Ακρίβεια – Ιανουάριος: “Βουτιά” στην ενέργεια με συνεχές ράλι στα τρόφιμα

Ακρίβεια – Ιανουάριος: “Βουτιά” στην ενέργεια με συνεχές ράλι στα τρόφιμα
Σούπερ μάρκετ ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI

Η κάθετη πτώση των τιμών της ενέργειας δεν επηρεάζει προς ώρας την εικόνα σε τρόφιμα, που "τραβούν" την ανηφόρα, κάτι που ενισχύει τα σενάρια για "έξτρα" επιδόματα, ένεκα και εκλογών από την κυβέρνηση.

“Μπολιασμένες” με τα μεγάλα κόστη ενέργειας και συνολικά παραγωγής όλου του προηγούμενου διαστήματος είναι οι τιμές και τον Ιανουάριο, σε βασικά είδη, απολύτως αναγκαία για την καθημερινή διαβίωση. Οι εικόνες πολιτών, έξω από σούπερ μάρκετ ή άλλα ανάλογα καταστήματα, που αναρωτιούνται για το πώς με δυο τρία είδη αγορών “εξαφανίζονται” από το πορτοφόλι ποσά, που μέχρι πέρυσι ασκούσαν για να “γεμίσει” το ψυγείο είναι καθημερινές.

Ουσιαστικά η κάθετη πτώση των τιμών της ενέργειας, σχεδόν 60% σε σχέση με τον Δεκέμβριο, όπως αποτυπώνεται στα τιμολόγια λιανικής των παρόχων για τον Ιανουάριο, η μείωση στην χονδρεμπορικής τιμής ρεύματος, αλλά και η πτώση του φυσικού αερίου στις διεθνείς αγορές, δεν επηρεάζουν προς ώρας την εικόνα σε τρόφιμα και άλλα είδη και αυτόν τον μήνα.

Αντίθετα, μάλιστα, οι τιμοκατάλογοι που έχουν ήδη φτάσει σε αλυσίδες λιανικής παραπέμπουν, συχνά, σε διψήφια άνοδο τιμών που υπερβαίνει, σε συγκεκριμένους κωδικούς το 20%, ενώ οι προβολές και για το μέλλον δεν ευοίωνες.

Συνεχίζει το ράλι ο “εισαγόμενος πληθωρισμός”

Είναι χαρακτηριστικό ότι περαιτέρω αύξηση 15,7% σημείωσε ο γενικός δείκτης τιμών εισαγωγών στη βιομηχανία τον Νοέμβριο πέρυσι, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Νοεμβρίου 2021, έναντι αύξησης 25% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων δεικτών το 2021 με το 2020. Βέβαια, ο γενικός δείκτης παρουσίασε μείωση 7,4% τον Νοέμβριο 2022 σε σύγκριση με τον δείκτη του Οκτωβρίου 2022, έναντι μείωσης 2,9% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών το 2021. Μπορεί, δηλαδή, να καταγράφεται μια επιβράδυνση, μια και ο πήχης σύγκρισης έχει ήδη μπει ψηλά από το περσινό ράλι, ωστόσο παραμένει συνεχίζει “δυναμικά”, και βέβαια αναμένεται να λειτουργήσει προωθητικά στις τιμές “στο ράφια” τους επόμενους μήνες.

Σύμφωνα, δε, με την ΕΛΣΤΑΤ, η νέα αύξηση στον λεγόμενο «εισαγόμενο πληθωρισμό» οφείλεται:

α. Στην αύξηση του δείκτη τιμών εισαγωγών από χώρες εκτός ευρωζώνης κατά 19,1%, και

β. Στην αύξηση του δείκτη τιμών εισαγωγών από χώρες ευρωζώνης κατά 9,2%, όπου κι εκεί έχει “φρενάρει”.

Οι “προβολές”

Τούτων δοθέντων, ο πληθωρισμός, και τον τρέχοντα μήνα να κινηθεί ακόμη πιο κάτω από το 7,2% που έκλεισε ο Δεκέμβριος, κάνοντας “ορατή” την επιβεβαίωση του βασικού σεναρίου, που έχει καταγραφεί στον προϋπολογισμό για το 2023 και είναι στο 5,5%., ωστόσο το μεγάλο ερώτημα είναι ο “παραπλευρος πληθωρισμός” των τροφίμων.

Εκεί τα πράγματα δεν είναι, όπως προαναφέρθηκε, ευοίωνα καθώς μάλιστα, προωθητικά αναμένεται να λειτουργήσει και η αύξηση του κόστους του χρήματος, λόγω της ανόδου των επιτοκίων από την ΕΚΤ και της νομισματικής πολιτικής που υιοθετεί για να “φρενάρει” τη ζήτηση και το ρυθμό αύξησης των τιμών.

Υπενθυμίζεται ότι στα είδη διατροφής το Δεκέμβριο καταγράφηκαν ανατιμήσεις σε: Ψωμί και δημητριακά (18,1%), Κρέατα- γενικά (17,8%), Ψάρια- γενικά (2,4%), Γαλακτοκομικά και αυγά (25,6%), Έλαια και λίπη (21,7%), Φρούτα- γενικά (2,7%), Λαχανικά- γενικά (13,1%), Ζάχαρη- σοκολάτες- γλυκά- παγωτά (8,7%), Λοιπά τρόφιμα (14%), Καφέ- κακάο- τσάι (13,2%), Μεταλλικό νερό- αναψυκτικά- χυμούς φρούτων (10,4%) και Αλκοολούχα ποτά- μη σερβιριζόμενα (6,4%).

Συνολικά στο 15,5% ήταν η άνοδος στην ομάδα «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί και δημητριακά, κρέατα (γενικά), ψάρια (γενικά), γαλακτοκομικά και αυγά, έλαια και λίπη, φρούτα (γενικά), λαχανικά (γενικά), ζάχαρη- σοκολάτες- γλυκά- παγωτά, λοιπά τρόφιμα, καφέ-κακάο-τσάι, μεταλλικό νερό- αναψυκτικά- χυμούς φρούτων.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα