Αγορά κατοικίας: Tα μεγάλα έργα στη Θεσσαλονίκη παρασύρουν ανοδικά τις τιμές των ακινήτων γύρω από την πόλη

Αγορά κατοικίας: Tα μεγάλα έργα στη Θεσσαλονίκη παρασύρουν ανοδικά τις τιμές των ακινήτων γύρω από την πόλη
Εικόνα από τη Θεσσαλονίκη iStockphoto

Σημαντικό ρόλο στην δυναμική που παρατηρείται στην αγορά ακινήτων του της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης έρχεται να παίξει και ο τομέας των logistics ο οποίος γνωρίζει άνθηση στη βόρεια Ελλάδα.

Άνοδος των μέσων τιμών ενοικίασης και πώλησης ακινήτων κατοικιών σημειώθηκε στα προάστια της Θεσσαλονίκης και σε περιοχές περιφερειακά της πόλης το τέταρτο τρίμηνο του 2022 σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2021 σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της αγοράς με εξαίρεση τις τιμές πώλησης κατοικιών στο υπόλοιπο νομού Θεσσαλονίκης όπου οι τιμές διατηρήθηκαν στα ίδια επίπεδα με το τέταρτο τρίμηνο του 2021.

Πολλά έργα υποδομών στην ευρύτερη περιοχή των δήμων και του νομού Θεσσαλονίκης όπως η νέα Περιφερειακή, το μετρό Θεσσαλονίκης, οδικά έργα, σιδηροδρομικές συνδέσεις, νέα γήπεδα αλλά και έργα βιώσιμης ανάπτυξης σε όλες τις περιοχές της Θεσσαλονίκης δίνουν μια νέα ώθηση στις τιμές των ακινήτων σε περιφερειακούς δήμους και τον νομό Θεσσαλονίκης.

Σημαντικό ρόλο στην δυναμική που παρατηρείται στην αγορά ακινήτων του της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης έρχεται να παίξει και ο τομέας των logistics ο οποίος γνωρίζει άνθηση στη βόρεια Ελλάδα με την περιοχή της Θεσσαλονίκης να αποτελεί πλέον σημαντικό γεωγραφικό και εμπορικό κόμβο στα Βαλκάνια.

Οι τάσεις

Στους περιφερειακούς δήμους της Θεσσαλονίκης σημειώθηκε άνοδος της μέσης τιμής πώλησης κατοικιών το τέταρτο τρίμηνο του 2022 σε σχέση με το αντίστοιχο του 2021, της τάξεως του 11,40%, με τη μέση τιμή πώλησης να βρίσκεται στα 1.362 ευρώ ανά τ.μ., από τα 1.222 ευρώ ανά τ.μ., του 2021.

Στο υπόλοιπο του νομού Θεσσαλονίκης δεν σημειώθηκε άνοδος, ούτε μείωση της μέσης τιμής πώλησης κατοικίας με τη μέση τιμή πώλησης να παραμένει στα 813 ευρώ ανά τ.μ., του τέταρτου τριμήνου του 2021.

Στους περιφερειακούς δήμους της Θεσσαλονίκης σημειώθηκε άνοδος της μέσης τιμής ενοικίασης της τάξεως του 4,40%, με τη μέση τιμή ενοικίασης να βρίσκεται στα 5,88 ευρώ ανά τ.μ., από τα 5,63 ευρώ ανά τ.μ., του τέταρτου τριμήνου του 2021.

Στο υπόλοιπο του νομού Θεσσαλονίκης σημειώθηκε σημαντική αύξηση της μέσης τιμής ενοικίασης κατοικιών της τάξεως του 17,90%, με τη μέση τιμή ενοικίασης να βρίσκεται στα 3,75 ευρώ ανά τ.μ., από τα 3,18 ευρώ ανά τ.μ., του 2021.

Ακίνητα στην αγορά

Πωλήσεις

Στους περιφερειακούς δήμους Θεσσαλονίκης βρίσκουμε ενδεικτικά στην περιοχή Εύοσμος, διαμέρισμα 113 τ.μ., τρίτου ορόφου, τριών υπνοδωματίων να πωλείται στα 1.415.93 ευρώ ανά τ.μ.

Στην περιοχή Ελευθέριο-Κορδελιό, διαμέρισμα 85 τ.μ., δευτέρου ορόφου, δύο υπνοδωματίων, πωλείται στα 1.529.41 ευρώ ανά τ.μ.

Στην περιοχή Σταυρούπολη, διαμέρισμα 115 τ.μ., δευτέρου ορόφου, δύο υπνοδωματίων, πωλείται στα 739.13 ευρώ ανά τ.μ.

Στην περιοχή Χορτιάτης, γκαρσονιέρα 50 τ.μ., δευτέρου ορόφου, πωλείται στα 1.300 ευρώ ανά τ.μ.

Στην περιοχή Καλαμαριά, διαμέρισμα 89 τ.μ., τετάρτου ορόφου, δευτέρου ορόφου, πωλείται στα 1.573.03 ευρώ ανά τ.μ.

Στην περιοχή Πυλαία, διαμέρισμα 100 τ.μ., δευτέρου ορόφου, δύο υπνοδωματίων πωλείται στα 2.100 ευρώ ανά τ.μ.

Στην περιοχή Θέρμη, διαμέρισμα 125 τ.μ., δευτέρου ορόφου, τριών υπνοδωματίων, πωλείται στα 2.040 ευρώ ανά τ.μ.

Στο υπόλοιπο νομού Θεσσαλονίκης βρίσκουμε ενδεικτικά στην περιοχή Χαλκηδόνα διαμέρισμα 125 τ.μ., τρίτου ορόφου, τριών υπνοδωματίων να πωλείται στα 720 ευρώ ανά τ.μ.

Στην περιοχή Λαγκαδάς, διαμέρισμα 78 τ.μ., ισόγειο, τριών υπνοδωματίων, πωλείται στα 1.346.15 ευρώ ανά τ.μ.

Στην περιοχή Ασπροβάλτα, διαμέρισμα 67 τ.μ., πρώτου ορόφου, τριών υπνοδωματίων, πωλείται στα 1.194.03 ευρώ ανά τ.μ.

Στην περιοχή Άγιος Αθανάσιος, διαμέρισμα 215 τ.μ., δευτέρου ορόφου, τριών υπνοδωματίων, πωλείται στα 786.04 ευρώ ανά τ.μ.

Ενοικιάσεις 

Στο πεδίο των ενοικιάσεων βρίσκουμε ενδεικτικά στους περιφερειακούς δήμους Θεσσαλονίκης, στην περιοχή Εύοσμος, διαμέρισμα 75 τ.μ., πρώτου ορόφου, δύο υπνοδωματίων να ενοικιάζεται στα 4.8 ευρώ ανά τ.μ.

Στην περιοχή Ελευθέριο-Κορδελιό, διαμέρισμα 75 τ.μ., τετάρτου ορόφου, δύο υπνοδωματίων, ενοικιάζεται στα 5.33 ευρώ ανά τ.μ.

Στην περιοχή Σταυρούπολη, διαμέρισμα 110 τ.μ., πρώτου ορόφου, τριών υπνοδωματίων, ενοικιάζεται στα 4.36 ευρώ ανά τ.μ.

Στην περιοχή Χορτιάτης διαμέρισμα 110 τ.μ., πρώτου ορόφου, τριών υπνοδωματίων, ενοικιάζεται στα 4.55 ευρώ ανά τ.μ.

Στην Καλαμαριά, διαμέρισμα 108 τ.μ., τρίτου ορόφου, δύο υπνοδωματίων, ενοικιάζεται στα 5.56 ευρώ ανά τ.μ.

Στην περιοχή Πυλαία, διαμέρισμα 50 τ.μ., πρώτου ορόφου, ενός υπνοδωματίου, ενοικιάζεται στα 8.4 ευρώ ανά τ.μ.

Στην περιοχή Θέρμη, διαμέρισμα 85 τ.μ., πρώτου ορόφου, ενός υπνοδωματίου, ενοικιάζεται στα 8.82 ευρώ ανά τ.μ.

Στο υπόλοιπο νομού Θεσσαλονίκης βρίσκουμε ενδεικτικά στην περιοχή Χαλκηδόνα, διαμέρισμα 92 τ.μ., πρώτου ορόφου, δύο υπνοδωματίων να ενοικιάζεται στα 3.8 ευρώ ανά τ.μ.

Στην περιοχή Λαγκαδάς, διαμέρισμα 140 τ.μ., τρίτου ορόφου, τριών υπνοδωματίων, ενοικιάζεται στα 3.07 ευρώ ανά τ.μ.

Στην περιοχή Ασπροβάλτα, γκαρσονιέρα 45 τ.μ., πρώτου ορόφου, ενοικιάζεται στα 5.78 ευρώ ανά τ.μ.

Στην περιοχή Άγιος Αθανάσιος, διαμέρισμα 70 τ.μ., πρώτου ορόφου, δύο υπνοδωματίων, ενοικιάζεται στα 3.57 ευρώ ανά τ.μ.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα