Ανεβάζει ταχύτητες η διαπραγμάτευση. Στους επικεφαλής των δανειστών η σκυτάλη

Ανεβάζει ταχύτητες η διαπραγμάτευση. Στους επικεφαλής των δανειστών η σκυτάλη

Στην Αθήνα σήμερα Κοστέλο, Ρέφερ, Τζιαμαρόλι, αύριο η Βελκουλέσκου. Μοναδική αποστολή των ξένων το νέο μνημόνιο της Ελλάδας. Επιμένουν για νέο γύρο προαπαιτούμενων οι τεχνοκράτες. Οι φόβοι για ύφεση και πρωτογενές έλλειμμα

Ταχύτητες ανεβάζει από σήμερα η διαπραγμάτευση, καθώς τη σκυτάλη παίρνουν οι επικεφαλής των εκπροσώπων των δανειστών, έτοιμοι να αναλάβουν δράση, όχι και με τις πιο ήπιες διαθέσεις.

Οι επικεφαλής των θεσμών, πλην της Ντέλιας Βελκουλέσκου (ΔΝΤ), καταφθάνουν σήμερα στην Αθήνα, με στόχο την εντατικοποίηση της διαπραγμάτευσης, το άνοιγμα όλων των καυτών ζητημάτων της ελληνικής οικονομίας και την επίτευξη συμφωνίας με την ελληνική κυβέρνηση έως τα μέσα Αυγούστου.

Καθώς η Βελκουλέσκου ανέλαβε για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους το ταξίδι της - και θα έρθει αύριο τελικά αντί για σήμερα - στην Αθήνα τελικά καταφτάνουν οι Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), Ράσμους Ρέφερ (ΕΚΤ) και Νίκολα Τζιαμαρόλι (ESM).

Η αποστολή που έχουν αναλάβει να φέρουν εις πέρας οι είναι σαφής και δεν επιδέχεται καμίας παρερμηνείας.

Οι ξένοι τεχνοκράτες φέρουν την ευθύνη της κατάρτισης της νέας δανειακής σύμβασης που θα συνάψει η Ελλάδα με τον ESM για το τριετές χρηματοδοτικό πρόγραμμα που θα λάβει.

Καθώς δανειακή σύμβαση χωρίς μνημόνιο δεν έχει, οι επικεφαλής των δανειστών θα καθορίσουν τα μέτρα που θα περιλαμβάνει το νέο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής που καλείται να υλοποιήσει η Αθήνα.

Η συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών θα πρέπει να έχει οριστικοποιηθεί πριν τις 20 Αυγούστου, ημερομηνία - φωτιά για την κυβέρνηση καθώς τότε λήγει το ομόλογο των 3,2 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ.

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την Ελλάδα, ενώ όλες οι διαδικασίες θα πρέπει να τρέξουν με φρενήρεις ρυθμούς.

Οι επικεφαλής των δανειστών αναμένεται να συνεχίσουν σε ανώτερο επίπεδο τη διαπραγμάτευση, μετά τη δουλειά που ξεκίνησαν ήδη τα τεχνικά κλιμάκια και τα οποία πραγματοποίησαν ήδη κάποιες καταρχήν συζητήσεις για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, την κατάσταση τραπεζών και ασφαλιστικών ταμείων, καθώς και για σειρά μεταρρυθμίσεων.

Τα πρώτα στοιχεία που ζήτησαν να εξετάσουν τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών αφορούσαν έσοδα και δαπάνες, καθώς από αυτά θα κριθεί τόσο το ύψος του δημοσιονομικού κενού για το 2015, αλλά και το εάν τελικά είναι εφικτός ο στόχος για παραγωγή πρωτογενούς πλεονάσματος φέτος.

Ειδικά σε ό,τι αφορά το τελευταίο, ο πήχης των προσδοκιών έχει μειωθεί αισθητά, καθώς ακόμη και οι δανειστές εμφανίζονται να αποδέχονται πως για το 2015, η Ελλάδα θα σημειώσει πρωτογενές έλλειμμα.

Στη γωνία... καραδοκεί και η ύφεση της ελληνικής οικονομίας, με τους εκπροσώπους των δανειστών να εκφράζουν φόβους πως αυτή θα ξεπεράσει το 2% με 3% του ΑΕΠ για το 2015.

Ανοιχτό παραμένει και το θέμα των προαπαιτούμενων, καθώς, παρά τις διαψεύσεις εκ μέρους της Αθήνας, οι δανειστές επιμένουν πως η Ελλάδα πρέπει να λάβει νέα - τρίτη κατά σειρά - δέσμη μέτρων.

Η δουλειά σε τεχνικό επίπεδο αναμένεται να ολοκληρωθεί έως την Παρασκευή και όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές «μόνο σε ειδική περίπτωση θα υπάρξει συνέχεια το Σαββατοκύριακο»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Χωρίς τη Βελκουλέσκου καταφτάνουν οι επικεφαλής των θεσμών

SHARE: