Φοιτητική κατοικία: Αγορά ή ενοικίαση; Ποια είναι η καλύτερη επιλογή για τις ανάγκες σας

Φοιτητική κατοικία: Αγορά ή ενοικίαση; Ποια είναι η καλύτερη επιλογή για τις ανάγκες σας
istockphoto

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα αν μια οικογένεια αποφασίσει να αγοράσει σπίτι στο παιδί που σπουδάζει σε άλλη πόλη, αντί να νοικιάσει.

Το δίλημμα για αγορά ή ενοικίαση κατοικίας για τα παιδιά που σπουδάζουν εκτός της οικογενειακής εστίας είναι πάντα επίκαιρο. Οι προβληματισμοί συνήθως είναι πολλοί, όπως και τα έξοδα τα οποία επιβαρύνουν τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Ωστόσο, μια καλή θεώρηση των πραγμάτων είναι να δείτε τη φοίτηση των παιδιών σας ως μια επένδυση: τόσο για το μέλλον τους όσο και μια ευκαιρία για επένδυση σε κάποιο ακίνητο.

Η πραγματικότητα είναι ότι λόγω της παγκόσμιας κατάστασης αλλά και της ανόδου της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια τόσο τα ενοίκια όσο και οι τιμές πώλησης ακινήτων στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί σημαντικά.

Η πίεση στα ενοίκια προέρχεται εν μέρει και από την μεγάλη αύξηση του τουριστικού ρεύματος καθώς οι κατοικίες που ενοικιάζονται αποτελούν ευκαιρία εναλλακτικής χρήσης και εισοδήματος, με τη μορφή βραχυχρόνιας μίσθωσης τύπου AirBnb.

Από την άλλη, και οι ανάγκες έχουν διαφοροποιηθεί σημαντικά. Λόγω της κλιματικής αλλαγής αλλά και της υφιστάμενης ενεργειακής κρίσης που κανείς δε γνωρίζει πόσο θα διαρκέσει και πότε θα εκτονωθεί λίγοι είναι αυτοί που επιθυμούν να ενοικιάσουν ή αγοράσουν φοιτητικό σπίτι χωρίς τις κατάλληλες προδιαγραφές για εξοικονόμηση ενέργειας.

Για παράδειγμα, η ύπαρξη εξωτερικής θερμομόνωσης, ενεργειακών κουφωμάτων και ηλιακού θερμοσίφωνα αποτελούν σημαντικό δέλεαρ για υποψήφιους ενοικιαστές ή αγοραστές φοιτητικών κατοικιών, καθώς θα βοηθήσουν στην εξοικονόμηση χρημάτων κάθε μήνα από τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Μέσα σε αυτή την κατάσταση της αγοράς, το ερώτημα για ενοικίαση ή αγορά σπιτιού για τους φοιτητές της οικογένειας παραμένει πολυδιάστατο.

To σίγουρο είναι ότι αν υπάρχει ήδη παιδί που σπουδάζει και μένει σε κάποια πόλη και υπάρχει και άλλο παιδί που αναμένεται να σπουδάσει εκεί (ειδικά σε μεγάλες πόλεις όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη ή η Πάτρα), τότε αξίζει να εξετάσετε και το ενδεχόμενο αγοράς μιας γκαρσονιέρας ή μικρού διαμερίσματος.

Το πλεονέκτημα σε περίπτωση αγοράς είναι ότι τα χρήματα που θα δίνατε σε ενοίκια μπορούν να δίνονται για την αποπληρωμή του κόστους αγοράς του διαμερίσματος (εφόσον δεν υπάρχουν ίδια κεφάλαια για την αγορά του).

Επιπλέον, μετά το πέρας των σπουδών των παιδιών, το διαμέρισμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως επένδυση και να ενοικιάζεται με τη σειρά του σε επόμενες γενιές φοιτητών, αποφέροντας σημαντικό εισόδημα.

Σε κάθε περίπτωση, η πόλη παίζει μεγάλο ρόλο στην τελική απόφαση, καθώς ενδεχομένως δεν είναι οικονομικά βιώσιμη μια αγορά σε μια μικρή επαρχιακή πόλη με ένα ή δύο μόλις τμήματα σπουδών, καθώς η αγορά είναι αρκετά μικρή και το ρίσκο να μη μπορεί να ενοικιαστεί μεγάλο (για παράδειγμα σε περίπτωση κλεισίματος των τμημάτων).

Κρίσμος παράγοντας επίσης είναι και η χρηματοδότηση τυχόν αγοράς ακινήτου για φοιτητική κατοικία. Έχετε ήδη τα χρήματα για να καλύψετε την αγορά ή θα χρειαστεί να πάρετε δάνειο; Πόσο πιθανό είναι να σας παρέχει δάνειο ένα τραπεζικό ίδρυμα; Σε περίπτωση λήψης δανείου, θα μπορείτε να αποπληρώνετε άνετα τις δόσεις; Πριν πάρετε την τελική απόφαση, ζυγίστε καλά τον οικονομικό παράγοντα.

Συνοψίζοντας, αν έχετε δύο τουλάχιστον παιδιά με μεγάλη πιθανότητα να σπουδάσουν στην ίδια πόλη (ιδανικά μεγάλη πόλη και με πολλές σχολές) και έχετε τη σχετική οικονομική δυνατότητα, τότε η επιλογή αγοράς διαμερίσματος για χρήση ως φοιτητική κατοικία μπορεί να σας συμφέρει.

Σε άλλη περίπτωση, υπάρχει πάντα η δυνατότητα ενοικίασης κατοικιών για φοιτητές και πλέον τα δεδομένα της αγοράς έχουν αλλάξει. Εκτός της κλασικής λύσης εύρεσης και ενοικίασης ενός διαμερίσματος σε πολυκατοικία, έχουν ξεκινήσει να λειτουργούν σε διάφορες πόλεις και ειδικά κτίρια εξυπηρετούμενων διαμερισμάτων (serviced apartments) με μεγαλύτερο μηνιαίο κόστος σε σχέση με μια απλή ενοικίαση αλλά με εξοικονόμηση χρημάτων από άλλα κόστη (έπιπλα, συντήρηση κλπ) και μεγαλύτερη άνεση.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα