Τρεις “μικρές” και οικονομικές επενδύσεις για να αναβαθμίσετε το ακίνητό σας

Τρεις “μικρές” και οικονομικές επενδύσεις για να αναβαθμίσετε το ακίνητό σας
INTIME NEWS

Η αγορά ή ιδιοκτησία ενός ακινήτου αποτελεί για όλους μια επένδυση. Έχετε πληρώσει χρήματα για την αγορά ενός σπιτιού και για αυτό το λόγο πρέπει να φροντίσετε να διατηρείτε σταθερή την αξία του στο πέρασμα του χρόνου.

Πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων στην Ελλάδα, που η ιδιοκατοίκηση είναι ιδιαίτερα υψηλή σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, θεωρούν ότι εφόσον δεν προτίθενται να πουλήσουν το σπίτι καθώς μένουν σε αυτό μόνιμα. Αυτό όμως δεν ευσταθεί ούτε και είναι η πιο σοφή επιλογή.

Καταρχήν, μπορεί τώρα να μη σκοπεύετε να πουλήσετε το σπίτι που διαμένετε, ωστόσο δε γνωρίζετε αν στο -άμεσο ή μακρυνό- μάλλον χρειαστεί ή θελήσετε να το κάνετε. Οι περιστάσεις, συνθήκες και ανάγκες αλλάζουν συχνά.

Τα παιδιά αργά ή γρήγορα φεύγουν από το σπίτι με αποτέλεσμα να μένουν κενοί μεγάλοι χώροι (τους οποίους όμως πληρώνετε σε φόρους ή έξοδα). Μπορεί να αλλάξετε δουλειά ή ακόμη και καριέρα, οπότε να χρειαστεί να μετοικήσετε αλλού, σε άλλη πόλη ή και χώρα. Το μέγεθος του νοικοκυριού αυξομειώνεται με την πάροδο των χρόνων, είτε με νέα μέλη όπως παιδιά ή ηλικιωμένοι γονείς, είτε με τη χάραξη διαφορετικών δρόμων σε ένα ζευγάρι.

Τα ενδεχόμενα είναι πολλά, για αυτό πάντα πρέπει να έχετε στο μυαλό σας τη μελλοντική αξιοποίηση του ακινήτου σας (ενοικίαση ή ακόμη και πώληση).

Επιπλέον, με όλες εκείνες τις “μικρές” οικονομικές επενδύσεις στο ακίνητό σας θα επωφεληθείτε ταυτόχρονα και εσείς άμεσα. Γιατί να μη βελτιώσετε την ποιότητα ζωής σας μέσα σε αυτό; Οι λεπτοί τοίχοι και τα ξύλινα κουφώματα προηγουμένων δεκαετιών δεν επαρκούν πλέον.

Αναβαθμίζοντας στοιχεία του σπιτιού σας θα ζείτε καλύτερα και θα διατηρήσετε την αξία του σταθερή, ώστε αν με το πέρασμα του χρόνου χρειαστεί να το πουλήσετε να μη χάσετε μεγάλο ή και καθόλου μέρος από την αξία του.

Το οικονομικό σκέλος είναι συνήθως ο πιό σημαντικός παράγοντας που απωθεί τους ιδιοκτήτες ακινήτων από το να προχωρήσουν σε παρεμβάσεις και “μικρές” επενδύσεις στο ακίνητό τους.

Πλέον όμως και αυτό το θέμα μπορεί να διευθετηθεί με λιγότερες δαπάνες, καθώς υπάρχουν πολλά προγράμματα στήριξης από το κράτος ενώ και οι τιμές έχουν εξορθολογιστεί σε σχέση με 5,10 η 15 χρόνια πριν (παρά την προσωρινή μεγάλη αύξησή τους λόγω της παγκόσμιας οικονομίας).

Όσο είναι καιρός και έχετε τη δυνατότητα να το κάνετε, προγραμματίστε και όταν έρθει η κατάλληλη συγκυρία υλοποιήσετε αυτές τις 3 “μικρές” και οικονομικές επενδύσεις για να κρατήσετε το ακίνητό σας σε ένα καλό επίπεδο εμπορικά, αν και όταν αυτό χρειαστεί να βγει στην αγορά ακινήτων προς πώληση.

Αντικατάσταση παλιών κουφωμάτων

Κανείς δε θα θέλει να αγοράσει ένα σπίτι με παλιά κουφώματα 30ετίας ή 40ετίας. Ή και αν το κάνει, θα ρίξει πολύ την προτεινόμενη τιμή. Λόγω και της κλιματικής αλλαγής, είναι πλέον απαραίτητο να αντικατασταθούν τα παλιά κουφώματα καθώς υπάρχει μεγάλη απώλεια θερμότητας μέσα από τις παλιές μπαλκονόπορτες και τα παράθυρα το χειμώνα. Αντίστοιχα το καλοκαίρι, με παλιά κουφώματα, μπορεί να αυξηθεί κατακόρυφα η κατανάλωση ενέργειας για την ψύξη του σπιτιού. Για αυτούς τους λόγους, η αντικατάσταση των παλιών κουφωμάτων με νέα ενεργειακά για προστασία χειμώνα – καλοκαίρι θεωρείται επιβεβλημένη. Επιπλέον, με τα νέα κουφώματα αναβαθμίζεται και αισθητικά το σπίτι και μπορείτε να πετύχετε καλύτερη τιμή σε περίπτωση πώλησης. Υπάρχουν καλές και οικονομικές λύσεις κουφωμάτων στην αγορά ενώ υπάρχει και κρατική στήριξη μέσω επιδοτήσεων από προγράμματα όπως το “Εξοικονομώ”.

Αντικατάσταση εξώπορτας

Πολλές φορές δε δίνουμε σημασία στην εξώπορτα, ειδικά σε διαμερίσματα πολυκατοικιών. Ακόμη και αν κάποιοι ιδιοκτήτες ακινήτων αλλάζουν τα υπόλοιπα κουφώματα στο σπίτι (εξωτερικά, δηλαδή παράθυρα και μπαλκονόπορτες), συνήθως η εξώπορτα βρίσκεται τελευταία ή και καθόλου στη λίστα προτεραιοτήτων. Όμως, το θέμα της ασφάλειας, ειδικά στις μεγάλες πόλεις, είναι πολύ σημαντικό πλέον. Επενδύοντας σε μια πόρτα ασφαλείας θα αναβαθμίσει την αντιληπτή ασφάλεια του σπιτιού (πώς νιώθετε εσείς μέσα σε αυτό αλλά και πώς το βλέπουν οι τυχόν επιτήδειοι που θελήσουν να την παραβιάσουν). Επιπλέον, η εξώπορτα αναβαθμίζει και αυτή αισθητικά ένα σπίτι και μην ξεχνάτε ότι είναι το πρώτο που αντικρύζει ένας υποψήφιος αγοραστής που θα έρθει να επιθεωρήσει το σπίτι. Ασφάλεια και αισθητική, 2 σε 1. Μια σχετικά μικρή σε κόστος επένδυση που δίνει πολλούς “πόντους”. Αν δε εγκαταστήσετε και σύστημα συναγερμού, τότε ακόμη καλύτερα, έχετε αναβαθμίσει το σπίτι πολλά επίπεδα ασφάλειας.

Αξιοποίηση ηλιακής ενέργειας

Ζούμε σε μια ηλιόλουστη γενικά χώρα με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας, ακόμη και τους χειμερινούς μήνες. Η ηλιακή ενέργεια είναι άφθονη και μπορεί να αξιοποιηθεί σημαντικά στην Ελλάδα με την τοποθέτηση ηλιακού θερμοσίφωνα στο σπίτι. Δεν αποτελεί πολύ δαπανηρή επένδυση αλλά θα βοηθήσει σημαντικά τόσο εσάς όσο και τους μελλοντικούς ενοίκους του σπιτιού. Από την πρώτη ημέρα εξοικονομείτε χρήματα από τη χρήση ζεστού νερού ενώ αποτελεί και μια επιπλέον αναγκαία “πολυτέλεια” που θα ικανοποιήσει θετικά τυχόν υποψήφιους αγοραστές. Η εξοικονόμηση χρημάτων είναι μεγάλη, ειδικά αν είστε μεγάλο νοικοκυριού με πολλές και διαφορετικές ανάγκες. Θα το εκτιμήσουν δεόντως όσοι ενδιαφερθούν να αγοράσουν το σπίτι στο μέλλον. Και ο ηλιακός θερμοσίφωνας μπορεί να επιδοτηθεί μέσω κρατικών προγραμμάτων οπότε αξίζει να το διερευνήσετε.

Όλες οι παραπάνω παρεμβάσεις δε θα σας κοστίσουν πάρα πολλά χρήματα και θα κάνετε γρήγορα την απόσβεσή του όσο ζείτε μέσα στο σπίτι, ενώ παράλληλα θα αυξήσουν τις “μετοχές” του σπιτιού σημαντικά όταν αυτό βγει στην αγορά προς πώληση.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα