Βαρβάκειος: Κορυφώνεται η κίνηση για το Πάσχα

Βαρβάκειος: Κορυφώνεται η κίνηση για το Πάσχα

Από τα μέσα της Μεγάλης εβδομάδας αναμένουν να κορυφωθεί η κίνηση για το Πάσχα οι κρεοπώλες στη δημοτική αγορά της Αθήνας. Τι πρέπει να προσέξετε στην αγορά των τροφίμων

Την καταβολή του δώρου του Πάσχα η οποία πρέπει να γίνει μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη, περιμένουν καταναλωτές για να κάνουν τα ψώνια τους ενόψει της Κυριακής του Πάσχα. Το ίδιο περιμένουν και οι κρεοπώλες οι οποίοι προς το παρόν βλέπουν τους καταναλωτές να κάνουν κατά κύριο λόγο έρευνα αγοράς. Τα τελευταία χρόνια έχει καθιερωθεί πλέον η συνήθεια τα ψώνια να γίνονται τις τελευταίες ημέρες και κυρίως τη Μεγάλη Παρασκευή, με τους καταναλωτές να στοχεύουν στην πτώση των τιμών τη τελευταία στιγμή. Αρκετοί δε, είναι και εκείνοι που έχουν κάνει τις παραγγελίες τους και τα αρνιά θα τους παραδοθούν έτοιμα το Μεγάλο Σάββατο.

Βαρβάκειος: Κορυφώνεται η κίνηση για το Πάσχα

Φέτος οι τιμές σε αρνί και κατσίκι, κυμαίνονται μεταξύ 5,5 και 7 ευρώ το κιλό ή ακόμη και 8 σε κάποιες περιπτώσεις ντόπιων κρεάτων, ενώ η συκωταριά πωλείται στα 5 ευρώ περίπου. Σε γενικές γραμμές οι φετινές τιμές δεν διαφέρουν κατά πολύ από τις περσινές, ενώ η κίνηση αναμένεται να είναι κάπως χαμηλότερη σε σχέση με την περυσινή.

Βαρβάκειος: Κορυφώνεται η κίνηση για το Πάσχα
Βαρβάκειος: Κορυφώνεται η κίνηση για το Πάσχα

"Οι τιμές είναι σχεδόν ίδιες με τις περσινές. Η κίνηση είναι μέτρια ακόμα, είχαμε ανοίξει και την Κυριακή των Βαϊων αλλά δεν είχε πολύ δουλειά. Πιστεύω ότι γίνεται ακόμα έρευνα αγοράς και από Τετάρτη-Πέμπτη θα αυξηθεί". λέει στο News 24/7 ο κρεοπώλης και γραμματέας της Βαρβακείου, Κυριάκος Δημητριάδης.

Οι Αθηναίοι θα μπορούν να σπεύσουν στη Βαρβάκειο μέχρι και το Μεγάλο Σάββατο, με την κίνηση να αναμένεται να κορυωθεί την Μεγάλη Παρασκευή, οπότε και η αγορά κλείνει αργά το απόγευμα.

Ο ΕΦΕΤ εφιστά την προσοχή για τα τρόφιμα που αγοράζονται

Όσο οι μέρες για την Κυριακή του Πάσχα πλησιάζουν, ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) εντατικοποιεί τους ελέγχους του στην αγορά, ενώ εξέδωσε και σχετική ανακοίνωση.

Όπως αναφέρει, οι παραδοσιακές διατροφικές συνήθειες τις ημέρες του Πάσχα μας οδηγούν σε αγορά και κατανάλωση συγκεκριμένων κατηγοριών τροφίμων. "Η σωστή επιλογή τους και η προσεκτική διαχείριση στο σπίτι (μαγείρεμα, συντήρηση) βοηθούν στη διατήρηση των πλεονεκτημάτων της παραδοσιακής μας διατροφής, καθώς και στην αποφυγή των αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία και στα οικονομικά συμφέροντα του καταναλωτή"

Τι πρέπει να προσέξετε

Αγοράστε από επίσημα και ελεγχόμενα σημεία της αγοράς.

Αγοράστε κρέας που είναι τοποθετημένο μέσα σε ψυγεία ή ψυχόμενες προθήκες και όχι εκτός ψυγείου ή εκτεθειμένο σε σκόνη, έντομα και μικρόβια.

Δίνετε ιδιαίτερη προσοχή στις συνθήκες υγιεινής του προσωπικού και στην καθαριότητα του εξοπλισμού και του χώρου από όπου προμηθεύεστε τρόφιμα.

Εξετάζετε προσεκτικά την επισήμανση των προϊόντων και τις ενδεικτικές πινακίδες πώλησης.

Αμνοερίφια, κρέατα, σπλάχνα

Για όλα τα αμνοερίφια εγχώριας παραγωγής, η σφραγίδα καταλληλότητας έχει χρώμα «τυρκουάζ» («λαμπρό κυανούν») και ωοειδές σχήμα.

Τα αμνοερίφια εισαγωγής από τρίτες χώρες φέρουν την ωοειδή σφραγίδα καταλληλότητας σε χρώμα καστανό.

Κάθε σφάγιο πρέπει υποχρεωτικά να φέρει σφραγίδες και στα δύο ημιμόριά του.

Τα σπλάχνα δεν πρέπει να φέρουν οζίδια και κύστεις, ούτε να παρουσιάζουν μεταβολές του χρωματισμού και να μην είναι εκτεθειμένα στο περιβάλλον.

Επιπλέον, στα κατεψυγμένα, πρέπει να εξετάζεται η ημερομηνία κατάψυξης και λήξης του προϊόντος.

Αυγά

Τις προβλεπόμενες ενδείξεις στη συσκευασία, όπως η ημερομηνία ωοτοκίας, η ημερομηνία συσκευασίας ή ωοσκόπησης, η ημερομηνία λήξης.

Για την καλή συντήρηση διατηρήστε τα αυγά σε δροσερό χώρο.

Σοκαλατένια αυγά

Για την αγορά σοκολατένιων αυγών που προσφέρονται κυρίως σε παιδιά, ισχύουν οι γενικοί κανόνες υγιεινής κατά τη συντήρηση, την έκθεση και τη διάθεση από σταθερά και επώνυμα σημεία πώλησης τροφίμων.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται από τους γονείς στο περιεχόμενο των σοκολατένιων αυγών, όπως παιχνίδια μικρών διαστάσεων, (μπορεί να προκληθεί πνιγμός) και στην υποχρεωτική αναγραφή της σύνθεσης (σοκολάτα γάλακτος, υγείας) και της ημερομηνίας ανάλωσης.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Πάσχα

ADVERTISING

SHARE: