Αλλάζει ταχύτητα μέσα σε ένα μήνα το ελληνικό τραπεζικό σύστημα

Αλλάζει ταχύτητα μέσα σε ένα μήνα το ελληνικό τραπεζικό σύστημα
Τράπεζες Shutterstock

Η άμεση εφαρμογή των προγραμμάτων Ηρακλής 2 και Γέφυρα 2, ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας και ο νέος νόμος του ΤΧΧ αλλά και η ΑΜΚ της Τράπεζας Πειραιώς και οι νέες τιτλοποιήσεις προσδίδουν νέα δυναμική στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Σειρά μεταρρυθμίσεων και γεγονότων ικανών να αλλάξουν άρδην την φυσιογνωμία και την στρατηγική του εγχώριου πιστωτικού συστήματος δρομολογεί τις επόμενες εβδομάδες η κυβέρνηση σε συνεργασία με τις διοικήσεις των συστημικών τραπεζών.

Από την μία οι κυβερνητικές μεταρρυθμίσεις όπως η εφαρμογή των προγραμμάτων Ηρακλής 2 και Γέφυρα 2, ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας και η αλλαγή του νόμου που διέπει την λειτουργία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, του βασικού μετόχου των τραπεζών σε συνδυασμό με μια σειρά από καθοριστικές εξελίξεις όπως η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς και η ολοκλήρωση νέων mega τιτλοποιήσεων συνθέτουν ένα περιβάλλον ικανό να προσδώσει νέα ταυτότητα και δυναμική στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Κύριος στόχος όλων των παραπάνω εξελίξεων δεν είναι άλλος από την εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών μέσω της περαιτέρω μείωσης των κόκκινων δανείων και η δημιουργία ενός πιστωτικού συστήματος ικανού να διοχετεύσει επαρκή ρευστότητα στην Οικονομία, αξιοποιώντας τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και να επανατοποθετηθεί στα επενδυτικά ραντάρ των διεθνών funds.

«Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα πολύ σύντομα θα έχει αλλάξει δομικά χαρακτηριστικά» τονίζει με νόημα στο Νews247.gr πολύπειρος τραπεζίτης και χαρακτηρίζει ως «θέμα χρόνου την έναρξη καταλυτικών εξελίξεων ικανών να οδηγήσουν στην επόμενη μέρα συνολικά την ελληνική οικονομία».

Νέος νόμος για το ΤΧΣ

Το αργότερο το πρώτο 15νθήμερο του Μαρτίου θα έχει έρθει στη Βουλή ο νέος νόμος που θα διέπει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Στις διοικήσεις των τραπεζών είναι συντριπτική η εκτίμηση ότι ο νέος νόμος για το ΤΧΣ που είναι ο βασικός μέτοχος των τραπεζών περιλαμβάνει διατάξεις που είναι ξεκάθαρα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Συμπερασματικά επισημαίνεται ότι ο νέος νόμος θα προβλέπει μεταξύ άλλων ότι:

1. Ότι το ΤΧΣ θα μπορεί να συμμετέχει και σε αυξήσεις κεφαλαίου λειτουργώντας ως κοινός μέτοχος.

2. Η συμμετοχή του ΤΧΣ στις μελλοντικές αυξήσεις κεφαλαίου θα λειτουργεί και ως μηχανισμός εγγύησης των αυξήσεων κεφαλαίου.

3. Το ΤΧΣ διατηρεί το δικαίωμα veto εάν μια τράπεζα επιδιώξει να περιορίσει ή αποκλείσει το Ταμείο από σχέδια αυξήσεων κεφαλαίου

4. Απώτερος σκοπός δεν είναι άλλος από την μεσοπρόθεσμη αποεπένδυνση του ΤΧΣ από τις ελληνικές τράπεζες

Σημειώνεται ότι το ΤΧΣ κατέχει το 61,35% των μετοχών της Πειραιώς, το 40,3% των μετοχών της Εθνικής τράπεζας, 10,98% της Alpha bank και το 1,4% της Eurobank.

Έτοιμος ο Ηρακλής 2

Μέχρι την άλλη εβδομάδα ο υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για το Χρηματοπιστωτικό Σύστημα Γ. Ζαββός, θα έχει σταλεί στους θεσμούς, στις Βρυξέλλες και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού την πρόταση για τον Ηρακλή 2 όπου όλες οι τράπεζες δείχνουν μεγάλο εενδιαφέρον για να συμμετάσχουν.

Στόχος είναι η έγκριση από την Κομισιόν να ληφθεί μέχρι τις πρώτες ημέρες του Απριλίου, προκειμένου ο «Ηρακλής 2» να ενεργοποιηθεί στις 11/4, αναλαμβάνοντας την εκκαθάριση επιπλέον 32 δισ. ευρώ κόκκινων δανείων από τους ισολογισμούς των τραπεζών και μειώνοντας το δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων σε μονοψήφια νούμερα και κοντά στον μέσο ευρωπαϊκό όρο, έως τα τέλη του 2022.

Οι τράπεζες έχουν συμφωνήσει με το οικονομικό επιτελείο για την κεφαλαιακή δύναμη πυρός που θα διαθέτει ο Ηρακλής ΙΙ καθώς την διετία 21 – 22 το εγχώριο πιστωτικό σύστημα θα προχωρήσει σε συνολικές τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων της τάξης των 30 – 32 δισ. ευρώ, με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου να καλύπτει μέχρι το ποσό των 12 δισ. ευρώ.

Μέχρι 15 Μαρτίου ψηφίζεται το Γέφυρα 2

Μέχρι τις 15 Μαρτίου αναμένεται να έχει ψηφιστεί ο νόμος για το Γέφυρα 2 και εντός Απριλίου να ανοίξει η σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα. Ο σχεδιασμός προβλέπει την επιβράβευση των συνεπών δανειοληπτών με υψηλά ποσοστά επιδότησης, που φτάνουν στο 90% της δόσης, ενώ η κρατική επιδότησης της δόσης για τα επιχειρηματικά δάνεια και τις οφειλές των ελεύθερων επαγγελματικών προς τις τράπεζες που θα ενταχθούν στο Πρόγραμμα Γέφυρα 2 θα φτάνει από 600 ευρώ έως και 50.000 ευρώ.

Η διάρκεια τα επιδότησα θα είναι 8μηνη και το ύψος θα καθορίζεται με βάση το μέγεθός της επιχείρησης και το κατά πόσον οι οφειλές που έχει είναι σε καθυστέρηση ή όχι. Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι στο μέτρο της επιδότησης να ενταχθούν και επιχειρηματικά δάνεια που έχουν καταγγελθεί από τις τράπεζες, για τα οποία η επιδότηση θα ξεκινάει από το 70% και θα μειώνεται στο 50%.

Ξεκίνησε ο νέος Πτωχευτικός

Τέθηκε χθες σε ισχύ ο εξωδικαστικός συμβιβασμός, το πρώτο στάδιο του νέου Πτωχευτικού Νόμου που στην ουσία αποτελεί την τελευταία ευκαιρία πριν μία εταιρεία οδηγηθεί σε πτώχευση και στη λεγόμενη δεύτερη ευκαιρία. Η διαδικασία του εξωδικαστικού αφορά μεγάλες επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 700.000 ευρω και τουλάχιστον 10 εργαζόμενους και θα περιλαμβάνει έξι στάδια. Σε αυτόν μπορούν να υπαχθούν και ιδιώτες με ανάλογα υψηλό εισόδημα. Απαραίτητες προϋποθέσεις αποτελούν η συμφωνία τουλάχιστον του 60% των πιστωτών και η έκθεση βιωσιμότητα της επιχείρησης μετά τη ρύθμιση του χρέους της

Σύμφωνα με τις πληροφορίες θα δίνεται στις επιχειρήσεις η δυνατότητα να συμβιβαστούν ακόμη και με κούρεμα του χρέους τους και έτσι να αποπληρώσουν τους πιστωτές τους. Σε αντίθετη περίπτωση θα οδηγούνται σε πτώχευση και στη λεγόμενη 2η ευκαιρία.

16 Μαρτίου ανακοινώνεται η ΑΜΚ της Τράπεζας Πειραιώς

Η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς θα ανακοινώσει στις 16 Μαρτίου 2021 τα σχέδια της για αύξηση κεφαλαίου 1,1 με 1,3 δισ. ευρώ. Οι σύμβουλοι ιδιωτικοποίησης της Πειραιώς, UBS και Goldman Sachs, έχουν εισηγηθεί τη διενέργεια της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου τον προσεχή Απρίλιο, πριν την είσοδο της πανευρωπαϊκής άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress test).

Οι τελικές αποφάσεις πάντως για τον χρόνο και το ύψος της ΑΜΚ θα οριστικοποιηθούν μέσα στον Μάρτιο, σε συνάρτηση με το κλίμα που θα επικρατεί στις αγορές και την πρόοδο του capital plan που τρέχει η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς προκειμένου να κτίσει ένα ελκυστικό business story προς τους υποψήφιους επενδυτές.

Mega τιτλοποιήσεις από Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς

Σήμερα εκτός απροόπτου αναμένεται να κατατεθούν στην διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας οι μη δεσμευτικές προσφορές για την τιτλοποίηση Frontier, ύψους 6,1 δισ. ευρώ. Η τιτλοποίηση της Εθνικής Τράπεζας έχει προσελκύσει μεγάλο ενδιαφέρον ξένων επενδυτών και εταιρειών διαχείρισης, με τις πληροφορίες να ανεβάζουν τον αριθμό των ενδιαφερομένων σε 12. Με την συναλλαγή Frontier η Εθνική Τράπεζα μειώνει πάνω από 60% το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων της, με τον δείκτη των NPEs να υποχωρεί στο 12% (από σχεδόν 30% στο τέλος Σεπτεμβρίου 2020) και το ύψος των προβληματικών δανείων να περιορίζεται υποχωρεί στα 3,9 δισ. ευρώ (από 9,6 δις ευρώ).

Παράλληλα και η Τράπεζα Πειραιώς «τρέχει» με ταχύτατους ρυθμούς την προεργασία για την επόμενη τιτλοποίηση, η οποία θα ενταχθεί στον Ηρακλή ΙΙ. Η διαγωνιστική διαδικασία προβλέπεται να ξεκινήσει πριν την αύξηση κεφαλαίου που θα διενεργήσει η τράπεζα τον προσεχή Απρίλιο. Η περίμετρος του προς τιτλοποίηση χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων θα οριστικοποιηθεί εντός Μαρτίου. Στην αγορά θεωρούν δεδομένο ότι θα περιλαμβάνει δάνεια μεικτής λογιστικής αξίας 7 δισ. Ευρώ αν και δεν πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο οι ανάγκες να απαιτήσουν αύξηση του εν λόγω ποσού.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version