5η αξιολόγηση: Στο τραπέζι η μείωση του ΕΝΦΙΑ,η εισφορά αλληλεγγύης και το ασφαλιστικό

5η αξιολόγηση: Στο τραπέζι η μείωση του ΕΝΦΙΑ,η εισφορά αλληλεγγύης και το ασφαλιστικό
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας Eurokinissi

Με τις κινήσεις για αλλαγή της χρήσης των κερδών από ομόλογα και της συζήτησης για την μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων να μεταφέρονται για την άνοιξη, θέμα της 5ης αξιολόγησης θα είναι οι νέες μειώσεις φόρων.

Στην σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup ο υπουργός οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας θα προετοιμάσει το έδαφος για έλευση των ομάδων των θεσμών στην Αθήνα από αύριο στο πλαίσιο της 5ης αξιολόγησης που ξεκινά από την Τρίτη.

Ο στόχος της ελληνικής πλευρά είναι προς το παρόν να γίνουν αποδεκτά τα σχέδια για δεύτερη μείωση του ΕΝΦΙΑ, πρώτη δόση μείωσης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης αλλά και τις αλλαγές που θέλουμε να κάνουμε στο ασφαλιστικό.

Βάση για όλα αυτά θα είναι να πειστούν οι εταίροι μας από τώρα ότι μπορεί να υπάρξει μεγαλύτερος δημοσιονομικός χώρος από τον προβλεπόμενο το 2020 ώστε να δεχθούν ότι η Ελλάδα μπορεί να πετύχει και φέτος πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ συνεχίζοντας να μειώνει και τους φόρους.

Στις συναντήσεις που θα έχει στις Βρυξέλλες ο υπουργός οικονομικών θα ενημερώσει τόσο τον νέο επίτροπο αρμόδιο για τα οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις κ. Πάολο Τζεντιλόνι αλλά και τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού μηχανισμού σταθερότητας κ. Κλάους Ρέγκλινγκ για τα πρώτα στοιχεία για το κλείσιμο του 2019. Συγκεκριμένα μεταφέρει στοιχεία με βάση τα οποία και την περασμένη χρονιά η Ελλάδα ξεπέρασε με άνεση το δημοσιονομικό της στόχο παρά τις πρόσθετες παροχές ύψους 2,2 δισ. ευρώ που ενσωμάτωσε το οικονομικό έτος 2019. Σε αυτήν την βάση θα θελήσει να ενημερώσει εκ των προτέρων τους επικεφαλής των βασικών ευρωπαϊκών θεσμών για τα σχέδια της Αθήνας το 2020.

Συνεπώς το πρώτο στοίχημα είναι να πείσουμε ότι η Ελλάδα όχι μόνο να συνεχίσει να πετυχαίνει τους στόχους της αλλά θα συνεχίσει να μειώνει φόρους και στην παραγωγή και την εργασία.

Οι υποχρεώσεις της 5ης αξιολόγησης

Στις βασικές υποχρεώσεις η Ελλάδα έχει την επιτάχυνση της εξυγίανσης των χαρτοφυλακίων τους από τα κόκκινα δάνεια, ένα θέμα που έχει πολλές πτυχές.

Η πρώτη είναι η θέσπιση ενός καλά δομημένου μακροπρόθεσμου ιδιωτικού πτωχευτικού δικαίου το οποίο θα πρέπει να είναι έτοιμο να λειτουργήσει μέσα στον Απρίλιο και το οποίο θα αντικαταστήσει και την προστασία της πρώτης κατοικίας και το εξωδικαστικό μηχανισμό.

Η δεύτερη είναι να τεθεί σε λειτουργία το σχέδιο Ηρακλής με την συμμετοχή και των εμπορικών τραπεζών ώστε να έχουμε μείωση μεγάλων ποσών κόκκινων δανείων με μια κίνηση.

Η τρίτη αφορά τα κλασικά εργαλεία (πλειστηριασμοί πωλήσεις πακέτων δανείων) να αναθερμανθούν τώρα που η αγορά ακινήτων δείχνει σημεία ανάκαμψης.

Η τέταρτη είναι οι πρωτοβουλίες που έχουν αναλάβει οι ίδιες οι εμπορικές τράπεζες για να πουλήσουν μεγάλα πακέτα κόκκινα δάνεια.

Παράλληλα θα πρέπει να δοθούν απολύτως δεσμευτικά αυτή την φορά χρονοδιαγράμματα για μια σειρά από μεγάλες επενδύσεις οι οποίες εκκρεμούν επί χρόνια όπως το Ελληνικό, η παραχώρηση της Εγνατίας και μια σειρά από αποκρατικοποιήσεις που μεταφέρονται από χρόνο σε χρόνο.

Η αξιολόγηση αναμένεται να διαρκέσει μέχρι και την Παρασκευή 24 του μήνα και η έκβασή της θα είναι καθοριστική και τα υπόλοιπα ελληνικά αιτήματα για την αλλαγή της χρήσης των κερδών από τα ομόλογα αλλά και την μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων έστω και αν κριθούν αργότερα μέσα στο χρόνο. 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα