσικής καταστροφής. Πώς θα μπορούσε να αλλάξει η κατάσταση.
Eπειδή στις καταστροφές δεν έχουμε μάθει να διορθώνουμε αυτό που έφταιξε, είμαστε καταδικασμένοι να πληρώνουμε ξανά με το ίδιο τίμημα, ή μάλλον κάθε φορά και μεγαλύτερο.
Ο Νίκος Χριστοδουλάκης γράφει για τις τουρκικές βλέψεις ως προς τη κρίση του Αφγανιστάν, τις προσφυγικές ροές και τον νέο "γύρο" ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Αντί να αναζητούμε νέους δρόμους γνώσης για όλο και περισσότερους νέους, περιοριζόμαστε στο "όλοι μπαίνουν" και χτίζουμε φυλάκια για τα νέα σώματα χωροφυλάκων που θα γεμίσουν τα πανεπιστήμια.
Ο Νίκος Χριστοδουλάκης γράφει για το Ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανόρθωσης, το οποίο η κυβέρνηση δεν έχει εξηγήσει επαρκώς στους πολίτες. Ποια θέματα θα πρέπει να περιλαμβάνει η σχετική συζήτηση, αν ποτέ ανοίξει.
Οι προβλέψεις, οι συγκρίσεις και οι σκιαμαχίες για το τι θα συμβεί σε 50 χρόνια με το Ασφαλιστικό, είναι απλές προφάσεις για να συνεχίζεται μια άσκοπη αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.
Ο Ομότιμος καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου, πρώην υπουργός Νίκος Χριστοδουλάκης γράφει για τους μύθους του Ασφαλιστικού στην Ελλάδα και προτείνει έναν συμβιβασμό, που θα αναγκάσει τις πολιτικές δυνάμεις να πουν τι πραγματικά πιστεύουν.
Μία μόνο μέρα από την ελληνική επικαιρότητα, φανέρωσε όλες τις παθογένειες της ελληνικής δημόσιας σφαίρας. Από τον "Μπάμπη" των Γλυκών Νερών στον Μπαλάσκα και από εκεί σε ένα ερώτημα που "καίει".
Ο Ομότιμος καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου, πρώην υπουργός Νίκος Χριστοδουλάκης γράφει για το κόστος απόδειξης της πραγματικής αξίας του πτυχίου και προτείνει 4 άμεσα μέτρα για να μπει φρένο σε μια φαύλη κατάσταση.
Ο Ομότιμος καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου, πρώην υπουργός Νίκος Χριστοδουλάκης, μετά την περιπέτεια της υγείας του, γράφει εκ βαθέων για την κατάσταση στα ελληνικά πανεπιστήμια και απευθύνει έκκληση προς την κυβέρνηση, εξηγώντας γιατί η αστυνομία δεν πρέπει να έχει μόνιμη θέση στα ΑΕΙ.
Τα πανεπιστήμια που πρέπει να υπηρετούν τη γνώση των πραγματικών φοιτητών και όχι να χρησιμοποιούνται για την άλωση της ψήφου και μια ρηξικέλευθη πρόταση για... αδελφοποίηση του Πύργου με το Σάλτσμπουργκ.