Αλβανία: Ειδικό επίδομα αλληλεγγύης στους ανασφάλιστους υπερήλικους της ελληνικής μειονότητας

Αλβανία: Ειδικό επίδομα αλληλεγγύης στους ανασφάλιστους υπερήλικους της ελληνικής μειονότητας
Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος και η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου Eurokinissi

Η ετήσια δαπάνη από την χορήγηση του ειδικού επιδόματος αλληλεγγύης αγγίζει τα 11 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το ειδικό αυτό επίδομα είχε καταργηθεί από την κυβέρνηση Σαμαρά και επανήλθε το 2016.

Το ειδικό επίδομα αλληλεγγύης που χορηγεί ο ΟΠΕΚΑ θα εισπράττουν εφ’ εξης όλοι οι ανασφάλιστοι υπερήλικες, που είναι μέλη της ελληνικής μειονότητας της Αλβανίας. Πρόκειται για υπερψηφισθείσα τροπολογία που υπογράφουν η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Έφη Αχτσιόγλου, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, η Αναπληρωτής Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου και ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης. Σε αυτή προβλέπεται ότι, στην περίπτωση των ανασφάλιστων υπερηλίκων δεν βρίσκουν πλέον εφαρμογή οι περιορισμοί που έθετε ο νόμος και προϋπέθεταν την μόνιμη και νόμιμη διαμονή του υπερήλικος στην Ελλάδα για δεκαπέντε συνεχόμενα χρόνια πριν την υποβολή της αίτησης, ή δεκαπέντε χρόνια μεταξύ 17 και του 67ου έτους της ηλικίας τους, εκ των οποίων τα δέκα συνεχόμενα πριν την υποβολή της αίτησης, καθώς και η μόνιμη και σταθερή διαμονή στην Ελλάδα.

Επιπλέον, όσον αφορά στους ανασφάλιστους υπερήλικες της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας της Αλβανίας, δεν θα εφαρμόζεται η διάταξη ως προς το ποσό του επιδόματος που καταβάλλεται ανάλογα με τα έτη διαμονής στη χώρα. Έτσι, μετά την ψήφιση της τροπολογίας, αποφεύγεται η διακοπή ή και η μη χορήγηση σύνταξης στους υπερήλικους, που έχουν την ιδιότητα του μέλους της ελληνικής μειονότητας της Αλβανίας και δεν κάλυπταν τις προϋποθέσεις που προαναφέρθηκαν.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση η ετήσια δαπάνη από την χορήγηση του ειδικού επιδόματος αλληλεγγύης αγγίζει τα 11 εκατομμύρια ευρώ ενώ υπενθυμίζεται ότι το ειδικό αυτό επίδομα είχε καταργηθεί από την κυβέρνηση Σαμαρά και επανήλθε το 2016 μετά την ψήφιση του ν. 4387/2016, γνωστού και ως νόμου Κατρούγκαλου.

Μιλώντας για την απόφαση ο βουλευτής της μειονότητας και πρώην υπουργός Βαγγέλης Ταβός, στο κεντρικό μαγκαζίνο του Νews 24/7 στους 88,6 μεταξύ άλλων σημείωσε ότι “ είναι ένα αίτημα που γίνεται δεκτό από το 2012. Επανειλημμένα οι Έλληνες της Αλβανίας έχουν ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση να επανέλθει αυτή η σύνταξη καθώς είναι ένας τρόπος να κρατήσουμε τουλάχιστον τους συνταξιούχους στα δικά μας χωριά, στα πατρώα εδάφη ενώ πρόκειται για περίπου 10-15.000 συνταξιούχους”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα