ΝΙΚΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ

Νίκος Χριστοδουλάκης

Ο Νίκος Χριστοδουλάκης, έχει σπουδάσει Ηλεκτρολόγος μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και συνέχισε τις σπουδές του με μεταπτυχιακό και διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο του Cambridge. Εργάστηκε σε τεχνικές εταιρείες και δίδαξε σε πολλά ιδρύματα, όπως στα ΤΕΙ και αργότερα στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας, το London Business School, στο Πανεπιστήμιο Καρόλου της Πράγας, και στο Πανεπιστήμιο της Κύπρου. Ήταν εταίρος στο Centre for Economic Policy Research του Λονδίνου, στο Ινστιτούτο Tinbergen του Άμστερνταμ, το EKEM, κ.ά.

Επίσης, διετέλεσε Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας (1993-1996) και οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη (1996). Από το 1996 έως το Μάρτιο του 2000 ήταν Υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για τον Προϋπολογισμό και τη διαχείριση του Δημόσιου Χρέους (περίοδος κρίσιμη για την είσοδο της χώρας στην Ευρωζώνη). Στη συνέχεια διετέλεσε Υπουργός Ανάπτυξης στο διάστημα 2000-2001 και Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών στο διάστημα 2001-2004 Το διάστημα 2002-2003 ήταν πρόεδρος του Eurogroup και του Εcofin. Έκτοτε είναι Καθηγητής Οικονομικής Ανάλυσης στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 2015 είχε οριστεί υπηρεσιακός υπουργός Οικονομίας, Μεταφορών και Ναυτιλίας, ενώ το 2018 ήταν Visiting Professor στο LSE.


Το ξεχασμένο δημοσιονομικό πρόβλημα

Το ξεχασμένο δημοσιονομικό πρόβλημα

ΓΝΩΜΕΣ

Κανένα από τα δημοσιονομικά και αναπτυξιακά ζητήματα δεν κυριάρχησε στα συνέδρια των κομμάτων αν και είναι αυτά που θα κρίνουν την μακροχρόνια ικανότητα της χώρας να επιβιώσει και να γίνει καλύτερη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Golden boys

ΓΝΩΜΕΣ

Το πολιτικό σύστημα της χώρας δεν ήταν ποτέ φανατικό με την αξιοκρατία. Τι θα έπρεπε να κάνει η κυβέρνηση, για να "ξαναθυμηθεί" τις προεκλογικές της δεσμεύσεις.

 Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Ρωγμές στο Δυτικό Μέτωπο

ΓΝΩΜΕΣ

Τα δύο μείζονα πλήγματα σε βάρος των χωρών που στηρίζουν την Ουκρανία στον πόλεμο με τη Ρωσία και οι καθόλου τυχαίες, συνεχόμενες προκλήσεις της Τουρκίας.

Η μπλόφα του Πούτιν

Η μπλόφα του Πούτιν

ΓΝΩΜΕΣ

Ο Νίκος Χριστοδουλάκης γράφει για την ρωσική απαίτηση πληρωμής του φυσικού αερίου σε ρούβλια κι εξηγεί γιατι η διαμάχη μεταξύ Ρωσίας και Ευρώπης δεν έχει κάνενα νόημα απο οικονομικής άποψης.

Το ξεχασμένο μέτωπο του ευρωπαϊκού Νότου και το απειλητικό δημόσιο χρέος

Το ξεχασμένο μέτωπο του ευρωπαϊκού Νότου και το απειλητικό δημόσιο χρέος

ΓΝΩΜΕΣ

Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία και Πορτογαλία, οι χώρες με το υψηλότερο δημόσιο χρέος στην Ευρωζώνη θα κληθούν να σηκώσουν μεγαλύτερο βάρος λόγω του πολέμου στη Ουκρανία. Γράφει ο Νίκος Χριστοδουλάκης.

Ουκρανοί εγκαταλείπουν τη χώρα τους

Η αλλαγή παιγνιδιού μάς αφορά

ΓΝΩΜΕΣ

Ο Νίκος Χριστοδουλάκης γράφει για τον πόλεμο στην Ουκρανία, την απόφαση της Γερμανίας να χρηματοδοτήσει εξοπλισμούς δισεκατομμυρίων, την επόμενη ημέρα της εισβολής και τα "χτυπήματα" κατά της Ρωσίας, που μας αφορούν.

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Βλαντιμίρ Πούτιν

Η Ρωσία εισβάλλει, η Τουρκία μαθαίνει

ΓΝΩΜΕΣ

Ο Νίκος Χριστοδουλάκης γράφει για το πώς οι κινήσεις της Ρωσίας θα μπορούσαν να προσφέρουν στην Τουρκία τα προσχήματα που αναζητά, ώστε να εφαρμόσει αντίστοιχες τακτικές στην Ελλάδα.

Δημογραφική ανάκαμψη με νέα κίνητρα

Δημογραφική ανάκαμψη με νέα κίνητρα

ΓΝΩΜΕΣ

Ο Νίκος Χριστοδουλάκης γράφει για τις τέσσερις κατηγορίες πολιτικών που έχουν εφαρμοστεί στη χώρα για ανακοπή της δημογραφικής κατάρρευσης, άλλες με επιτυχία και άλλες όχι.

Ο χιονιάς παρέλυσε την Αθήνα

"Να πείτε του μικρού χιονιά, να 'ναι καλό παιδάκι"

ΓΝΩΜΕΣ

Ο Νίκος Χριστοδουλάκης γράφει για τα αμέτρητα προβλήματα στην Αττική από το πέρασμα της κακοκαιρίας Ελπίδα και τα κοινά χαρακτηριστικά της με την φονική φωτιά στο Μάτι και την πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη.

Ακρόπολη.

Η δημογραφική παρακμή της Ελλάδας

ΓΝΩΜΕΣ

Ο Νίκος Χριστοδουλάκης γράφει για το δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδας, τη σχέση γονιμότητας - εισοδήματος και την από κοινού αντιμετώπισή του θέματος με το πρόβλημα σύγκλισης των εισοδημάτων.

Η δημογραφική γήρανση απειλεί το μέλλον της Ελλάδας

Τα 200 χρόνια και το Δημογραφικό Πρόβλημα

ΓΝΩΜΕΣ

Το δημογραφικό είναι το μείζον θέμα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα σήμερα. Ο Νίκος Χριστοδουλάκης αναλύει τους δύο δρόμους για να επηρεάσουμε τις εξελίξεις. Τι θα γίνει αν αποτύχουμε.

Στιγμιότυπο από ΜΕΘ

Και γιατί να μην εργαλειοποιούμε πολιτικά την επιστήμη;

ΓΝΩΜΕΣ

Ο Νίκος Χριστοδουλάκης γράφει για τον αφορισμό περί μη εργαλειοποίησης της επιστήμης, που επανέρχεται κάθε φορά που η κυβέρνηση βρίσκεται σε δύσκολη θέση επειδή αγνόησε επιστημονικά δεδομένα

Ο Νίκος Ανδρουλάκης

Οι επιπτώσεις θα είναι μεγαλύτερες εκτός ΚΙΝΑΛ…

ΓΝΩΜΕΣ

Ο Νίκος Χριστουδουλάκης γράφει για τις αναταράξεις που προκαλεί στο πολιτικό σκηνικό η προοπτική Ανδρουλάκη στο ΚΙΝΑΛ. Η πολιτική της "ενσωμάτωσης" και ο δισταγμός των ηγεσιών, που καμιά φορά κάνει το ποτάμι να γυρίσει πίσω.

Athens, Greece - April 14, 2010: The main building of the National and Kapodistrian University of Athens; one of the three building in central Athens, designed by the Danish Architect Theophil Hansen in 1859. It is part of the Architectural Trilogy of Athens; all three buildings were designed in the neo classical style by the same architect. The University, commonly known as the University of Athens, or UOA, was established in 1837. It is the oldest institution of Higher Education in Greece. Photo shot in the late afternoon sunlight at almost sunset time; horizontal format.

Άλλη μια ευκαιρία στην Παιδεία θα πάει χαμένη

ΓΝΩΜΕΣ

Η διαφορά φάσης της πανεπιστημιακής επικαιρότητας στην Ελλάδα, σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η συζήτηση που δεν γίνεται για τα ελληνικά πανεπιστήμια. Αναλύει ο Νίκος Χριστοδουλάκης.

Στιγμιότυπο από προεκλογική συγκέντρωση του ΚΙΝΑΛ

Πρέπει το ΚΙΝΑΛ να είναι δεξιό ή αριστερό;

ΓΝΩΜΕΣ

Ο Νίκος Χριστοδουλάκης γράφει για τον τρόπο που θα μπορέσει το ΚΙΝΑΛ, να παίξει ρόλο στα πολιτικά πράγματα, καθώς και την ανάγκη να αποφασίσει ποιες περιόδους της ιστορίας του θα επανεκτιμήσει για τις επιλογές που έγιναν και το κόστος που είχαν στην απήχησή του.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στη ΔΕΘ

Ο ποταμός παροχών δεν εγγυάται την ανάπτυξη

ΓΝΩΜΕΣ

Πώς τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν στην ΔΕΘ δεν οδηγούν σε ανάσχεση της επέλασης του πληθωρισμού και δημιουργούν το ερώτημα εάν είναι συμβατά με τις δημοσιονομικές υποχρεώσεις της χώρας μετά το 2023

Πανοραμική εικόνα από την καταστροφή στη Βόρεια Εύβοια

Απολογισμός, όχι μόνο εντυπώσεις

ΓΝΩΜΕΣ

Ένα διαχρονικό πρόβλημα της ελληνικής πολιτικής πραγματικότητας, είναι η αδυναμία διαπίστωσης των πραγματικών αιτίων μιας μεγάλης φυσικής καταστροφής. Πώς θα μπορούσε να αλλάξει η κατάσταση.

Στιγμιότυπο από συνεδρίαση του Ecofin, στις Βρυξέλλες.

Το μέλλον μας αφορά όλους, όχι μόνο την κυβέρνηση …

ΓΝΩΜΕΣ

Ο Νίκος Χριστοδουλάκης γράφει για το Ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανόρθωσης, το οποίο η κυβέρνηση δεν έχει εξηγήσει επαρκώς στους πολίτες. Ποια θέματα θα πρέπει να περιλαμβάνει η σχετική συζήτηση, αν ποτέ ανοίξει.

Ατενίζοντας το άγνωστο μέλλον

Σε βάθος 50 ετών (και σε όρυγμα 50 μέτρων)

ΓΝΩΜΕΣ

Οι προβλέψεις, οι συγκρίσεις και οι σκιαμαχίες για το τι θα συμβεί σε 50 χρόνια με το Ασφαλιστικό, είναι απλές προφάσεις για να συνεχίζεται μια άσκοπη αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.