Ο Μ. Βορίδης απέσυρε την τροπολογία για τα βυτιοφόρα

Ο Μ. Βορίδης απέσυρε την τροπολογία για τα βυτιοφόρα
ΑΘΗΝΑ ΠΟΡΕΙΑ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΦΔΧ (EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) Eurokinissi

Διαβάστε αναλυτικά τις δηλώσεις του υπουργού Μεταφορών για την απελευθέρωση των αδειών των βυτιοφορέων. Γιατί πήρε πίσω την τροπολογία

Ο υπουργός Υποδομών Μάκης Βορίδης, αναγκάστηκε να αποσύρει την τροπολογία για τις άδειες των βυτιοφορέων, μετά τις σφοδρές αντιδράσεις από το ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με πληροφορίες η τροπολογία είχε πάει στο Μαξίμου, ωστόσο δεν είχε πάρει έγκριση, κάτι που προκάλεσε την παρέμβαση του πρωθυπουργού.

Το Μαξίμου διεμήνυσε στους υπουργούς να μην ξαναστείλουν στη Βουλή τροπολογία, αν προηγουμένως δεν έχει εγκριθεί από το πρωθυπουργικό γραφείο.

Τι αναφέρει το υπουργείο Υποδομών

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο ΥΜΔ διευκρινίζει ότι η πρόσβαση στην ειδική κατηγορία βυτίων υγρών καυσίμων έχει απολύτως απελευθερωθεί και όποιος επιθυμεί μπορεί να αιτηθεί την έκδοση νέας άδειας, οποιασδήποτε κατηγορίας και οποιουδήποτε βάρους, πληρώνοντας ένα μικρό διοικητικό παράβολο 1.000 ευρώ (ή πεντακοσίων εάν διαθέτει ήδη μία άδεια).

Η τροπολογία, σημειώνει το υπουργείο αφορά αποκλειστικά αλλαγές σε κατόχους παλιών αδειών, σύμφωνα με τον νόμο Ρέππα, και δεν έχει καμία σχέση με τις νέες άδειες που εκδίδονται. Κατά το υπουργείο, σκοπός της ρύθμισης είναι αφενός να ενθαρρυνθεί η έκδοση νέων αδειών και ο περιορισμός της δευτερογενούς αγοραπωλησίας αδειών και αφετέρου να προστατευθεί η δημόσια ασφάλεια μέσω της αδειοδότησης βυτιοφόρων τα οποία ανήκουν στην πλέον σύγχρονη, τεχνολογικά και περιβαλλοντικά, κατηγορία EURO 5.

Βορίδης: “Προεκλογικά παιχνίδια”

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Αντ1, ο κ. Βορίδης απέδωσε τον θόρυβο που προκλήθηκε σε προεκλογικά παιχνίδια, υποστηρίζοντας πως “σε καμία περίπτωση δεν κλείνει το επάγγελμα των βυτιοφορέων”.

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο ίδιος “όποιος θέλει αύριο το πρωί μπορεί, καταθέτοντας ένα παράβολο χιλίων ευρώ, να εκδώσει άδεια φορτηγού δημόσιας χρήσης ή βυτιοφόρου. Με τη συγκεκριμένη τροπολογία θέλησα απλώς να βάλω φραγμό στη μετατροπή των παλαιών αδειών κατά τη μεταβίβασή τους από άδειες μεταφορών σε άδειες βυτιοφορέων”.

Νωρίτερα άλλωστε, μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης στελεχών του ΠΑΣΟΚ υπό τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαπας, αποχώρησε για το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων με την εντολή να ζητήσει από τον υπουργό Μάκη Βορίδη την απόσυρση της τροπολογίας που αφορά στα βυτιοφόρα.

Πολιτική κόντρα με αφορμή τα βυτιοφόρα

Η τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή ο κ. Βορίδης,  εξελίχθηκε σε ενδοκυβερνητική κόντρα, καθώς οι δύο προηγούμενοι υπουργοί στο ίδιο υπουργείο αντιδρούν έντονα, εκτιμώντας ότι έτσι κλείνει και δεν ανοίγει το επάγγελμα και απειλούν ότι θα την καταψηφίσουν όχι μόνον οι ίδιοι, αλλά και πολλοί, αν όχι το σύνολο, των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δημήτρης Ρέππας εκτίμησε ότι η συγκεκριμένη τροπολογία δεν πρόκειται να περάσει, επισημαίνοντας ότι κακώς σε αυτήν τη Βουλή δεν υπάρχει κόμμα που να έχει την απόλυτη πλειοψηφία και χρειάζεται τη συναίνεση και του άλλου κόμματος προκειμένου να ψηφιστεί.

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με τέτοιες διατάξεις, όπως και κάποιες άλλες, δεν συμφωνούν και δεν θα τις ψηφίσουν, τόνισε ο κ. Ρέππας και άφησε αιχμές κατά του κ. Βορίδη, λέγοντας ότι τέτοιου είδους σημαντικές για τη λειτουργία της αγοράς ρυθμίσεις δεν μπορεί να κατατίθενται αιφνιδιαστικά χωρίς να ενημερωθούν τα κυβερνητικά όργανα.

Κατά τον κ. Ρέππα, η τροπολογία πρέπει να αποσυρθεί γιατί, όπως τόνισε, γυρίζει τα πράγματα πίσω και κάλεσε τον κ. Βορίδη να λάβει υπόψη του ότι “είμαστε μέλη μιας κυβέρνησης η οποία δεν είναι μονοκομματική”.

Από την πλευρά του, ο τέως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και νυν αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Γιάννης Ραγκούσης, απαντώντας σε ερώτηση άφησε αιχμές τόσο κατά του κ. Βορίδη όσο και κατά της Νέας Δημοκρατίας.

“Η αντίληψη και οι επιδιώξεις σύμφωνα με τις οποίες ο κ. Βορίδης προσεγγίζει όλα τα επαγγέλματα στις μεταφορές που πρέπει να ανοίξουν -τελικά μόνο στα λόγια- είναι από την πρώτη στιγμή ίδιες και αναλλοίωτες, έχουν συνέπεια και συνέχεια στο χρόνο”, τόνισε ο κ. Ραγκούσης και πρόσθεσε ότι “γι΄ αυτό, δεν ανήκει μόνο στον ίδιο η ευθύνη και για τις τελευταίες πολιτικές αποφάσεις- τροπολογίες που εκθέτουν τη χώρα και διασύρουν για μία ακόμη φορά το πολιτικό σύστημα στη συνείδηση της ελληνικής κοινωνίας, η οποία δεν είδε να γίνεται και γι΄ αυτήν κάποια εξαίρεση στους κόπους και τις θυσίες που υποβλήθηκε. Η ευθύνη ανήκει και στον πολιτικό του χώρο συνολικά”, τόνισε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα