Alpha Bank: Δύναμη πυρός 3,5 δισ. για την θωράκιση της οικονομίας

Alpha Bank: Δύναμη πυρός 3,5 δισ. για την θωράκιση της οικονομίας
Υποκατάστημα της Alpha Bank Eurokinissi

Ενημερώνοντας τους αναλυτές για τα οικονομικά αποτελέσματα του 2019 ο Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank τόνισε θα σταθεί στο πλευρό των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, παγώνοντας τις οφειλές και ανοίγοντας γραμμές πίστωσης.

Τα μέτρα που έχουν παρθεί από την Alpha Bank για την στήριξη των επιχειρήσεων και των ιδιωτών που πλήττονται από τις συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού, μονοπώλησαν την ενημέρωση των αναλυτών από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της τράπεζας κ. Β. Ψάλτη, με αφορμή την δημοσίευση των οικονομικών αποτελεσμάτων για το 2019 νωρίτερα το απόγευμα.

Ο κ. Ψάλτης ανέλυσε τις δράσεις και την στρατηγική που εφαρμόζει η τράπεζα προκειμένου να στηρίξει τους πελάτες της, επισημαίνοντας ότι η Alpha Bank θα σταθεί στο πλευρό των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, παγώνοντας τις οφειλές για όσες πλήττονται από την κρίση, ανοίγοντας τις γραμμές πίστωσης για τους συνεπείς πελάτες και στηρίζοντας τους ιδιώτες σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία.

Ενδεικτικά επισήμανε ότι το 65% των πελατών της που ανήκουν στις μεγάλες επιχειρήσεις ήτοι περισσότεροι από 3.100 πελάτες και το 50% των πελατών από το χαρτοφυλάκιο των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων ήτοι 15.000 πελάτες περίπου, έχουν ήδη προσεγγισθεί από την τράπεζα και τους έχουν προσφερθεί μέτρα στήριξης για να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες τους εν μέσω της κρίσης.

Ερωτηθείς για το μέτρο της αναστολής καταβολής δόσεων κεφαλαίου μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου για επιχειρήσεις και μέχρι τέλος Ιουνίου για ιδιώτες, επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις ο κ. Ψάλτης ανέφερε ότι η περίμετρος των πελατών θα αυξάνεται συνεχώς προσθέτοντας ότι για παράδειγμα η λίστα των επιχειρήσεων που πλήττονται και που συμπεριλαμβάνει το υπουργείο Οικονομικών στους σχετικούς ΚΑΔ αυξάνεται συνεχώς, και κατ’ επέκταση αυξάνεται και ο αριθμός των εργαζομένων που πλήττονται.

Είναι χαρακτηριστικό τόνισε ότι η αρχική λίστα που είχε καταρτίσει η Alpha Bank με τους ιδιώτες που θα αφορούσε το μέτρο της τρίμηνης αναστολής δόσεων, περιλάμβανε το 20% των πελατών της τράπεζας, νούμερο που πλέον δεν ισχύει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με την απόφαση της ΕΒΑ να μειώσει για το 2020 τους ελάχιστους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας από το 13,75% στο 11,5%, απελευθερώνεται για την Alpha Bank «δύναμη πυρός» περίπου 3,5 δις. ευρώ με την οποία ενισχύεται η ευχέρεια της τράπεζας να απορροφήσει τις ζημιές και να στηρίξει την πραγματική οικονομία που χειμάζεται από την πανδημία του κορωνοϊού.

Ο κ. Ψάλτης διευκρίνησε ότι ο Κορωνοϊός δεν προκάλεσε επιδείνωση της ρευστότητας της Alpha Bank τις τελευταίες τρεις εβδοµάδες, καθώς σε αυτό το διάστηµα δεν παρατηρήθηκε εκροή καταθέσεων και ανανεώθηκε η πλειοψηφία των διατραπεζικών πράξεων repos.

Σε ότι αφορά το τέλος της τρέχουσας κρίσης, ο κ. Ψάλτης εξέφρασε την εκτίμηση ότι η σταδιακή αποκατάσταση της αγοράς αναμένεται από τις αρχές του δεύτερου εξαμήνου του έτους, διάστημα που θα λάβουν χώρα και οι προγραμματισμένες συναλλαγές της Alpha Bank συμπεριλαμβανομένων της τιτλοποίησης Galaxy και της πώλησης του χαρτοφυλακίου Neptune. Τόνισε επίσης ότι τα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης για την στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων, αξίας 3,8 δισ. ευρώ (2 δισ. χρηµατοδότηση από κρατικό προϋπολογισµό και 1,8 δισ. από κεφάλαια της ΕΕ), μπορούν να στηρίξουν συνολικά την οικονομία ώστε να επανέλθει γρήγορα σε ομαλότητα, εφόσον η πανδημία αντιμετωπισθεί, ενώ μειώνουν τον κίνδυνο για σημαντική μελλοντική αύξηση των επισφαλειών για το τραπεζικό σύστημα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα