Η ΕΚΤ ξορκίζει τα Capital Controls. Ανακοινώνεται νέα αύξηση του ELA

Η ΕΚΤ ξορκίζει τα Capital Controls. Ανακοινώνεται νέα αύξηση του ELA
Στιγμιότυπο από την επταμερή σύσκεψη για την Ελλάδα, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής την Παρασκευή 20 μαρ΄τιου 2015, στις Βρυξέλλες. (ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ANDREA BONETTI/EUROKINISSI) Eurokinissi

Σωσίβιο για τις τράπεζες για να σωθούν από τις μαζικές εκροές καταθέσεων και το φάντασμα των capital controls. Σοβαρό πρόβλημα αν δεν υπάρξει συμφωνία

Συνεδριάζει εκ νέου σήμερα το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ – για τρίτη φορά μέσα σε μόλις πέντε ημέρες – προκειμένου να αποφασίσει νέα αύξηση του ELA για τις ελληνικές τράπεζες, υπό το ασφυκτικό βάρος της μαζικής φυγής καταθέσεων.

Η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ είναι προγραμματισμένη για τις 11:30 ώρα Ελλάδας, λίγο πριν αρχίσουν οι πυρετώδεις ζυμώσεις και το μπαράζ επαφών στις Βρυξέλλες, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι από την περασμένη Τετάρτη το ELA για τις ελληνικές τράπεζες αυξήθηκε κατά 2,9 δισ. ευρώ.

Την περασμένη Τετάρτη αυξήθηκε κατά 1,1 δισ. ευρώ, ενώ ακολούθησε μια ακόμη αύξηση κατά 1,8 δισ. ευρώ την περασμένη Παρασκευή.

Η νέα αύξηση του ELA κρίνεται επιβεβλημένη μπροστά στο τεράστιο κύμα φυγής καταθέσεων που έχει διαπιστωθεί την τελευταία εβδομάδα από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Υπό το πρίσμα αυτό, συναγερμός έχει σημάνει στις διοικήσεις των τραπεζών, καθώς το φάντασμα των capital controls πλανάται πάνω από το τραπεζικό σύστημα.

Όπως αποκάλυψε το Reuters, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γ. Στουρνάρας, συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη την περασμένη Παρασκευή, με τη συμμετοχή κορυφαίων τραπεζιτών, μπροστά στον κίνδυνο να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις η τραπεζική κρίση που απειλεί τη χώρα.

“Προετοιμαστείτε για μια δύσκολη Τρίτη εάν δεν υπάρξει συμφωνία τη Δευτέρα…” ήταν το μήνυμα του Γ. Στουρνάρα στους τραπεζίτες.

Ωστόσο, κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο διοικητής της ΤτΕ δεν έκανε λόγο για τον κίνδυνο των capital controls, όμως προειδοποίησε πως η κατάσταση θα είναι σοβαρή

Στο μεταξύ αδιανόητο χαρακτήρισε το ενδεχόμενο να μην υπάρξει συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και δανειστών η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, Λούκα Κατσέλη, μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC. Παράλληλα, διαβεβαίωσε πως οι τράπεζες δεν βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο να ξεμείνουν από μετρητά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα