Αναπροσαρμογές στα όρια δαπανών του νέου “Εξοικονομώ” φέρνουν οι ανατιμήσεις

Αναπροσαρμογές στα όρια δαπανών του νέου “Εξοικονομώ” φέρνουν οι ανατιμήσεις
ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ. Eurokinissi

Στα μέσα Νοεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσει η υποδοχή αιτήσεων για το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» με το χρονικό «παράθυρο» υποβολής να κρατάει για ένα μήνα χωρίς να παίζει ρόλο η σειρά κατάθεσης φακέλου.

Στα μέσα του επόμενου μήνα αναμένεται να ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων στο νέο «Εξοικονομώ», βάζοντας έτσι στις ράγες την ενεργειακή αναβάθμιση επιπλέον 50.000 κατοικιών στην ελληνική επικράτεια.

Υπενθυμίζεται ότι το «παράθυρο» για την υποβολή αιτήσεων θα διαρκέσει για ένα μήνα, καθώς στο νέο Πρόγραμμα έχει καταργηθεί το αποκλειστικό κριτήριο της χρονικής προτεραιότητας για ένταξη. Αντίθετα, οι δικαιούχοι θα προκύψουν από την αξιολόγηση των αιτήσεων που θα κατατεθούν, με μία σειρά κοινωνικών και οικονομικών κριτηρίων. Επίσης, θα δημιουργηθεί λίστα επιλαχόντων, από όσες αιτήσεις δεν προκριθούν σε πρώτη φάση, με σκοπό τη διασφάλιση της απορρόφησης των διαθέσιμων πόρων και την αύξηση των δικαιούχων.

Την ίδια στιγμή, το ΥΠΕΝ προσανατολίζεται σε αλλαγές στα μέγιστα όρια δαπανών, για την προσαρμογή τους στα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργήσει οι πρόσφατες ανατιμήσεις δομικών υλικών και προϊόντων. Σε αυτό το πλαίσιο, εξετάζεται η αναπροσαρμογή του ορίου του μέγιστου προϋπολογισμού στα 200 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, έναντι των 180 ευρώ που προέβλεπε ο Οδηγός του Προγράμματος, κατά την προδημοσίευσή του.

Επίσης, μελετάται η αύξηση του πλαφόν κατά 15% σε συγκεκριμένες δαπάνες οι οποίες έχουν επίσης επηρεαστεί από τις ανατιμήσεις. Μία τέτοια περίπτωση αφορά το οικονομικό πλαφόν για την εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα.

Η οριστικοποίηση αυτών των επιμέρους αναθεωρήσεων θα ανοίξει τον δρόμο για τη δημοσίευση του Οδηγού του Προγράμματος, η οποία αναμένεται να γίνει το αργότερο έως την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου. Δεύτερη εκκρεμότητα που βρίσκεται προς διευθέτηση, ώστε να ξεκινήσει η «υποδοχή» αιτήσεων στα μέσα Νοεμβρίου, είναι η έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την ενεργοποίηση του ρόλου που θα αναλάβει το ΤΕΕ στο Πρόγραμμα, καθώς το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας θα επωμιστεί μεταξύ άλλων τη διαχείριση της πλατφόρμας, και την αξιολόγηση των αιτήσεων.

Πριν από την επίσημη «πρεμιέρα» του Εξοικονομώ, υπάρχει το ενδεχόμενο να τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων, για την εξοικείωση των ενδιαφερομένων. Μάλιστα, το «άνοιγμα» του πληροφοριακού συστήματος μπορεί να γίνει και εντός της εβδομάδας.

Στο νέο Πρόγραμμα, δικαιούχοι μπορούν να είναι μόνον όσοι έχουν εμπράγματο δικαίωμα στο ακίνητο, το οποίο αποτελεί κύρια κατοικία. Παράλληλα, περιορίζεται ο αριθμός των αιτήσεων ανά ωφελούμενο σε 1 αίτηση. Υπενθυμίζεται ότι το ποσοστό επιχορήγησης, ξεκινά από 40% και φτάνει έως 75%, ανάλογα με το ατομικό-οικογενειακό εισόδημα.

Το μέγιστο ποσοστό νέα κατηγορία μόνο για τα ευάλωτα νοικοκυριά (δηλαδή με ατομικό εισόδημα έως 5.000 ευρώ και οικογενειακό έως 10.000). Για την κατηγορία αυτή υπάρχει ξεχωριστός προϋπολογισμός ύψους 100 εκατ. ευρώ.

Για την αξιολόγηση των αιτήσεων, τη μεγαλύτερη βαρύτητα (50%) θα έχει η εκτιμώμενη ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας βάσει του προτεινόμενου κόστους παρεμβάσεων. Ακολουθεί το ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα σε ποσοστό 15%.

Στα κριτήρια αξιολόγησης, εισάγονται για πρώτη φορά και κοινωνικά κριτήρια για ΑμεΑ, πολύτεκνους και μονογονεϊκές οικογένειες, τα οποία αντιπροσωπεύουν το 21% του ποσοστού μοριοδότησης. Επίσης, για πρώτη φορά λαμβάνονται υπόψη οι κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν σε κάθε περιοχή.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version