Τρία συχνά λάθη που πρέπει να αποφύγετε όταν αποφασίσετε να αγοράσετε σπίτι

Τρία συχνά λάθη που πρέπει να αποφύγετε όταν αποφασίσετε να αγοράσετε σπίτι
Ακίνητα στην Αθήνα George Vitsaras / SOOC

Πολλά είναι τα σημάδια που σας δείχνουν αν έχει έρθει το πλήρωμα του χρόνου για την αγορά του δικού σας σπιτιού. Πώς όμως μπορεί αυτή να γίνει σωστά και εύκολα;

Πολύ συχνά επικρατούν λανθασμένες εντυπώσεις ή και προκαταλήψεις που “στενεύουν” σημαντικά τους ορίζοντές σας αλλά και τις δυνατότητές σας για να βρείτε το κατάλληλο σπίτι και να το αγοράσετε χωρίς να την πατήσετε.

Συνήθως, οι περισσότεροι πιστεύουν ότι μπορούν να το κάνουν από την αρχή μέχρι το τέλος μόνοι τους. Χωρίς τη βοήθεια κανενός επαγγελματία, όπως για παράδειγμα μηχανικού, λογιστή, δικηγόρου και μεσίτη.

Η λήψη υπηρεσιών από αυτούς συνεπάγεται φυσικά κόστος αλλά αυτό το κόστος πολλές φορές δεν είναι πολύ μεγάλο και κυρίως μπορεί να σας γλιτώσει από άλλα μεγάλα κόστη στη συνέχεια και εφόσον έχετε ήδη προχωρήσει στην αγορά μιας κατοικίας.

Σε κάθε περίπτωση, ισχύει το ρητό “η ισχύς εν τη ενώσει” καθώς όλοι αυτοί οι επαγγελματίες υπάρχουν και αμείβονται γιατί παρέχουν μια υπηρεσία που έχει ανάγκη η αγορά.

Πολλές φορές τα λογιστικά και φορολογικά θέματα προκαλούν επιπλέον ελέγχους και πρόστιμα. Η απουσία εκτίμησης ενός μηχανικού προκαλεί δυσάρεστες εκπλήξεις όταν μπείτε πια στο σπίτι και είναι αργά να υπαναχωρήσετε. Νομικές εκκρεμότητες μπορεί να μπλοκάρουν την απόκτησή του σπιτιού ή να σας βάλουν σε περιπέτειες χρονοβόρες και κοστοβόρες.

Εκτός των παραπάνω όμως είναι σημαντικό να αποφύγετε τρία πολύ συχνά λάθη που τις περισσότερες φορές είτε σας καθυστερούν στην επιλογή και απόκτηση ενός σπιτιού είτε σας περιορίζουν σημαντικά στις επιλογές σας.

Η “χρυσή τριάδα”

Να θυμάστε ότι υπάρχει μια “χρυσή” τριάδα που όλοι επιθυμούν να πετύχουν: καλό – γρήγορο – οικονομικό. Δυστυχώς σχεδόν ποτέ δε μπορείτε να πετύχετε και τα τρία.

Ένα τέλειο σπίτι ακριβώς στις ανάγκες και προδιαγραφές σας θα είναι ακριβό ενώ θα χρειαστείτε περισσότερο χρόνο να το εντοπίσετε.

Ένα φθηνό σπίτι που βρείτε με τη μία, σε τιμή ευκαιρίας, ίσως κρύβει δυσάρεστες εκπλήξεις.

Υπάρχουν αρκετοί πιθανοί συνδυασμοί αλλά το σίγουρο είναι ότι δε θα βρείτε το τέλειο σπίτι γρήγορα και σε χαμηλή τιμή.

Ή σε περίπτωση που θεωρήσετε ότι το έχετε βρει, αναρωτηθείτε και κάντε έναν έλεγχο ασφαλείας: μήπως είναι πολύ καλό για να είναι αληθινό; Έχω διερευνήσει όλες τις παραμέτρους; Μήπως κάτι μου ξέφυγε και θα το βρω μπροστά μου στη συνέχεια;

Σε κάθε περίπτωση, διπλοτσεκάρετε τις λεπτομέρειες και αποφύγετε τα 3 παρακάτω σημαντικά αλλά συχνά λάθη που συχνά παρεκτρέπουν τη διαδικασία επιλογής και αγοράς ενός σπιτιού

3 συχνά λάθη που πρέπει να αποφύγετε

#1 Κακός ή και καθόλου προϋπολογισμός

“Θέλουμε να βρούμε το τέλειο σπίτι ανεξάρτητα από το κόστος, θα τα βρούμε στην πορεία!”. Αυτό είναι ένα πολύ συχνό και μεγάλης σημασίας λάθος. Στην αρχή της αναζήτησή σας πρέπει οπωσδήποτε να καταρτήσετε προϋπολογισμό που να είναι ρεαλιστικός και να μπορείτε να τον χρηματοδοτήσετε. Αν δεν το κάνετε αυτό, πιθανότατα θα σπαταλήσετε πολύ χρόνο αναζητώντας σπίτια τα οποία δε μπορείτε να χρηματοδοτήσετε. Επίσης, θα απογοητευθείτε και ενδεχομένως να έχετε χάσει ευκαιρίες για σπίτια τα οποία θα ήταν ιδανικά για εσάς και εντός budget. Όταν κάνετε προϋπολογισμό, σκεφθείτε τα εισοδήματά σας (τωρινά ή ρεαλιστικά μελλοντικά), τις αποταμιεύσεις σας καθώς και τις δυνατότητες τραπεζικού δανεισμού. Επίσης, λάβετε υπόψη ότι για την αγορά ενός σπιτιού κόστος δεν είναι μόνο το ποσό που θα πληρώσετε για να το αποκτήσετε αλλά και αμοιβές (π.χ. συμβολαιογράφου) καθώς και φόροι. Ένας λογιστής μπορεί να σας κατευθύνει για όλα τα παραπάνω.

#2 Σιγουριά για τη μείωση της τιμής

“Όσο και να κάνει, θα πιέσουμε για να ρίξουμε την τιμή και άλλο!”. Αυτή είναι μια πολύ συχνή λάθος υπόθεση. Σίγουρα, η αγοραπωλησία ακινήτων ενέχει διαπραγμάτευση αλλά όπως εσείς έχετε στρατηγική (π.χ. να δηλώσετε ένα συγκεκριμένο budget άνω του οποίο αποκλείετε οποιαδήποτε αγορά), στρατηγική έχουν και οι πωλητές. Άλλες φορές η αρχική τιμή είναι υψηλότερη από την επιθυμητή άλλοτε είναι ίδια ή και χαμηλότερη. Στην πρώτη περίπτωση, όντως ο πωλητής ξεκινάει ψηλά για να δει αν θα υπάρξει ενδιαφέρον και ανάλογα να αναπροσαρμόσει. Άλλοι ξεκινούν χαμηλά, ακόμη και κάτω από την τιμή που επιθυμούν ώστε να προσελκύσουν μεγάλο ενδιαφέρον και κατόπιν να “πουλήσουν” κρυφά χαρτιά, για παράδειγμα προσθήκες ή αναβαθμίσεις που έγιναν μετά τη δημοσίευση της αγγελίας.

Τέλος, κάποιοι δηλώνουν από την αρχή την επιθυμητή τιμή χωρίς περιθώρια διαπραγμάτευσης. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να εκτιμήσετε σε ποια κατηγορία από τις παραπάνω ανήκει ο πωλητής ενός ακινήτου. Είναι λάθος να υποθέτετε ότι όλα τα σπίτια πωλούνται πάνω στην ανάγκη και με πίεση η τιμή μπορεί να μειωθεί εντυπωσιακά.

#3 Προκατάληψη για τη χρήση μεσιτών

“Θα κάνουμε μόνοι μας την έρευνα, δεν έχουμε εμπιστοσύνη σε μεσίτες!”. Αυτή είναι μια πολύ συχνή προκατάληψη. Οι μεσίτες είναι επαγγελματίες και οι νόμιμοι διαθέτουν πιστοποιήσεις και άδειες που αποτελούν εχέγγυο ότι δε θα σας εξαπατήσουν. Οι μεσίτες μπορούν να σας βοηθήσουν σε πολύ μεγάλο βαθμός καθώς έχουν μεγάλη εμπειρία και γνωρίζουν τις τάσεις της αγοράς αλλά και θέματα που εσείς ως ιδιώτες ούτε φαντάζεστε ότι μπορεί να επηρεάσουν τις αποφάσεις σας για την αγορά ενός ακινήτου. Για παράδειγμα, οι μεσίτες ξέρουν τις τιμές της αγοράς, ακόμη και σε επίπεδο γειτονιάς ή και δρόμου, αν εξειδικεύονται σε συγκεκριμένες περιοχές. Μπορούν να σας κατευθύνουν αναλόγως και να σας συμβουλεύσουν για ακίνητα τα οποία βρίσκονται δικαιολογημένα εντός των ορίων του προϋπολογισμού σας.

Επίσης, μπορούν να κάνουν τις κατάλληλες ερωτήσεις για να επιταχύνουν την εύρεση του κατάλληλου ακινήτου ενώ γνωρίζουν και θέματα που πρέπει να ελέγξουν στα σπίτια και τα οποία μπορεί να σας γλιτώσουν από μελλοντικές “φασαρίες, όπως για παράδειγμα η ύπαρξη “κρυφών” βλαβών ή η σύντομη δημιουργία ανάγκης ανακαίνισης (που σημαίνει extra έξοδα). Σε κάθε περίπτωση, εμπιστευθείτε έναν αδειοδοτημένο και πιστοποιημένο μεσίτη και μην ξεχνάτε τη Μεσιτική Εντολή Υπόδειξης Ακινήτου, ένα πολύ σημαντικό έγγραφο που κατοχυρώνει και τις δύο πλευρές.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα