Ποιο είναι το παρόν και το μέλλον της αγοράς κατοικίας στην Ελλάδα

Ποιο είναι το παρόν και το μέλλον της αγοράς κατοικίας στην Ελλάδα
Ακίνητα Eurokinissi

Το κόστος αγοραπωλησιών ακινήτων στην επικράτεια, η διαφορά Ελλήνων και ξένων επενδυτών και η επιρροή της πανδημίας στις οικοδομικές δραστηριότητες.

Η αγορά ακινήτων στη χώρα διανύει τον τέταρτο κιόλας χρόνο της ανάκαμψης των τιμών και παρότι δεν βρίσκεται στα επίπεδα που βρισκόταν πριν την μεγάλη οικονομική κρίση που βίωσε η χώρα την περίοδο των μνημονίων, έχει καλύψει αρκετό χαμένο “έδαφος”.

Ωστόσο σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι τιμές στην Ευρώπη βρίσκονται τουλάχιστον 35% πιο πάνω σε σύγκριση με την αρχή της προηγούμενης 10ετίας, κάτι το οποίο δεν συμβαίνει ακόμα στη χώρα μας.

Αυτό ως γεγονός δεν μειώνει την αισιοδοξία για την πορεία της οικονομίας της χώρας και της αγοράς ακινήτων συγκεκριμένα, καθώς μετά το πάγωμα όλων των δραστηριοτήτων κατά την διάρκεια της πανδημίας της νόσου Covid-19, η οικοδομική δραστηριότητα βρίσκεται σε τεράστια άνοδο κάτι το οποίο συνδυάζεται με τις ευκαιρίες, τις κτιριακές αναπλάσεις και τις επενδύσεις που λαμβάνουν χώρα μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

Αξιοσημείωτη είναι επίσης η παρατήρηση παραγόντων της αγοράς για την πορεία της αγοράς των ακινήτων σε επαρχιακές πόλεις και μικρότερες αγορές σε σχέση με τα μεγάλα αστικά κέντρα όπως η Αθήνα.

Οι τιμές ακινήτων σε επαρχιακές πόλεις

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία αγοραπωλησιών ακινήτων κατοικίας στη χώρα, οι αγοραπωλησίες ακινήτων σε επαρχιακές πόλεις κινούνται σε χαμηλότερες τιμές από την Αθήνα και αυτό αποδίδεται σε ένα βαθμό στις μεγάλες επενδύσεις ανάπλασης που πραγματοποιούνται στην Αθήνα και τις συγκοινωνιακές διευκολύνσεις που παρέχει η πρωτεύουσα όπως και στα μεγάλα έργα τα οποία είτε υλοποιούνται τώρα είτε πρόκειται να υλοποιηθούν όπως οι επενδύσεις στην περιοχή του Ελληνικού και η επέκταση του μετρό.

Αυτό ωστόσο είναι κάτι που μπορεί να χαρακτηριστεί παροδικό καθώς σε μια οικονομία που ανακάμπτει σταθερά η ιστορία έχει δείξει ότι παρά τις κατά τόπους ανισότητες η οικονομία παρασύρει και την υπόλοιπη αγορά προς τα πάνω αργά ή γρήγορα.

Επίσης σημαντικός παράγοντας που οδήγησε σε άνοδο τις τιμές των ακινήτων και σαφώς και την ζήτηση είναι η τάση για βραχυπρόθεσμη μίσθωση που έχει επικρατήσει τα τελευταία χρόνια και η οποία αν και γνώρισε πλήγμα κατά την διάρκεια της έξαρσης της πανδημίας το έτος 2020 βρίσκεται πάλι σε άνοδο όπως άλλωστε και ο τουρισμός από το εξωτερικό.

Ωστόσο η τάση για αγορά κατοικίας παραμένει ισχυρή στον ελληνικό χώρο και αυτό κατά ένα μεγάλο ποσοστό οφείλεται στις συνεχώς αυξανόμενες τιμές των ενοικίων και στις συμφέρουσες δόσεις των δανείων των τραπεζών οι οποίες πολλές είναι αρκετά μικρότερες από ένα μηνιαίο ενοίκιο.

Επίσης δεν μπορεί να μην αναφερθεί και η οπτική και οικογενειακή σκοπιά του Έλληνα αγοραστή ο οποίος είναι σταθερά υπέρ της ιδιοκατοίκησης και της μεταβίβασης του ακινήτου στα μέλη της οικογένειας σε ποσοστό το οποίο είναι από τα υψηλότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η διαφορά ωστόσο των Ελλήνων αγοραστών σε σχέση με τους ξένους επενδυτές οι οποίοι έδειξαν ενδιαφέρον για τα πολλά “φιλέτα” της ελληνικής αγοράς, κυρίως κατά την περίοδο της πανδημίας είναι ότι οι ξένοι επενδυτές αναζητούν αρκετά μεγαλύτερους χώρους από τους Έλληνες επενδυτές αν και σε ποσοστά οι Έλληνες επενδυτές φαίνεται να παίρνουν τη “σκυτάλη” στην αγορά κατοικιών καθώς σε αντίθεση με την περίοδο της πανδημίας, πλέον είναι οι Έλληνες επενδυτές που κινούν την αγορά στα ακίνητα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα