Αλλάζει η απόφαση για τις δύο εταιρείες ρεύματος

Αλλάζει η απόφαση για τις δύο εταιρείες ρεύματος

Δεκτή έκανε το ΣτΕ την αίτηση των Power Trading και Hellas Power για ακύρωση της υπουργικής απόφασης

Το Συμβούλιο της Επικρατείας με την 469/2012 απόφασή του έκανε δεκτή την αίτηση των δύο εταιρειών και ακυρώνει την υπουργική απόφαση που επέβαλε τις χρεώσεις Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας για τα έτη 2009-2010-2011.

Η απόφαση μεταφράζεται σε επιστροφή από τον ΔΕΣΜΗΕ ποσού 40 εκατ ευρώ για την Energa Power Trading και άλλων 30 εκατ. ευρώ για την Hellas Power.

Δεδομένου ότι οι οφειλές των εταιρειών προς τον ΔΕΣΜΗΕ για αγορές ρεύματος ανέρχονται σε 60 εκατ. ευρώ, η απόφαση του ΣτΕ ανατρέπει τις διεκδικήσεις του κρατικού φορέα και τον καθιστά αυτόματα οφειλέτη των δύο εταιρειών.

Πάντως πρέπει να θεωρείται σίγουρο πως θα ακολουθήσουν αρκετά ακόμα επεισόδια στο σήριαλ, αφού η αρχή νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα έχει δεσμεύσει τους λογαριασμούς των δύο εταιρειών με την αιτιολογία ότι εισέπρατταν το τίμημα για την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και αντι να το αποδίδουν στη ΔΕΗ και στο ΔΕΣΜΗΕ, τα χρήματα αυτά κατέληγαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία .

Παράλληλα και η προϊσταμένη της εισαγγελείας πρωτοδικών έχει διατάξει τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης .

Οι δύο εταιρείες παραδέχονται την ύπαρξη των λογαριασμών θεωρώντας τους νόμιμους και ο νέος μέτοχος των εταιρειών, το fund Worldwide Energy έχει δηλώσει πως θα κινηθεί  δικαστικά και θα ασκήσει κάθε νόμιμο δικαίωμά του, προκειμένου να προσβάλει τις αποφάσεις διαγραφής των εταιρειών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Εκτός από τις οφειλές ΥΚΩ για τις οποίες δικαιώθηκαν, οι δύο εταιρείες διεκδικούν  40 εκατ. ευρώ για το 2011 από την υπερχρέωση της κατανάλωσης ενέργειας των πελατών τους και 30 εκατ. ευρώ απο τον μη υπολογισμό της παραγωγής ενέργειας απο ΑΠΕ που ανέβαζε την Οριακή Τιμή Συστήματος κατά 10%.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα