ΑΑΔΕ: Με “έξυπνα” όπλα έπιασε φοροδιαφυγή “μαμούθ” σε 10 επιχειρήσεις – Τα “κόλπα” με τις πειραγμένες αποδείξεις

ΑΑΔΕ: Με “έξυπνα” όπλα έπιασε φοροδιαφυγή “μαμούθ” σε 10 επιχειρήσεις – Τα “κόλπα” με τις πειραγμένες αποδείξεις
Αποδείξεις G4PHOTOS

Με πειραγμένες ταμειακές μηχανές και με διάφορες “έξυπνες” τεχνικές σειρά επιχειρήσεων προσπάθησαν να αποφύγουν την καταβολή φόρων και ΦΠΑ οδηγώντας σε απώλειες 400 εκατομμυρίων ευρώ το Δημόσιο.

Με λαπ – τοπ κινητά και άλλες προηγμένες τεχνολογικά μεθόδους επιχειρούν οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ να εντοπίσουν παράνομο λογισμικό που εγκαθιστούν επιτήδειοι για να “κλέψουν” ΦΠΑ και να αποφύγουν το φόρο. Η τελευταία “ψαριά” της ΑΑΔΕ ήταν ιδιαίτερα πλούσια, απότοκο των φορολογικών ελέγχων που διεξάγει η Αρχή από το 2019.

Ενδεικτικά, οι νέες περιπτώσεις, που αφορούν σε ανακριβείς δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ είναι οι εξής:

1. Εστιατόριο στον Κεντρικό Τομέα της Αθήνας, για τις χρήσεις 2015-2018, αποκρυβείσα ύλη 1,26 εκατομμύρια ευρώ.

2. Καφέ-μπαρ στον Κεντρικό Τομέα της Αθήνας, για τις χρήσεις 2015-2018, αποκρυβείσα ύλη 721 χιλιάδες ευρώ.

3. Ζαχαροπλαστείο στον Βόρειο Τομέα Αθηνών, για τις χρήσεις 2015-2018, αποκρυβείσα ύλη 548.000€.

4. Αρτοποιείο-φούρνος στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, κατά τις χρήσεις 2015 έως 2018, αποκρυβείσα ύλη 526.00€.

5. Ταβέρνα στον Νότιο Τομέα Αθηνών, για τις χρήσεις 2015-2018, αποκρυβείσα ύλη 401.000€.

6. Καφετέρια στα βόρεια προάστια των Αθηνών, για τις χρήσεις 2016 και 2017, αποκρυβείσα ύλη 359.000€.

7. Καφέ-εστιατόριο στην Ήπειρο, για τις χρήσεις 2015-2018, αποκρυβείσα ύλη 320.000€.

8. Καφετέρια στη Θεσσαλονίκη, για τις χρήσεις 2015 έως 2018, αποκρυβείσα ύλη 306.000€.

9. Καφέ-εστιατόριο στην Θεσσαλονίκη, για τις χρήσεις 2015-2018, αποκρυβείσα ύλη 239.000€.

10.Καφέ-μπαρ σε νησί των Κυκλάδων, για τις χρήσεις 2016 και 2017, αποκρυβείσα ύλη 186.000€.

Ο έλεγχος συνεχίζεται ενώ έχουν ολοκληρωθεί μέχρι στιγμής υποθέσεις με εντοπισθείσα αποκρυβείσα ύλη που ξεπερνά τα 25 εκατ. ευρώ ενώ μόνο οι απώλειες από τον αναλογών ΦΠΑ υπολογίζονται στα 6 εκατ. ευρώ.

Μεγάλες απώλειες για το κράτος

Με βάση μάλιστα εκτιμήσεις το σύνολο της ζημιάς για το δημόσιο, από ανάλογες περιπτώσεις, υπολογίζεται σε 300 – 400 εκατ. ευρώ, ποσό σχεδόν διπλάσιο π.χ. από το δημοσιονομικό αποτύπωμα που έχει η παράταση του μειωμένου ΦΠΑ σε εστίαση, τουρισμό μεταφορές.

Οι τεχνικές

Να σημειωθεί με το πειραγμένο λογισμικό καταφέρνουν οι επιχειρήσεις που το εγκαθιστούν να εκδίδουν μαϊμού αποδείξεις, που “σβήνουν” τον πραγματικό τζίρο που κάνουν και άρα και τον αναλογούντα φόρο. Ουσιαστικά με το παράνομο αυτό λογισμικό είναι εφικτό ακόμη και να παρακαμφθεί και η διασύνδεση της ταμειακής με το Taxis όταν βέβαια γίνει.

Να σημειωθεί ότι η ΑΑΔΕ έχει εστιάσει σε ένα “κανάλι” προμήθειας παράνομου λογισμικού από μια συγκεκριμένη εταιρία, που είχε την αποκλειστική διαχείριση και έπαιρνε προμήθεια με βάση τον τζίρο που εξαφάνιζε από την αξία των αποδείξεων. Επί τέσσερα χρόνια, με βάση τους ελέγχους, 100 επιχειρήσεις είχαν “στήσει” την πλεκτάνη αυτή ,με τις παραποιημένες ταμειακές μηχανές.

Ωστόσο με τη χρήση νέα γενιάς μηχανημάτων «QR Code Scanners» τα οποία ελέγχουν τις αποδείξεις την ίδια στιγμή που εκδίδονται από τις επιχειρήσεις μέσω του «QR code» που φέρει κάθε απόδειξη κατάφεραν οι αρχές να εντοπίσουν τη εν λόγω φοροδιαφυγή. Παράλληλα με τα έξυπνα αυτά “σκάνερ” αναμένεται και άλλα “όπλα” να ενταχθούν στην όλη μάχη, όπως κινητά τηλέφωνα και laptops με τα οποία οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ θα έχουν τη δυνατότητα επί τόπου να τσεκάρουν την αυθεντικότητα των αποδείξεων που εκδίδουν οι επιχειρήσεις μέσω της σάρωσης του QR Code που θα τους μεταφέρει στη βάση δεδομένων της ΑΑΔΕ και θα τους παρέχει σε πραγματικό χρόνο πληροφορίες για το ποσό και τον αριθμό της απόδειξης, τον ΑΦΜ της επιχείρησης που την εξέδωσε, τη διεύθυνση και το σειριακό αριθμό της ταμειακής μηχανής ή του φορολογικού μηχανισμού και το αν είναι δηλωμένος στην Εφορία.

Με βάση, πάντως, τα μέχρι τώρα στοιχεία από τους ελέγχους καταγράφονται οι εξής τεχνικές για την έκδοση πλαστών φορολογικών στοιχείων. Συγκεκριμένα:

1. Τροποποίησης της συνολικής αξίας των συναλλαγών της ημέρας.

2. Τροποποίηση της συνολικής αξίας των επιμέρους παραστατικών αφαιρώντας καταλλήλως τα προϊόντα που αναγράφονται σε αυτά

3. Εκ νέου σήμανση με αλγόριθμο ασφαλούς σήμανσης των τροποποιημένων αρχείων, χωρίς να παρεμβαίνει ο νόμιμος μηχανισμός με στόχο τη μη δυνατότητα ανίχνευσης της απάτης από τη φορολογική αρχή αφού τα «πειραγμένα» παραστατικά αποκτούν ορθή νέα ταυτότητα.

3. Τροποποίησης των αξιών στα επιμέρους παραστατικά ώστε να υπάρχει πλήρης συμφωνία με την τροποποιηθείσα συνολική αξία των συναλλαγών της ημέρας εξαλείφοντας τυχόν περιθώρια ή ενδείξεις λάθους.

4. Επιλεκτική παρέμβαση με τροποποιημένες τις πωλήσεις για συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα.

5. Απαλοιφή των παραστατικών που κατά τη διενέργεια των τροποποιήσεων εμφανίζουν αλλοιωμένο ή κατεστραμμένο περιεχόμενο, ώστε να μην εντοπίζονται ίχνη αλλοίωσης ή παραποίησης σε περίπτωση που «σκάσει» φορολογικός έλεγχος.

6. Διόρθωση των αρχείων που παράγει το συνδεδεμένο με το μηχανισμό λογισμικό τα οποία προορίζονται για διαβίβαση πληροφοριών στις βάσεις δεδομένων της ΑΑΔΕ, ώστε να μην παρουσιάζεται η οποιαδήποτε απόκλιση με τα τροποποιημένα.

7. Μαζική διόρθωση των αλγορίθμων ασφαλούς σήμανσης σε όλα τα παραγόμενα αρχεία ώστε να αποτρέπεται τυχόν εντοπισμός λάθους.

8. Εξάλειψη των ημερομηνιών τροποποίησης των αρχείων που μεταβλήθηκαν, ώστε να μην αφήνεται ίχνος ως προς το χρόνο μεταβολής τους.

9. Αυτοματοποιημένη διαγραφή των καταχωρημένων παραγγελιών, καθώς και τα ίχνη αυτών (logs – βήματα χρήστη) κατά την εκκίνηση του υπολογιστή.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα