Ανάσα ρευστότητας στις επιχειρήσεις αλκοολούχων

Ανάσα ρευστότητας στις επιχειρήσεις αλκοολούχων
shutterstock

Παρατείνεται έως τις 26 Μαρτίου 2021 η υποχρέωση της καταβολής ειδικού φόρου κατανάλωσης, ΦΠΑ και λοιπών επιβαρύνσεων για αλκοολούχα προϊόντα.

Ανάσα ρευστότητας επιχειρεί να δώσει το υπουργείο Οικονομικών στις επιχειρήσεις αλκοολούχων ποτών με την παράταση που δίνει στις καταβολές του ειδικού φόρου κατανάλωσης, του ΦΠΑ και των λοιπών επιβαρύνσεων που αναλογούν σε αλκοολούχα προϊόντα.

Έτσι με νομοθετική ρύθμιση, που θα κατατεθεί άμεσα, παρατείνεται έως τις 26 Μαρτίου 2021, η υποχρέωση της συγκεκριμένης καταβολής, από τις επιχειρήσεις του κλάδου που έχουν φορολογικές αποθήκες, των ποσών που αναλογούν σε αυτούς τους φόρους.

Αφορά, δε, ποτοποιίες, εισαγωγείς, οινοποιούς και ζυθοποιούς καθώς όλα τα αλκοολούχα έχουν σημαντικές επιβαρύνσεις σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης και ΦΠΑ. Αυτές μάλιστα τις επιβαρύνσεις τις «εισπράττουν» από τον τελικό καταναλωτή οι εταιρίες που με «σφραγίδα του Υπ. Οικονομικών» κρατούν καταγεγραμμένα αποθέματα αλκοολούχων στις εγκαταστάσεις τους (φορολογικές αποθήκες) και εν είδη «εισπράκτορα» τις καταβάλουν στον κρατικό ταμείο τους αναλογούντες φόρους.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα κατατάσσεται στην 1η θέση στην ΕΕ-27 σε σχέση με το κατά κεφαλήν εισόδημα αναφορικά με το ύψος του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) των αλκοολούχων ποτών, ενώ ταυτόχρονα ο ΕΦΚ είναι έως και 4,5 φορές υψηλότερος από το μέσο όρο γειτονικών και τουριστικά ανταγωνιστικών χωρών με βάση τα όσα έχει αναφέρει η Ένωση Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών (ΕνΕΑΠ) και ο Σύνδεσμος Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων & Αλκοολούχων Ποτών (ΣΕΑΟΠ).

«Η Κυβέρνηση, λόγω των δυσκολιών που βιώνουν οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες, θεσπίζει δίμηνη παράταση καταβολής των φορολογικών επιβαρύνσεων των αλκοολούχων προϊόντων, οι οποίες βεβαιώνονται στα τελωνεία έως τις 25 Ιανουαρίου 2021» αναφέρει σχετικά η ανακοίνωση του Υπ. Οικονομικών τονίζοντας ότι:

«Η σχετική νομοθετική διάταξη, την οποία έχει ήδη επεξεργαστεί το Υπουργείο Οικονομικών, θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή και αφορά στη δίμηνη παράταση της καταβολής του ειδικού φόρου κατανάλωσης, του ΦΠΑ και των λοιπών επιβαρύνσεων που αναλογούν σε αλκοολούχα ποτά και άλλα αλκοολούχα προϊόντα τα οποία εξήλθαν από φορολογικές αποθήκες κατά τον μήνα Δεκέμβριο 2020.

Στο μεταξύ με στόχο την ουσιαστική στήριξη του κλάδου, η Ένωση Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών (ΕΝΕΑΠ) έχει καταθέσει στο δημόσιο διάλογο μια συνολική πρόταση για τη στήριξη του θέση της αγοράς αλκοολούχων, της εστίασης και του τουρισμού. “Στην παρούσα πρωτόγνωρη συγκυρία, μέτρα επιδοματικής προσέγγισης δεν επαρκούν καθώς είναι πρόσκαιρα, ενώ μόνο ζωτικής σημασίας παρεμβάσεις με αναπτυξιακή προοπτική, όπως είναι η μείωση της έμμεσης φορολογίας, κρίνονται ικανές όχι μόνο να ανακουφίσουν ουσιαστικά τις επιχειρήσεις στηρίζοντας τη βιωσιμότητά τους την επόμενη μέρα αλλά και να προκαλέσουν ένα θετικό σοκ στην εγχώρια αγορά ενισχύοντας την υγιή και νόμιμη επιχειρηματικότητα και οδηγώντας στη μετακίνηση ικανού όγκου πωλήσεων από το παράνομο στο νόμιμο εμπόριο. Παράλληλα, μια τέτοια δομική διόρθωση θα μπορούσε να διασφαλίσει τις χιλιάδες θέσεις εργασίας στην τεράστια αλυσίδα διάθεσης του ποτού καθώς και την προβλεψιμότητα και σταθερότητα των σχετικών δημοσίων εσόδων. Ας μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για έναν κλάδο του οποίου η συνολική επίδραση της εφοδιαστικής αλυσίδας υπολογίζεται ότι υπερβαίνει τα 2,3 δισ. ευρώ, με τα εισοδήματα από εργασία να φθάνουν τα 480 εκατ. ευρώ, ενώ οι θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης που δημιουργεί ξεπερνούν τους 66 χιλ. εργαζόμενους, καθιστώντας τον κλάδο έναν από τους σημαντικότερους εργοδότες στη χώρα, που στηρίζει το εισόδημα τουλάχιστον 35 χιλιάδων επιχειρήσεων, οι οποίες δραστηριοποιούνται αποκλειστικά στο εμπόριο οινοπνευματωδών ποτών» τονίζει η ΕνΕΑΠ θέτοντας επί τάπητος την οριζόντια μείωση του ΦΠΑ σε όλη την εστίαση, συμπεριλαμβανομένων των αλκοολούχων ποτών, σε συνδυασμό με μείωση και σύγκλιση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα αλκοολούχα ποτά με τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο.

«Αυτά τα μέτρα θα ενίσχυαν την καταγεγραμμένη κατανάλωση και αναλογικά τα δημόσια έσοδα με βιώσιμο τρόπο, κερδίζοντας έδαφος από την μη καταγεγραμμένη κατανάλωση αμφιβόλου ποιότητας και ενίοτε ακατάλληλων ποτών» αναφέρει η ΕΝΕΑΠ.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version