Η ανάκαμψη των ακινήτων για εμπορικά καταστήματα στην Αθήνα

Η ανάκαμψη των ακινήτων για εμπορικά καταστήματα στην Αθήνα
Καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας Eurokinissi

Μεγάλη ώθηση από την άνθιση της αγοράς ακινήτων στην Ελλάδα έχει δοθεί και στην αγορά των εμπορικών καταστημάτων. Ποιες οι μεταβολές στις τιμές.

Η ανοδική πορεία της αγοράς ακινήτων μετά από την πολυετή οικονομική κρίση και την αναπάντεχη πανδημία της νόσου Covid-19 τα τελευταία δύο χρόνια μπορεί να εντοπιστεί σε τομείς όπως η αγορά κατοικιών και γραφείων αλλά και τις επενδύσεις μεγάλων projects από εταιρείες ακινήτων σε περιοχές της Αθηναϊκής Ριβιέρας και των βορείων προαστίων.

Ωστόσο μεγάλη ώθηση από την άνθιση της αγοράς ακινήτων στην Ελλάδα έχει δοθεί και στην αγορά των εμπορικών καταστημάτων.

Συγκεκριμένα οι τιμές ενοικίασης και πώλησης ακινήτων μικρών και μεσαίων καταστημάτων οδηγούνται σταθερά προς τα πάνω, σε εμπορικούς δρόμους της Αθήνας, αν και η αγορά αυτή να σημειωθεί είχε δεχθεί τα προηγούμενα χρόνια αλλεπάλληλα χτυπήματα εξαιτίας της πορείας της οικονομίας και της πανδημίας.

Ήδη από το τελευταίο τρίμηνο του 2020 οι τιμές ενοικίασης των καταστημάτων είχαν σημειώσει αυξήσεις όπως και οι τιμές πώλησης σε σύγκριση με το 2019 ειδικά σε περιοχές όπως στα ανατολικά προάστια των Αθηνών.

Οι μεταβολές που σημειώθηκαν στις τιμές πώλησης των ανατολικών προαστίων ήταν τουλάχιστον 16,3% ενώ στον Πειραιά είχε σημειωθεί αύξηση της τάξεως του 14,7%, με τα βόρεια προάστια στη κορυφή την περίοδο εκείνη καθώς οι τιμές πώλησης ανά τετραγωνικό άγγιζαν τα 2,54,3 ευρώ.

Οι τιμές ενοικίασης των εμπορικών καταστημάτων στην Αθήνα το τελευταίο τρίμηνο του 2020 είχαν σημειώσει αύξηση κυρίως στα βόρεια προάστια με αύξηση 5,1% ενώ στο κέντρο είχαν αγγίξει το 8,6% με την μεγαλύτερη αύξηση παρόλα αυτά να σημειώνεται στον Πειραιά με 11,5%.

Σύμφωνα με την Ενδιάμεση Έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική 2021 της Τράπεζας της Ελλάδος η αγορά ακινήτων κατά το 2021 έδειξε αντανακλαστικά ανάκαμψης και περιόρισε ακόμα περισσότερο τις απώλειες της σε σχέση με το 2020 συνεχίζοντας έτσι την ανοδική πορεία των αξιών σε όλη τη διάρκεια του έτους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2021 τα μισθώματα που αφορούσαν καταστήματα αυξήθηκαν σε ποσοστό 0,9% συνολικά στη χώρα ενώ οι ονομαστικές αξίες των καταστημάτων υψηλών προδιαγραφών επίσης για το σύνολο της χώρας αυξήθηκε κατά 1,1% σε σχέση με τους τελευταίους μήνες του 2020.

Η προηγούμενη πτώση των αξιών που έλαβε χώρα κατά την διάρκεια της οικονομικής κρίσης που πέρασε η χώρα τα τελευταία δέκα χρόνια και ο περιορισμός της οικοδομικής και επενδυτικής δραστηριότητας στους πρώτους μήνες της πανδημίας ανέδειξαν ωστόσο σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες.

Αυτές οι ευκαιρίες ωθούν πλέον φιλόδοξους ιδιώτες στην αναζήτηση τόσο μικρών καταστημάτων στο κέντρο της Αθήνας όσο και άλλων ακινήτων τα οποία μπορούν να εκμεταλλευτούν ενοικιάζοντας τα περιμένοντας ταυτοχρόνως την επικείμενη άνοδο των αντικειμενικών αξιών μετά τις πολλαπλές αναπλάσεις που ήδη υλοποιούνται στο κέντρο της Αθήνας.

Σημεία ενδιαφέροντος για πολλούς ιδιώτες που επιζητούν να επενδύσουν κεφάλαια της τάξεως των 100.000 έως και 180.00 ευρώ είναι καταστήματα μικρής συνήθως επιφάνειας σε περιοχές όπως η Ομόνοια και τα γύρω από αυτήν οικοδομικά τετράγωνα καθώς και η ευρύτερη περιοχή της Σοφοκλέους.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε εμπορικούς δρόμους της Αθήνας από μεριάς τους προσπαθώντας να διατηρήσουν την ελκυστικότητα των ακινήτων τους προσφέρουν συμφέρουσες μισθώσεις ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος να μείνει το ακίνητο κενό κατά τη διάρκεια της ανάκαμψης της αγοράς των εμπορικών καταστημάτων την οποία βιώνουμε αυτή την περίοδο.

Χαρακτηριστικό της ανάκαμψης της αγοράς των εμπορικών καταστημάτων είναι το ποσό των τουλάχιστον 30 εκατ. ευρώ τα οποία επενδύθηκαν κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2021 από ιδιώτες αλλά και από αλυσίδες σε εμπορικά καταστήματα.

Κάποιες από τις μισθώσεις που έλαβαν χώρα στο κέντρο της Αθήνας αφορούν το κατάστημα της Gucci Boutique στην Πανεπιστημίου και το νέο κατάστημα της Cosmos Sport που άνοιξε στον εμπορικό δρόμο της Ερμού.

Οι τιμές των ενοικίων για εμπορικά καταστήματα σημειώνουν σταθερή ανοδική τάση σε πολλές περιοχές της Αθήνας όπως στην ιδιαίτερα δημοφιλή Ερμού όπου το κόστος ενοικίασης αγγίζει τα 260 ευρώ ανά τ.μ. μηνιαίως ενώ στους εμπορικούς δρόμους της Γλυφάδας αγγίζει τα 130 ευρώ ανά τ.μ.

Στην οδό Κολοκοτρώνη της Κηφισιάς τα ενοίκια πλέον διαμορφώνονται στα 110 ευρώ ανά τ.μ ενώ στο κεντρικό Κολωνάκι λίγο χαμηλότερα, στα 95 ευρώ ανά τ.μ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα