Ανακάμπτει η αγορά γραφειακών χώρων στη Θεσσαλονίκη – Πού κινούνται οι τιμές

Ανακάμπτει η αγορά γραφειακών χώρων στη Θεσσαλονίκη – Πού κινούνται οι τιμές
Ο Λευκός Πύργος στη Θεσσαλονίκη SOOC

Πόλος έλξης επενδυτών η Θεσσαλονίκη. Σταθερά ανοδική η πορεία της αγοράς των ακινήτων γραφειακών χώρων. Οι παράγοντες που δίνουν μεγάλη ώθηση.

Σταθερά και ανοδικά κινείται η αγορά των ακινήτων στην Θεσσαλονίκη καθώς η πανδημία της νόσου Covid-19 δείχνει να εξασθενεί και τα περιοριστικά μέτρα βήμα – βήμα αποσύρονται από την ελληνική κυβέρνηση όπως συμβαίνει και με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η ιδανική θέση της πόλης της Θεσσαλονίκης με το εμπορικό της λιμάνι, την κοντινή απόσταση από τις βαλκανικές αγορές, την, πλέον, σύντομη διαδρομή μέχρι την Αθήνα μέσω του νέου αυτοκινητόδρομου που μείωσε σημαντικά τον χρόνο της διαδρομής μεταξύ των δύο πόλεων και την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης που φιλοξενεί κάθε χρόνο, έχει μετατρέψει τη Θεσσαλονίκη σε πόλο έλξης επενδυτών από το εξωτερικό αλλά και από την Ελλάδα.

Αυτοί οι παράγοντες έχουν πλέον δώσει μεγάλη ώθηση στην αγορά ακινήτων γραφειακών χώρων φέτος ακόμα περισσότερο σε σχέση με την περσινή χρονιά, η οποία σε σχέση με την αγορά κατοικίας πάντα βρισκόταν πιο χαμηλά στη ζήτηση μιας και η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη με ένα 10% του πληθυσμού της να αποτελείται από φοιτητές που βρίσκονται κάθε χρόνο σε αναζήτηση στέγης.

Ένας σημαντικός παράγοντας για την άνοδο του επενδυτικού ενδιαφέροντος εταιρειών στη Θεσσαλονίκη για χώρους γραφείων και μάλιστα σχετικά μεγάλων, πολλές φορές περί τα 500 τετραγωνικά μέτρα, είναι ο περιορισμένος αριθμός ελεύθερων χώρων για γραφειακή χρήση μιας και πολλοί χώροι έχουν δοθεί για βραχυπρόθεσμη μίσθωση εξαιτίας της μεγάλης τουριστικής κινητικότητας της Θεσσαλονίκης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η έλλειψη κτιριακής διαθεσιμότητας οφείλεται και στην καθίζηση της οικοδομικής δραστηριότητας κατά την 10ετή οικονομική κρίση που βίωσε η χώρα αλλά και στο πάγωμα των οικοδομικών δραστηριοτήτων, ανά περιόδους, κατά την διάρκεια της έξαρσης της νόσου Covid-19 τα δύο τελευταία χρόνια.

Ωστόσο εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι επενδυτικό ενδιαφέρον δείχνουν πλέον αγοραστές και επιχειρήσεις από τη δυτική Ευρώπη για αγορά και ενοικίαση τέτοιων στην πόλη της Θεσσαλονίκης πέρα από τους ήδη ενδιαφερόμενους των προηγούμενων χρόνων από τα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης.

Παραδείγματα της κινητικότητας στον τομέα των γραφειακών χώρων αποτελούν οι μισθώσεις γραφείων στο κτίριο Morris Πυλαίας Θεσσαλονίκης, εκατοντάδων τετραγωνικών μέτρων από δύο πολυεθνικές εταιρείες συμβουλευτικών υπηρεσιών και η μίσθωση 1500 τ.μ από ξενοδοχειακό όμιλο στην περιοχή του αεροδρομίου Θεσσαλονίκης.

Σημαντική και αξιοσημείωτη είναι επίσης η επένδυση της Dimand Real Estate, εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων, η οποία απέκτησε χώρο στην οδό 26ης Οκτωβρίου για την δημιουργία του Business Park Θεσσαλονίκης το οποίο εκτιμάται ότι θα καλύπτει 15.000 τ.μ με 16.000 τ.μ επέκτασης για βιοκλιματικούς γραφειακούς χώρους υψηλών προδιαγραφών.

Οι τιμές στις μισθώσεις στη Θεσσαλονίκη επανέρχονται σταδιακά σε προ Covid-19 εποχές με την τηλεργασία που καθιερώθηκε τα τελευταία χρόνια να υποχωρεί και αυτή με τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού.

Οι τιμές ενοικίασης γραφείων στην Θεσσαλονίκη ξεκινάνε από 8 ευρώ ανά τ.μ και φτάνουν για την ώρα μέχρι και τα 15 ευρώ ανά τ.μ για 50 με 200 τ.μ με διαφοροποιήσεις ανάλογα την περιοχή με τις υψηλότερες τιμές να καταγράφονται στην 26η Οκτωβρίου με 9 έως 13 ευρώ ανά τ.μ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα