Άγονος ο διαγωνισμός για το μεγαλύτερο πακέτο κόκκινων δανείων στην Ελλάδα

Άγονος ο διαγωνισμός για το μεγαλύτερο πακέτο κόκκινων δανείων στην Ελλάδα
Πολίτες στο κέντρο της Αθήνας EUROKINISSI / ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, αφού ανέλυσε και αξιολόγησε τις δύο προσφορές που υποβλήθηκαν, τις έκρινε μη ικανοποιητικές με το προσφερόμενο τίμημα να είναι ο βασικός λόγος του ναυαγίου.

Άγονος κηρύχθηκε τελικά ο διαγωνισμός για το πακέτο κόκκινων δανείων, ύψους μικτής λογιστικής αξίας 5,2 δισ. ευρώ που έβγαλε προς πώληση η PQH.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, αφού ανέλυσε και αξιολόγησε τις δύο προσφορές που υποβλήθηκαν, τις έκρινε μη ικανοποιητικές με το προσφερόμενο τίμημα να είναι ο βασικός λόγος του … ναυαγίου.

Υπενθυμίζεται ότι προσφορές κατέθεσαν το mega consortium των Bain, Fortress, Davidson Kempner, με διαχειρίστριες τις doValue και Cepal και η Ellington.

Κύκλοι της PQH σχολίασαν ότι «δώσαμε στους ενδιαφερόμενους επενδυτές τη μέγιστη δυνατή ευελιξία που χρειάστηκαν όπως παρατάσεις και απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματά τους. Δυστυχώς, οι επενδυτές δεν τα κατάφεραν, μην πληρώντας κάποιες τυπικές προϋποθέσεις που προέβλεπε ο διαγωνισμός ενώ οι δεσμευτικές δεν ήταν και τόσο δεσμευτικές καθώς εμπεριείχαν όρους και προϋποθέσεις που ακύρωναν τη δεσμευτικότητα. Παράλληλα, κινούνταν στο χαμηλότερο εύρος του ορίου δίκαιης και εύλογης αποτίμησης του χαρτοφυλακίου, ήτοι τα 720 εκατ. ευρώ».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο κόκκινων δανείων βγήκε προς πώληση τον περασμένο Νοέμβριο και «έτρεξε» για οκτώ μήνες άψογα, σε σχέση με τα διεθνή πρότυπα. «Είχαμε εξαιρετικό επενδυτικό ενδιαφέρον. Η Morgan Stanley που ενήργησε ο Σύμβουλος του διαγωνισμού έστειλε την ενημέρωση σε περίπου 30 επενδυτές, οι 13 από τους οποίους υπέβαλαν δικαιολογητικά και μπήκαν στο VDR, ενώ υποβλήθηκαν τέσσερις μη δεσμευτικές από επτά επενδυτές», αναφέρουν χαρακτηριστικά και συνεχίζουν: «Από τον Φεβρουάριο, ωστόσο, επικρατούν πρωτοφανείς συνθήκες, οι οποίες δεν θα μπορούσαν να μην επηρεάσουν τη συναλλαγή. Παγκοσμίως, άλλωστε, πολλές συναλλαγές ακυρώνονται ή δεν έχουν ενδιαφέρον λόγω του αυξημένου ρίσκου, την αύξηση του κόστους δανεισμού κ.ο.κ.».

Το χαρτοφυλάκιο παραμένει στην PQH, ο μηχανισμός της οποίας θα συνεχίσει τη διαχείρισή του, εξετάζοντας όλες τις στρατηγικές, συμπεριλαμβανομένης της κατάτμησής του.

Εξασφαλίσεις σε 83.000 ακίνητα

Σημειώνεται ότι το project «Αριάδνη» είναι το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο κόκκινων δανείων που έχει βγει προς πώληση στην ελληνική αγορά. Η λογιστική αξία του χαρτοφυλακίου διαμορφώνεται στα 5,2 δισ. ευρώ, αλλά σε όρους συνολικής ονομαστικής απαίτησης, δηλαδή μαζί με τους εξωλογιστικούς τόκους, η αξία του φτάνει στα 13,9 δισ. ευρώ. Τα δάνεια του «Αριάδνη» έχουν εξασφαλίσεις σε ακίνητα, η αξία των οποίων ανέρχεται σε 7,4 δισ. ευρώ και συγκεκριμένα: στα 3,7 δισ. ευρώ υπολογίζεται η αξία των οικιστικών ακινήτων, στα 2,3 δισ. ευρώ ανέρχεται η αξία των εμπορικών ακινήτων, ενώ στο 1,4 δισ. ευρώ εκτιμάται η αξία των οικοπέδων. Συνολικά υπάρχουν εξασφαλίσεις σε 83.000 ακίνητα, με τις 44.000 να είναι οικιστικά ακίνητα, σχεδόν 10.000 είναι εμπορικά και τα υπόλοιπα οικόπεδα, αγροτεμάχια κ.α.

Όπως είναι γνωστό το πωλητήριο αφορά 97.000 δάνεια, με εμπράγματες εξασφαλίσεις (αφορούν 72.000 δανειακές συμβάσεις) που έχουν χορηγηθεί σε 53.000 δανειολήπτες.

Πιο αναλυτικά τώρα από τα 5,2 δισ. ευρώ της λογιστικής αξίας των δανείων, τα 2,1 δισ. ευρώ είναι οφειλές από μεγάλες επιχειρήσεις, το 1,2 δισ. ευρώ είναι οφειλές από μικρομεσαίες και μικρές επιχειρήσεις, το 1,5 δισ. ευρώ είναι οφειλές από στεγαστικά δάνεια και τα υπόλοιπα οφειλές από καταναλωτικά δάνεια.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα