Αλλάζει και πάλι η 'ιστορία' για το δολάριο

Αλλάζει και πάλι η 'ιστορία' για το δολάριο

Διοικητικά στελέχη της Fed μιλούν και πάλι ...ενθαρρυντικά για αύξηση επιτοκίων ακόμα και μέσα στον Απρίλιο

Του Γ. Αγγέλη

Οι αλλεπάλληλες πρόσφατες διαψεύσεις για την περιβόητη μυστική νομισματική συμφωνία γύρω από το δολάριο παίρνουν πλέον νέα διάσταση. Διοικητικά στελέχη της Fed μιλούν και πάλι ...ενθαρρυντικά για αύξηση επιτοκίων ακόμα και μέσα στον Απρίλιο.

Ο διοικητής της Fed στο St. Louis κ. James Bullard μίλησε ανοικτά για το ενδεχόμενο αύξησης από την Fed του βασικού επιτοκίου μέσα στον επόμενο μήνα. Το νέο έρχεται να "επιβεβαιώσει” τις διαψεύσεις που προηγήθηκαν ως προς το ότι στην συνάντηση του G-20 στη Σαγκάη υπήρξε μυστική συμφωνία των κεντρικών τραπεζών για μία σταθεροποίηση των συναλλαγματικών ισοτιμιών μεταξύ του δολαρίου και των βασικών νομισμάτων, κυρίως όμως του κινεζικού γουάν.

Οι φήμες μιλούσαν για μία νέα συμφωνία τύπου Plaza του 1985 όταν σε μία ύστατη προσπάθεια είχε επιχειρηθεί και επιτευχθεί η ισορροπία στις συναλλαγματικές ισοτιμίες μεταξύ δολαρίου – μάρκου, στερλίνας και γεν.

Αυτό είχε γίνει μετά την κατακόρυφη άνοδο των αμερικάνικων επιτοκίων από τον Paul Volcker στην διετία 1981 – 82 που είχε προκαλέσει ύφεση στις οικονομίες, αλλά και αποσταθεροποίηση στις διεθνείς συναλλαγές.

Η ξαφνική εκείνη κίνηση του Volcker είχε γίνει για να ανακόψει τον διψήφιο πληθωρισμό στις ΗΠΑ προϊόν της δεκαετίας του 70 και της κατακόρυφης ανόδου της τιμής του πετρελαίου, μετά την κατάρρευση του Bretton Woods τον Αύγουστο του 1971. 

Στην συμφωνία εκείνη άλλωστε είχε στηριχθεί η σταδιακή απελευθέρωση της κίνησης κεφαλαίων που στην συνέχεια πήρε το "πατρατσούκλι”… παγκοσμιοποίηση.

Οι φήμες για μία νέα συμφωνία τύπου Plaza (από το όνομα του ιστορικού ξενοδοχείου που έγιναν οι συναντήσεις) στη Σαγκάη κυρίως για την σταθεροποίηση της σχέσης δολαρίου – γουάν στηρίχθηκαν στο παράδοξο γεγονός ότι το δολάριο είχε μία παρατεταμένη τάση διολίσθησης της ισοτιμίας του ακόμα και απέναντι στο ευρώ, παρά το γεγονός οτι η FED είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων.

Στην FED πάντως τουλάχιστον τέσσερις από τους 17 διοικητές των ομοσπονδιακών τραπεζών έχουν δηλωθεί υπέρ της αύξησης των επιτοκίων.

Και τώρα η στάση του κ. Bullard έρχεται να επιβεβαιώσει ότι οι προβληματισμοί στην διοίκηση της FED είναι για ενίσχυση των επιτοκίων, παρά το γεγονός ότι η αμερικάνικη οικονομία κάθε άλλο παρά δείχνει σημάδια "κινδύνου” προσδοκιών πληθωρισμού... Αν το κλίμα αυτό υπερισχύσει τότε η τάση του δολαρίου για ισχυροποίηση θα ενισχυθεί, γεγονός που περιμένει πως και πως η Ευρωζώνη και η ΕΚΤ...

Ορισμένοι αναλυτές πάντως ερμηνεύουν την στάση της αυτή ως προσπάθεια εν όψει της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ να διαγραφεί από το προσκήνιο η φημολογία για το ενδεχόμενο συμφωνία τύπου Plaza στην Σαγκάη παρά στο οτι υπάρχουν πραγματικές προϋποθέσεις για αύξηση των επιτοκίων.

Σε κάθε περίπτωση πάντως όλες οι πλευρές επιχειρούν να αποδείξουν εν όψει της συνόδου του ΔΝΤ ότι προσέρχονται σ΄ αυτή την συζήτηση με "καθαρές” θέσεις προκειμένου να μειωθεί η περιρρέουσα και ενισχυόμενη ατμόσφαιρα αβεβαιότητας στις αγορές.

Πηγή: capital.gr

SHARE: