Αγορά κατοικίας: 5 τρόποι για να πετύχετε την πιο σωστή τιμή αγοράς του νέου σας σπιτιού

Αγορά κατοικίας: 5 τρόποι για να πετύχετε την πιο σωστή τιμή αγοράς του νέου σας σπιτιού
istockphoto

Συμβουλές ώστε να αποφύγετε κακοτοπιές κατά τη διαδικασία αγοράς σπιτιού και να κάνετε την καλύτερη δυνατή επένδυση για τα χρήματά σας.

Είστε σίγουροι ότι η τιμή την οποία είστε διατεθειμένοι να πληρώσετε για το νέο σας σπίτι είναι η σωστή και δίκαιη για όλους; Πολλές φορές ο ενθουσιασμός κατά τη διάρκεια της διαδικασίας έρευνας για το νέο σπίτι που θα αγοράσετε (συχνά το πρώτο σας) μπορεί να σας παρασύρει σε βιαστικές αποφάσεις.

Σε πολλές περιπτώσεις αγοράς σπιτιού, λένε γνώστες της αγοράς, οι αγοραστές είτε κρίνουν μια πολύ χαμηλή τιμή ως την καλύτερη (αγνοώντας όμως τους κινδύνους που μπορεί να υπάρχουν) είτε δεν αποφασίζουν γιατί θεωρούν ότι οι τιμές είναι αδικαιολόγητα υψηλές.

Αν υποθέσουμε ότι είναι η πρώτη σας φορά που αγοράζετε σπίτι, οι πιθανότητες είναι να μη γνωρίζετε πολλά για την αγορά κατοικίας στην πόλη σας ή ακόμη και στη χώρα συνολικά.

Αν το real estate δεν είναι το επάγγελμά σας ή τουλάχιστον ενδιαφέρον σας, τότε μάλλον δε γνωρίζετε τις τάσεις της αγοράς ακινήτων και πόσο πωλούνται τα σπίτια.

Έτσι, πολλές φορές υποψήφιοι αγοραστές είτε κάνουν βιαστικές αγορές με τιμές πολύ χαμηλές ή αδικαιολόγητα υψηλές, είτε αναβάλουν συνεχώς τη λήψη απόφασης.

Ευκαιρίες πάντα υπάρχουν, όμως, συχνά, όπως λένε, “ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες”.

Αν δεν είστε γνώστες των τάσεων της αγοράς, ασχοληθείτε να μάθετε με εκτεταμένη έρευνα σε ιστοσελίδες real estate ή αγγελιών για σπίτια.

Αν δεν έχετε το χρόνο ή την πρόθεση να το κάνετε, συμβουλευθείτε κάποιον ειδικό. Οι μεσίτες / μεσίτριες γνωρίζουν πολλές λεπτομέρειες για το πώς κινείται η αγορά, ποιές είναι οι μέσες τιμές αγοράς, πότε ένα ακίνητο μπορεί να θεωρηθεί ευκαιρία ή ρίσκο, και πόσο διαφοροποιούνται οι τιμές πώλησης κατοικιών από περιοχή σε περιοχή, ακόμη και από γειτονιά σε γειτονία εντός της ίδιας περιοχής.

Σε κάθε περίπτωση, κρατήστε τα παρακάτω 5 πράγματα στο μυαλό σας όταν ξεκινήσετε τη διαδικασία να βρείτε το σπίτι που θα αγοράσετε.

Θα σας βοηθήσουν να αποφύγετε κακοτοπιές και να κάνετε την καλύτερη δυνατή (ανάλογα πάντα με τις περιστάσεις και συνθήκες) επένδυση για τα χρήματά σας.

  1. Συγκρίνετε με άλλα ακίνητα που πωλήθηκαν πρόσφατα. Είναι αναμφίβολο ότι οι τιμές της αγοράς είναι αυτές που κατά μέσο όρο “αντέχει” το αγοραστικό κοινό και ικανοποιούν και τους πωλητές. Κάνοντας μια σύγκριση της τιμής που έχετε κλείσει ή θα κλείσετε για ένα σπίτι με άλλα παρόμοια σπίτια στην ίδια περιοχή μπορείτε να σιγουρευθείτε ότι θα πληρώσετε μια δίκαιη τιμή. Αν είναι πολύ χαμηλή η τιμή σας, τότε ίσως πρέπει να ψάξετε παραπάνω γιατί συμβαίνει αυτό (π.χ. επείγουσα ανάγκη πώλησης σε οποιαδήποτε τιμή; Ή προβλήματα στο ακίνητο που δεν έχετε ακόμη ανακαλύψει;)
  2. Συγκρίνετε με άλλα ακίνητα που ΔΕΝ έχουν ακόμη πωληθεί. Αυτή η σύγκριση θα σας βοηθήσει να καταλάβετε αν η τιμή που σας έχει δώσει ο πωλητής ή ο μεσίτης/μεσίτριά του είναι πολύ υψηλή και δε συνάδει με τις τάσεις της αγοράς. Για παράδειγμα αν δείτε ή μάθετε ότι αντίστοιχα σπίτια στην περιοχή και με την ίδια ή πολύ κοντινή τιμή δεν πωλούνται, τότε έχετε ένα διαπραγματευτικό “όπλο” στη φαρέτρα σας, και αυτό μάλλον το γνωρίζει και ο πωλητής του σπιτιού.
  3. Μάθετε τις τάσεις της αγοράς. Πολλές φορές τα σπίτια σε μια περιοχή ακριβαίνουν πολύ γρήγορα γιατί για παράδειγμα έχει γίνει γνωστό ότι θα γίνει ένα νέο μεγάλο έργο στην περιοχή (π.χ. δρόμος, σταθμός μετρό, ένα εμπορικό κέντρο, κλπ.). Σε αυτή την περίπτωση, αν πραγματικά θέλετε το σπίτι, καλό είναι να μην αργήσετε να πάρετε την απόφαση καθώς πιο ενδελεχής έρευνα ενδεχομένως δεν αποκαλύψει άλλες ευκαιρίες (δηλαδή σπίτια σε καλύτερη τιμή) ενώ υπάρχει και ο κίνδυνος όσο περνάει ο καιρός να αυξηθεί εκ νέου η τιμή τους αν αφορά μια hot περιοχή (για παράδειγμα, γύρω από τη μεγάλη επένδυση στο Ελληνικό).
  4. Μάθετε αν το σπίτι πωλείται από τον ίδιο τον ιδιοκτήτη και όχι μεσιτικό γραφείο. Σε αυτή την περίπτωση, υπάρχουν πολλά ενδεχόμενα για δυσκολίες. Ο ιδιοκτήτης / η ιδιοκτήτρια του ακινήτου, αν δε γνωρίζει την αγορά και δεν έχει καθοδήγηση από επαγγελματία, πολλές φορές επιλέγει μια πολύ υψηλή τιμή που δεν ανταποκρίνεται στην αγορά. Οι επαγγελματίες βοηθούν τους ιδιοκτήτες/τριες να θέσουν την κατάλληλη τιμή ώστε να πωληθεί το ακίνητο. Επίσης, αν ένα σπίτι πωλείται απευθείας από τον ιδιοκτήτη, δεν υπόκειται στο κόστος αμοιβής του μεσιτικού γραφείου άρα μπορείτε να διαπραγματευθείτε την τιμή του και άλλο.
  5. Εκτιμήστε το περιθώριο διαπραγμάτευσης. Κάτι τελευταίο που πρέπει να εκτιμήσετε είναι αν η τιμή που πωλείται ένα σπίτι είναι η χαμηλότερη που οι ιδιοκτήτες είναι διατεθειμένοι να αποδεχθούν (γιατί δε θέλουν να διαπραγματευθούν) ή υψηλότερη από τις προσδοκίες τους με σκοπό να αποκομίσουν μεγαλύτερο κέρδος ή να διαπραγματευθούν περισσότερο με τους υποψήφιους αγοραστές.

Σε κάθε περίπτωση, εκτός των παραπάνω τεχνικών λεπτομερειών, αναρωτηθείτε μέσα σας αν η τιμή που έχετε καταλήξει για ένα σπίτι είναι η σωστή για εσάς με βάση τις δικές σας ανάγκες και προϋπολογισμό.

Ακολουθήστε το ένστικτό σας καθώς πολλές φορές αυτό προέρχεται από την υποσυνείδητη επεξεργασία πολλών μικρών λεπτομερειών που δημιουργούν μια συγκεκριμένη θετική ή αρνητική εικόνα ή αίσθημα.

Σε τελική ανάλυση, η αγορά του νέου σας σπιτιού είναι μια σημαντική απόφαση και πρέπει να νιώθετε καλά με αυτήν, σήμερα και στο μέλλον.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα