Άλμα 700 εκ. ευρώ στα έσοδα το πεντάμηνο

Άλμα 700 εκ. ευρώ στα έσοδα το πεντάμηνο
Daily life in Athens, Greece on Jan. 13, 2016. / , 17 2016. SOOC

Την υπέρβαση κατά 700 εκ. ευρώ του στόχου για τα έσοδα του πρώτου πενταμήνου του έτους είχε ως αποτέλεσμα ο αυξημένος ΦΠΑ και ο φόβος των κατασχέσεων

Ο αυξημένος από το 2015 ΦΠΑ , και ο φόβος των κατασχέσεων , είχαν ως αποτέλεσμα την υπέρβαση κατά 700 εκ ευρώ του στόχου για τα έσοδα για το πεντάμηνο Ιανουαρίου- Μάιου, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών.

Τα καθαρά φορολογικά έσοδα το Μάιο διαμορφώθηκαν στα 3,163 δισ. ευρώ, έναντι στόχου 2,707 δισ. ευρώ (+16,85%), με αποτέλεσμα στο πεντάμηνο να φτάνουν στα 17,190 δισ. ευρώ έναντι στόχου 16,489 δισ. ευρώ (+4,25%).

Είναι προφανές ,ότι τα φοροεισπρακτικά μέτρα που ελήφθησαν το καλοκαίρι του 2015 με την υπογραφή του Μνημονίου ΙΙΙ και συνίσταντο κυρίως σε αυξήσεις συντελεστών ΦΠΑ από το 13% σε 23% από τον περασμένο Ιούλιο για εκατοντάδες προϊόντα και υπηρεσίες πρώτης ανάγκης έκαναν την διαφορά, αφού το καλάθι προϊόντων και υπηρεσιών επιβαρύνονταν τους ίδιους μήνες πέρσι με λιγότερο ΦΠΑ .

Στην υπέρβαση των εσόδων συνέβαλαν εξάλλου και οι εντατικότερες προσπάθειες των Εφοριών για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο. Τούτο βέβαια και με την συναίνεση και των φορολογουμένων, οι οποίοι πληρώνουν παλαιότερες οφειλές για να μην βρεθούν εκτεθειμένοι σε κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και ενδεχομένως και ακίνητης περιουσίας .

Φόβητρο για τα παλιά χρέη αποτελεί το γεγονός ότι οι κατασχέσεις απαιτήσεων οφειλετών του Δημοσίου εις χείρας τρίτων αυξήθηκαν κατά 28,36% (428.465 στο φετινό α΄ τετράμηνο έναντι 333.776 στο περυσινό α’ τετράμηνο).

Η θετική εξέλιξη στο μέτωπο των φορολογικών εσόδων επιτρέπει στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να αντιμετωπίζει με συγκρατημένη αισιοδοξία τις προοπτικές για τη συνέχεια του έτους. Η μάχη θα κριθεί, ωστόσο, τους επόμενους μήνες, όταν οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν το φόρο εισοδήματος, την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, το τέλος επιτηδεύματος (όσοι είναι επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες) και τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.) με τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο να αυξάνονται ήδη με ρυθμούς περίπου 800 εκατ. ευρώ κάθε μήνα.

Ειδικά, όσον αφορά στο ΦΠΑ, τα στοιχεία των αρμοδίων υπηρεσιών επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες που έρχονται από τις κατά τόπους Δ.Ο.Υ. ότι δηλαδή την ώρα που στα μεγάλα αστικά κέντρα η φορολογική συμμόρφωση κινείται σε σχετικά υψηλά επίπεδα, στα μεγάλα τουριστικά νησιά η έκδοση αποδείξεων κινείται στα όρια του… εθελοντισμού, με αποτέλεσμα να καταγράφεται υστέρηση ως και 62% από τα προσδοκώμενα έσοδα ΦΠΑ. Τα στοιχεία από το σύνολο των εφοριών και των τελωνείων δείχνουν ότι το Μάιο οι εισπράξεις ΦΠΑ ήταν αυξημένες κατά 24,8% σε σχέση με το στόχο ενώ στο πεντάμηνο υπερέβησαν τον στόχο κατά 9,8%.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα