Άρνηση κάλυψης σε ελληνικά φορτία. Φόβοι για έξοδο από το ευρώ

Άρνηση κάλυψης σε ελληνικά φορτία. Φόβοι για έξοδο από το ευρώ

Η αποχώρηση από το ευρώ της Ελλάδας φαντάζει για πολλούς μύθος ή φαντασία. Να όμως που επιχειρηματικοί κολοσσοί σκέφτονται αλλιώς και αποχωρούν από την χώρα μας

Αναστάτωση, το λιγότερο, αναμένεται να προκαλέσει στην ελληνική αγορά και τους εισαγωγείς της χώρας μας η απόφαση μιας από τις πρώτες εταιρείες ασφάλισης εμπορίου σε παγκόσμιο επίπεδο, να μην καλύπτει πλέον όσα φορτία εισάγονται από την Ελλάδα.

Το σημαντικότερο όμως είναι ο λόγος για την απόφαση αυτή της εταιρείας. Και δεν είναι άλλος από τον φόβο εξόδου της χώρας από το ευρώ.

Εκπρόσωπος της εταιρείας, μιλώντας στο Reuters , αποκάλυψε πως ” η Euler Hermes αποφάσισε να διακόψει την κάλυψη φορτίων προς την Ελλάδα για το άμεσο μέλλον”, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για το πόσο μεγάλο ή μικρό θα είναι το διάστημα αυτό.

Διευκρίνησε πάντως ότι “τα συμβόλαια που έχουν ήδη υπογραφεί θα παραμείνουν σε ισχύ, αλλά η εταιρία δεν θα αναλάβει νέες ελληνικές δουλειές”, ενώ πρόσθεσε, μάλλον για να καθησυχάσει, ότι “θα επανεξετάσει τη στάση της όταν βελτιωθεί η κατάσταση”.

Σύμφωνα με το βρετανικό πρακτορείο η Euler Hermes, που ανήκει κατά πλειοψηφία στη γερμανική ασφαλιστική Allianz, είχε προειδοποιήσει την προηγούμενη εβδομάδα ότι ίσως προχωρούσε σε περιορισμούς όσον αφορά στις εξαγωγές στην Ελλάδα.

Τι θα σημαίνει τούτο όμως πρακτικά για εμπόρους και εισαγωγείς;

Όπως εκτιμάται θα υπάρξουν πλήθος δυσκολιών κυρίως στις παραγγελίες πρώτων υλών και μηχανημάτων για την ελληνική βιομηχανία και κατ’ επέκταση και στις παραγγελίες τελικών προϊόντων.

Επιπλέον, είναι σχεδόν βέβαιο πως θα πληγεί σημαντικά η δυνατότητα των Ελλήνων εισαγωγέων να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Δεν είναι όμως το μοναδικό χτύπημα που δέχεται η ελληνική αγορά.

Η γαλλική εταιρεία ασφάλισης πιστώσεων Coface, θυγατρική της επενδυτικής τράπεζας Natixis, έχει ήδη προχωρήσει στο πάγωμα των εγγραφών νέων ασφαλιστικών συμβολαίων για εξαγωγές προς την Ελλάδα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Dow Jones Newswires στέλεχος της Coface δήλωσε ότι “η εταιρεία δεν υπογράφει πλέον νέα συμβόλαια για την Ελλάδα καθώς δυσκολεύεται ολοένα και περισσότερο να ανακτήσει τις πληρωμές από Έλληνες εισαγωγείς”.

Παρόλα αυτά και αυτός κατέστησε σαφές πως η εταιρεία θα τιμήσει τις υφιστάμενες συμβάσεις.

“Ενημερώσαμε τους πελάτες μας ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει ανυπέρβλητες δυσκολίες που θα επηρεάσουν τις εισαγωγικές ελληνικές εταιρείες καθώς και τις επιχειρήσεις που εστιάζουν στην εγχώρια αγορά λόγω της στασιμότητας στη ζήτηση από τις περικοπές των μισθών”, δήλωσε ο εκπρόσωπος της εταιρείας.

Να σημειωθεί πως την ίδια στιγμή το γερμανικό βιομηχανικό και εμπορικό επιμελητήριο DIHK δήλωσε ότι η Ελλάδα θα εγκαταλείψει τελικά το ευρώ, συμπληρώνοντας ότι η γερμανική οικονομία μπορεί να αντέξει τους κραδασμούς που θα προκληθούν από μια τέτοια εξέλιξη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα