Alpha Bank: Σήμερα οι προσφορές για ακίνητα αξίας 500 εκατ. ευρώ

Alpha Bank: Σήμερα οι προσφορές για ακίνητα αξίας 500 εκατ. ευρώ
Ακίνητα INTIME

Δεκάδες επενδυτές που δραστηριοποιούνται στην εγχώρια και διεθνή αγορά ακινήτων, αναμένεται να υποβάλουν σήμερα στην διοίκηση της Alpha Bank τις δεσμευτικές προσφορές για το χαρτοφυλάκιο ακινήτων αξίας 500 εκατ. ευρώ.

Σάρκα και οστά αναμένεται να πάρει σήμερα το μαζικό επενδυτικό ενδιαφέρον για την ανάπτυξη και εκμετάλλευση χαρτοφυλακίου 573 ανακτηθέντων και ιδιοχρησιμοποιούμενων ακινήτων της Alpha Bank αξίας περίπου 500 εκατ. ευρώ.

Δεκάδες επενδυτές που δραστηριοποιούνται στην εγχώρια και διεθνή αγορά ακινήτων, αναμένεται να υποβάλουν σήμερα στην διοίκηση της Alpha Bank τις δεσμευτικές προσφορές τους για το project Skyline που ξεκίνησε η διοίκηση της Alpha Bank τον προηγούμενο μήνα, με την υπογραφή συμβάσεων εμπιστευτικότητας και το άνοιγμα του Virtual Data Room (VDR).

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, συμβάσεις εμπιστευτικότητας έχουν υπογράψει περισσότεροι από 15 επενδυτές με εξειδίκευση στα ακίνητα, μεταξύ των οποίων φέρονται να βρίσκονται οι Apollo, Lone Star, Brook Lane, Dromeus Capital (Blackstone), Prodea/Invel, HiG, Βain Capital, Davidson Kempner, Oaktree, Pimco, κ.α.

Το χαρτοφυλάκιο ακινήτων

Στελέχη της Alpha Bank εκφράζουν την απόλυτη ικανοποίησή τους για την μέχρι σήμερα πορεία της διαδικασίας και επισημαίνουν ότι πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες συναλλαγές στον κλάδο της διαχείρισης ακινήτων. Παράλληλα εξηγούν ότι η συναλλαγή προβλέπει τη μεταφορά 500 ακινήτων περίπου σε μια νέα εταιρεία joint venture, στην οποία η Alpha Bank θα διατηρήσει μειοψηφικό ποσοστό, μεταβιβάζοντας το 51% στον επενδυτή που θα αναδειχθεί από την διαγωνιστική διαδικασία.

Το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει τις εξής τρεις βασικές κατηγορίες ακινήτων:

1. περίπου 50 ακίνητα υψηλής προβολής που εκτιμάται ότι αξίζουν περίπου 280 εκατ. ευρώ.

2. περίπου 320 ακίνητα αξίας πέριξ των 180 εκατ. ευρώ, τα οποία χρειάζονται εργασίες ανακαίνισης/αναβάθμισης, προκειμένου να επανατοποθετηθούν στην αγορά με την ίδια ή άλλη χρήση.

3. τέλος, υποχαρτοφυλάκιο 205 κατοικιών / διαμερισμάτων, αξίας περίπου 75 εκατ. ευρώ, τα οποία πρόκειται να πωληθούν σταδιακά (trading χαρτοφυλάκιο).

Το πλάνο της διοίκησης προβλέπει, τη σταδιακή πώληση του χαρτοφυλακίου Trading εντός της πρώτης τριετίας. Τα έσοδα που θα αντληθούν, μαζί με ξένα και ίδια κεφάλαια, θα χρηματοδοτήσουν τις αγορές νέων ακινήτων και την αναβάθμιση/ανακαίνιση ακινήτων του υφιστάμενου χαρτοφυλακίου. Το σύνολο των κεφαλαίων που θα διατεθούν για εξαγορές εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ.

Στόχος είναι στο τέλος της πενταετίας, στην οποία εκτείνεται το business plan, να έχει εκμισθωθεί σχεδόν το σύνολο των περίπου 800 ακινήτων που προβλέπεται να περιλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο.

Ο σχεδιασμός

Σημειώνεται ότι στο project Skyline επιστρατεύεται η Alpha Αστικά Ακίνητα, με συνολική αξία χαρτοφυλακίου 40 εκατ. ευρώ, αλλά και η Alpha Real Estate Management & Investment και σύμφωνα με τον σχεδιασμό η Τράπεζα θα μεταβιβάσει ένα επιλεγμένο χαρτοφυλάκιο ακινήτων (κυρίως εμπορικά) αξίας περίπου 500 εκατ. ευρώ στην Alpha Αστικά Ακίνητα, η οποία θα μετασχηματιστεί και θα αποτελέσει το βασικό όχημα για το joint venture με τον στρατηγικό επενδυτή.

Να σημειωθεί ότι η Alpha Bank διαθέτει χαρτοφυλάκιο ακινήτων αξίας 800 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα 500 εκατ. ευρώ είναι η αξία των ιδιοχρησιμοποιούμενων ακινήτων από τον όμιλο και μέσω της συναλλαγής η Τράπεζα θα επιτύχει να περιορίσει την έκθεσή της στο real estate, μειώνοντας το σταθμισμένο ενεργητικό της κατά 400 εκατ. ευρώ. Η από κοινού διαχείριση ακινήτων θα επιτρέψει στην Alpha Bank να επωφεληθεί από τις ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης και τις υπεραξίες που θα δημιουργηθούν στον τομέα της διαχείρισης ακινήτων στο μέλλον και η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του επόμενου έτους.

Οι υπόλοιπες συναλλαγές

Το project Skyline αποτελεί μέρος του ευρύτερου επιχειρησιακού σχεδίου με την ονομασία Tomorrow που έχει ανακοινώσει η διοίκηση της Alpha Bank για τη μείωση του σταθμισμένου ενεργητικού, την εξυγίανση της Τράπεζας και την οριστική επάνοδο στην κερδοφορία. Μέρος του σχεδίου αποτελεί επίσης η τιτλοποίηση Cosmos συνολικής αξίας 3,4 δισ. ευρώ σε όρους μεικτής λογιστικής αξίας (4,9 δισ. ευρώ σε όρους συνολικής οφειλής) που ανακοινώθηκε στην εκπνοή της περασμένης εβδομάδας, με ανάδοχο την Davidson Kempner και διαχειριστή την Cepal. Σε τροχιά υλοποίησης βρίσκονται επίσης οι συναλλαγές:

  • Project Orbit, ύψους 1,3 δισ. ευρώ που αποτελείται από ανεξασφάλιστα καταναλωτικά και μικρά επιχειρηματικά δάνεια.
  • Project Sky, ύψους 2,2 δισ. ευρώ που αποτελείται από στεγαστικά, επιχειρηματικά, καταναλωτικά και μικρά επαγγελματικά δάνεια.
  • Project Solar, ύψους 400 εκατ. ευρώ που αφορά χαρτοφυλάκιο διαχείρισης επιχειρηματικών δανείων, κοινών σε όλες τις τράπεζες.
  • Άλλες συναλλαγές, ύψους 700 εκατ. ευρώ που αφορούν σε πωλήσεις χαρτοφυλακίων leasing και επιλεγμένων επιχειρηματικών δανείων.

Στόχος της Alpha Bank είναι η διαμόρφωση των δεικτών NPE και NPL στο 7% και 5% αντίστοιχα, στον αμέσως ορατό χρονικό ορίζοντα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα