Αγορά νέου σπιτιού και αυτοκίνητο: 3 παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψιν σας

Αγορά νέου σπιτιού και αυτοκίνητο: 3 παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψιν σας
istockphoto

Μπορεί με την ενεργειακή κρίση και την εκτόξευση της τιμής των καυσίμων να χρησιμοποιείτε το αυτοκίνητό σας λιγότερο αλλά σε κάθε περίπτωση η κατοχή και η όποια χρήση του μπορεί να αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα για την απόφαση αγοράς ενός σπιτιού.

Κατά τη διάρκεια της αναζήτησης ακινήτων, σίγουρα θα έχετε ερευνήσει την ύπαρξη μέσων μαζικής μεταφοράς στην περιοχή που σας ενδιαφέρει, καθώς και πόσο χρόνο (και απόσταση) θα χρειάζεστε για να μεταβείτε στα σημεία της καθημερινότητάς σας (για παράδειγμα, το χώρο εργασίας ή τα σχολεία των παιδιών).

Ωστόσο, πολλές φορές παραβλέπεται το γεγονός της κατοχής αυτοκινήτου και το πόσο αυτό μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ευκολία και ποιότητα ζωής σας μετά την αγορά του ακινήτου.

Όσο περιορισμένη και να είναι η χρήση που κάνετε, θα χρειαστεί να λάβετε υπόψιν σας τους χώρους στάθμευσης αλλά και τις υπόλοιπες υποδομές που υπάρχουν στην περιοχή.

Οι 3 παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψιν σας πριν την αγορά νέου σπιτιού αν έχετε αυτοκίνητο/α

Πολύ πριν την τελική σας απόφαση για το ακίνητο που θα αγοράσετε πρέπει να ερευνήσετε προσεκτικά και μεθοδικά τους παρακάτω 3 παράγοντες σε σχέση με το αυτοκίνητό σας.

1. Ύπαρξη χώρων στάθμευσης στην περιοχή

Η πιό απλή και οικονομική επιλογή είναι να σταθμεύετε το όχημά σας στους δρόμους γύρω από την περιοχή του ακινήτου.

Αυτό σε πολλές περιπτώσεις όμως καθίσταται προβληματικό. Αν το ακίνητο βρίσκεται στο κέντρο μιας πόλης το θέμα πάρκινγκ θα σας δυσκολέψει σε μεγάλο βαθμό καθώς στις περισσότερες περιοχές στα κέντρα των πόλεων στην Ελλάδα δεν υπάρχει επαρκής χώρος για στάθμευση αυτοκινήτων. Είτε γιατί είναι πυκνοκατοικημένες (οπότε η περιοχή δε μπορεί να “απορροφήσει” όλο τον όγκο οχημάτων, είτε γιατί οι διατιθέμενοι χώροι στάθμευσης είναι λίγοι.

Προσέξτε ιδιαίτερα αν στην περιοχή που έχετε επιλέξει βρίσκονται πολλά εμπορικά καταστήματα ή και μεγάλες εταιρείες / κτίρια γραφείων συγκεντρωμένα. Αυτό σημαίνει ότι τουλάχιστον τις εργάσιμες ημέρες και ώρες, θα δίνετε “μάχη” για μια θέση στάθμευσης.

Επιπλέον, στην Αθήνα (και σύντομα στη Θεσσαλονίκη), οι σταθμοί μετρό συγκεντρώνουν πλέον πολύ μεγάλο όγκο οχημάτων από πολίτες που θέλουν να μετεπιβιαστούν στο μετρό. Αν και οι δήμοι έχουν προβλέψει για τη διανομή θέσεων στάθμευσης για τους μόνιμους κατοίκους, συχνά αυτές δεν επαρκούν.

Αν δε σκοπεύετε να χρησιμοποιείτε πολύ το όχημά σας, ένα ακίνητο κοντά σε μετρό είναι ιδανική επιλογή καθώς θα είστε σε λίγα λεπτά σε ένα μέσο σταθερής τροχιάς που θα σας μεταφέρει πολύ γρήγορα και οικονομικά στον προορισμό σας.

Αν θα κάνετε μικτή χρήση των μέσων μεταφοράς (και αυτοκίνητο και μετρό), ερευνήστε καλά την περιοχή.

Σε κάθε περίπτωση, πριν την τελική σας απόφαση, κάντε μια βόλτα στην περιοχή σε διάφορες ημέρες και ώρες (εργάσιμη ημέρα και ΣΚ, πρωί, μεσημέρι και βράδυ) για να δείτε την κατάσταση που επικρατεί σε σχέση με τις θέσεις στάθμευσης.

2.  Δυνατότητα πάρκινγκ στην πολυκατοικία ή κοντά σε αυτή

Το ιδανικό σενάριο είναι αν έχετε αυτοκίνητο, να διατίθεται και θέση στάθμευσης μαζί με την κατοικία που θα επιλέξετε.

Η θέση αυτή μπορεί να είναι σε μια πιλοτή (που ήταν και η πιό διαδεδομένη λύση στις πόλεις τις δεκαετίες του ‘80 και ‘90 κυρίως όπου υπήρχε δυνατότητα) ή σε υπόγειο πάρκινγκ.

Επίσης, όπου δεν υπάρχει χώρος, ειδικά στα αστικά κέντρα, υπάρχει η δυνατότητα και για υβριδικό πάρκινγκ αυτοκινήτων (σε μικρές πολυκατοικίες) που λειτουργεί κάθετα με ασανσέρ και μπορεί να χωρέσει τα διπλάσια οχήματα από ότι αν γινόταν απλά πιλοτή.

Αν θα χρησιμοποιείτε το όχημά σας αρκετά, προτιμήσετε ακίνητα σε πολυκατοικίες που διαθέτουν κάποια λύση πάρκινγκ.

Αν δεν υπάρχει αυτή η επιλογή, αναζητήστε τυχόν πάρκινγκ επί πληρωμή σε κοντινό σημείο. Η μηνιαία χρέωση, ειδικά η μακροχρόνια, συμφέρει και θα σας απαλλάξει από τις καθυστερήσεις λόγω έλλειψης ελεύθερων θέσεων στάθμευσης στους δρόμους.

3. Φόρτιση ηλεκτροκίνητων οχημάτων

Αν και στην Ελλάδα ακόμη τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα δεν είναι τόσο διαδεδομένα, ωστόσο η τάση είναι πολύ ανοδική και εκτιμάται ότι στα επόμενα χρόνια χιλιάδες τέτοια αυτοκίνητα θα κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά.

Αν διαθέτετε ή σκοπεύετε να αγοράσετε ηλεκτρικό όχημα στο άμεσο μέλλον, ερευνήστε τις υποδομές φόρτισης στο ακίνητο και τη γύρω περιοχή.

Σε πολλές νέες πολυκατοικίες πλέον δημιουργούνται οι κατάλληλες υποδομές ενώ για όσες άλλες δεν υπάρχουν, θα πρέπει να αναζητήσετε στη γύρω περιοχή σημεία φόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων.

Πλέον οι Δήμοι, πολλοί οργανισμοί και επιχειρήσεις, αλλά και αλυσίδες εμπορικών καταστημάτων (π.χ. μεγάλα supermarket) ή εταιρείες καυσίμων, διαθέτουν φορτιστές επι πληρωμή.

Σε κάθε περίπτωση, προτιμήσετε τα μέσα μαζικής μεταφοράς για τις μετακινήσεις σας, όπου και όταν αυτό είναι εφικτό. Υφίστανται λόγοι οικολογίας αλλά και οικονομίας.

Αν όντως έχετε και χρησιμοποιείτε αυτοκίνητο, σκεφτείτε αν και πόσο ορθολογική είναι η χρήση που κάνετε. Αξίζει ή όχι; Σκεφθείτε την τσέπη και το περιβάλλον.

Αξίζει να σας περιορίσει αυτό στην τελική επιλογή του νέου σας σπιτιού;

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα