7 ερωτήσεις που πρέπει να απαντήσετε πριν αγοράσετε το πρώτο σας σπίτι

7 ερωτήσεις που πρέπει να απαντήσετε πριν αγοράσετε το πρώτο σας σπίτι
istock

Μία λίστα ερωτήσεων με την κατάλληλη σειρά ώστε να ελαχιστοποιήσετε τους κινδύνους πριν αποφασίσετε να ψάχνετε το νέο σπίτι που θα αγοράσετε, ειδικά αν είναι το πρώτο σας.

Η αγορά ενός σπιτιού, ειδικά αν πρόκειται για το πρώτο σας σπίτι, είναι σίγουρα κάτι που προκαλεί ενθουσιασμό και λαχτάρα.

Είστε, όμως, έτοιμοι να κάνετε αυτό το βήμα; Η αγορά ενός σπιτιού είναι μια σοβαρή υπόθεση και δεν αφορά μόνο εσάς αλλά και τα αγαπημένα σας πρόσωπα (παιδιά, γονείς κλπ.) γιατί αυτά τα άτομα θα επηρεαστούν από την απόφασή σας.

Ενδεχομένως τα παιδιά σας επηρεαστούν περισσότερο από ότι υπολογίζετε από μια αλλαγή σπιτιού. Οι γονείς σας μπορεί να βρίσκονται μακρά πια και να μη μπορούν να σας επισκέπτονται ή παράσχουν τη βοήθειά τους.

Η απόφαση για την αγορά ενός σπιτιού επηρεάζει όμως πρωτίστως το δικό σας μέλλον (είτε προσωπικά είτε και τους δυό σας ως ζευγάρι).

Η διαδικασία λήψης απόφασης για την αγορά ή μη ενός σπιτιού πρέπει να είναι σοβαρή και να λαμβάνει υπόψιν της όλους τους παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν το τελικό αποτέλεσμα (δηλαδή να βρείτε και ολοκληρώσετε τη συναλλαγή για το νέο σας σπίτι).

Ο ενθουσιασμός είναι είναι ένα ευχάριστο συναίσθημα και πολλές φορές δίνει το απαραίτητο κίνητρο για να δραστηριοποιηθείτε έντονα.

Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, πριν αποφασίσετε για την έναρξη έρευνας για να βρείτε το νέο σπίτι που θα αγοράσετε, ειδικά αν είναι το πρώτο σας, κάντε στον εαυτό σας την κατάλληλη λίστα ερωτήσεων και με την κατάλληλη σειρά, ώστε να ελαχιστοποιήσετε τους κινδύνους από μια απόφαση εν θερμώ ή λόγω ενθουσιασμού (π.χ. γάμος ή μια νέα καλύτερα αμειβόμενη θέση εργασίας).

Παρακάτω θα βρείτε τις 7 πιο σημαντικές ερωτήσεις που πρέπει να απαντήσετε στον εαυτό σας με ειλικρίνεια πριν επικοινωνήσετε με έναν μεσίτη ή ξεκινήσετε μόνοι σας την online έρευνα για εύρεση του νέου σας σπιτιού.

Είστε όντως έτοιμοι να γίνετε ιδιοκτήτες ενός σπιτιού;

Πολλοί αγοράζουν ένα σπίτι ενώ δεν είναι ακόμη ούτε οικονομικά ούτε ψυχολογικά έτοιμοι να το πράξουν. Για παράδειγμα, έχετε ήδη χρήματα στην άκρη για μια προκαταβολή; Μπορείτε να πάρετε δάνειο από τράπεζα για να χρηματοδοτήσετε την αγορά; Είστε προετοιμασμένοι για τις διαδικασίες που απαιτούνται και μπορεί να είναι αρκετά ψυχοφθόρες (π.χ. απόρριψη αίτησης δανεισμού, πολύ υψηλές τιμές ακινήτων για το πορτοφόλι σας, κλπ.).

Τί είδους σπίτι ψάχνετε;

Είναι σημαντικό να καθίσετε κάτω ψύχραιμα και με ανοικτό μυαλό να καταγράψετε τις ανάγκες σας και ρεαλιστικά να τις ταξινομήσετε με βάση τη σειρά αναγκαιότητας / προτεραιότητας. Για παράδειγμα, μπορεί να θέλετε θέση πάρκινγκ μαζί με το σπίτι αλλά είστε σίγουροι ότι είναι σημαντικό; Θα χρησιμοποιείτε το αυτοκίνητο συχνά για να αξίζει το έξτρα κόστος;

Έχετε κάποια χρήματα στην άκρη για τα διαδικαστικά;

Κρατήστε στο μυαλό σας ότι ένα σπίτι που κοστίζει για παράδειγμα 150.000 ευρώ δε θα σας κοστίσει ακριβώς τόσα. Υπάρχουν αρκετά έξοδα που θα χρειαστείτε να καλύψετε όπως τα νομικά / συμβολαιογραφικά, τυχόν φόροι, ή αμοιβές επαγγελματιών που θα σας βοηθήσουν στην εύρεση του σπιτιού (π.χ. μεσίτες, μηχανικοί, κλπ.).

Χρειάζεστε τη βοήθεια ενός μεσίτη;

Οι επαγγελματίες πάντα γνωρίζουν περισσότερα από εσάς στον τομέα τους. Για αυτό και κάποιες φορές είναι απαραίτητη η βοήθειά τους. Σε μια ιδιαίτερα ανταγωνιστική περιοχή για παράδειγμα ένας μεσίτης μπορεί να έχει περισσότερες ιδέες για σπίτια ή ακίνητα προς πώλησης λόγω επαφών που εσείς ίσως να μην έχετε. Επίσης, αν λόγω δουλειάς ή άλλων υποχρεώσεων, δεν έχετε το χρόνο ή την ενέργεια να αναζητήσετε μόνοι σας για σπίτι, ένας μεσίτης ή μεσίτρια θα μπορέσει να σας απαλλάξει (έναντι μιας δίκαιης αμοιβής φυσικά) από άγχος, ταλαιπωρία και περιττά έξοδα.

Έχετε όλα τα απαραίτητα έγγραφα για τις διαδικασίες;

Η αγορά ενός σπιτιού έχει τόσο νομικές όσο και λογιστικές / φορολογικές επιπτώσεις και διαδικασίες. Μιλήστε με επαγγελματία που μπορεί να σας δώσει τις κατάλληλες συμβουλές για να εξασφαλίσετε ότι δε θα έχετε δυσάρεστες εκπλήξεις στην πορεία εν μέσω της αγοραπωλησίας.

Υπάρχουν άλλα κρυφά κόστη;

Εκτός από τα έξοδα για την αγορά του σπιτιού, όπως αναφέρθηκαν παραπάνω, σιγουρευθείτε ότι δεν υπάρχουν άλλα κόστη που σε πρώτη ματιά δεν τα έχετε σκεφθεί ή υπολογίσει. Για παράδειγμα, το νέο σπίτι θα χρειαστεί μερική ή ολική ανακαίνιση; Αν ναι, έχετε τους πόρους (χρόνο, ενέργεια και κυρίως χρήματα) για να την υλοποιήσετε;

Χρειάζεται ασφάλιση του νέου σπιτιού;

Ένα σπίτι που θα αγορασθεί με χρηματοδότηση από τράπεζα μέσω στεγαστικού δανείου συνήθως απαιτείται να ασφαλιστεί για καταστροφές. Αυτό θα είναι ένα επιπλέον κόστος που θα πρέπει να συνυπολογίσετε σε ετήσια βάση για τον προϋπολογισμό σας. Σε κάθε περίπτωση πάντως μια ασφάλεια σπιτιού μπορεί να σας γλιτώσει από πολλά έξοδα στο μέλλον σε περίπτωση που υπάρξουν απώλειες λόγω ληστείας ή καταστροφές από φωτιά, σεισμό, πλημμύρα ή άλλη φυσική καταστροφή.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα