Αντίστροφη μέτρηση για τις νέες αντικειμενικές

Αντίστροφη μέτρηση για τις νέες αντικειμενικές
Ακίνητα στην Αθήνα Eurokinissi

Ανάμεσα στην άρνηση των δανειστών να δεχθούν "κοινωνική πολιτική" σε λαϊκές περιοχές και την ανάγκη να κλείσει η σχετική υποχρέωση της τέταρτης αξιολόγησης, θα βρεθεί η επιτροπή του υπουργείου οικονομικών η οποία έχει από σήμερα την «καυτή πατάτα» να διαμορφώσει τις νέες αντικειμενικές

Αναβολή προσαρμογής του ΕΝΦΙΑ στις νέες αντικειμενικές για το 2019 αυξήσεις του για τον ένα στους τρεις ιδιοκτήτες ακινήτων το 2018 είναι οι εναλλακτικές του υπουργείου αν θέλει να κλείσει το θέμα τις 30 Απριλίου.

Ανάμεσα στην άρνηση των δανειστών να δεχθούν «κοινωνική πολιτική» σε λαϊκές περιοχές και την ανάγκη να κλείσει η σχετική μνημονιακή υποχρέωση της – κρίσιμης – τέταρτης αξιολόγησης θα βρεθεί η δευτεροβάθμια επιτροπή του υπουργείου οικονομικών η οποία έχει από σήμερα την «καυτή πατάτα» να διαμορφώσει τις νέες αντικειμενικές.

Γεγονός είναι ότι το προαπαιτούμενο της προσαρμογής των αντικειμενικών αξίες κοντά στις εμπορικές δεν παίρνει και τρίτη αναβολή. Η αναμόρφωση των αντικειμενικών αξιών είχε πρώτη προθεσμία τον Ιούνιο του 2017 ,πήρε παράταση για τον Δεκέμβριο του περασμένου χρόνου και στην συνέχεια για τον Απρίλιο του 2018 και το οικονομικό επιτελείο διαμηνύει ότι θα έχουμε λύση πακέτο για χρέος και επόμενη μέρα ως τις 21 Ιουνίου.

Το πρόβλημα που ήταν γνωστό από πέρσι ήταν ότι οι εμπορικές τιμές σε πολλές λαϊκές περιοχές ήταν αρκετά υψηλότερες από τις αντικειμενικές που ίσχυαν το 2008 που φάνηκε με τις εκτιμήσεις των ιδιωτών που έδειξαν αυξήσεις για το 60% των τιμών ζώνης. Μεταξύ τους ήταν και οι λεγόμενες λαϊκές περιοχές. Η «εύκολη λύση» που προκρίθηκε πρόσφατα είναι για περιοχές όπως το Πέραμα , το Κερατσίνι, το Περιστέρι , ο Ασπρόπυργος και τα Άνω Λιόσια να «κουρευτούν» στο 10% οι αυξήσεις της τάξης του 20-25% που προκύπτουν από τις τιμές των ιδιωτών εκτιμητών ώστε να μην υπάρξει μεταβολή στον ΕΝΦΙΑ . Με δεδομένο ότι οι τιμές των εκτιμητών σε κάποιες ακριβές περιοχές όπως η Φιλοθέη και το Ψυχικό είναι μικρότερες από 25% έως και 30% η απώλεια φόρου που προέκυπτε θα έπρεπε να πληρωθεί με την αύξηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ που επιβάλλεται στην μεγάλη ακίνητη περιουσία. Δηλαδή από τους περίπου 250.000 ιδιοκτήτες που έχουν ακίνητα με συνολική αντικειμενική αξία άνω των 200.000 ευρώ οι οποίοι θα επωμίζονταν πολύ μεγάλες αυξήσεις. Οι δανειστές αρνήθηκαν την λύση και ζήτησαν να εξεταστεί εναλλακτικά η διεύρυνση της βάσης του φόρου όπως άλλωστε αναφέρεται και στο σχετικό προαπαιτούμενο.

Δύσκολη και η διεύρυνση της βάσης

Ο μόνος τρόπος να υπάρξει διεύρυνση της βάσης του φόρου είναι να επεκταθεί ο συμπληρωματικός φόρος και στα ακίνητα εκτός σχεδίου και τα αγροτεμάχια κάτι που έχει αναβληθεί με νόμο το 2016 για το 2019. Η νομοθέτηση της επέκτασης του συμπληρωματικού φόρου δεν θα ήταν πρόβλημα αν υπήρχαν «αντικειμενικές» τιμές . Στις εκτός σχεδίου περιοχές όμως οι τιμές ορίζονται με βάση εκτιμήσεις που σε κάποιες φορές είναι άδικες. Για τον λόγο αυτό και υπήρχε και η εξαίρεση από το 2016.

Περιορισμένες επιλογές

Δεδομένο είναι ότι οι τιμές των 220 ιδιωτών αξιολογητών που δίνουν αυξήσεις για το 60% των ζωνών της χώρας δεν είναι δεσμευτικές για το υπουργείο. Εκείνο όμως που πιέζει είναι ο χρόνος καθώς οι νέες τιμές να ολοκληρωθούν μέσα στον Απρίλιο και τον Μάιο να διαμορφωθεί ο νέος ΕΝΦΙΑ. Η περισσότερο επώδυνη λύση είναι να υιοθετηθούν με μικρές αλλαγές οι τιμές των ιδιωτών εκτιμητών και να προκύψουν αυξήσεις και στον ΕΝΦΙΑ και στους υπόλοιπους 21 φόρους που βαρύνουν το ακίνητο για περίπου το 30% της χώρας.

Μια λύση θα ήταν να πειστούν οι δανειστές να δεχθούν τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ για το 2018 στις τιμές που ίσχυαν την 1/1/2018 δηλαδή τις σημερινές με προοπτική οι βασικός φόρος στα ακίνητα να προσαρμοστεί στις νέες αντικειμενικές από το 2019 όταν θα μπορέσει – θεωρητικά – να επεκταθεί ο συμπληρωτικός φόρος και στα εκτός σχεδίου και τα αγροτεμάχια . Κάτι τέτοιο εξασφαλίζει το ετήσιο εισπρακτικό αποτέλεσμα των 2,65 δις ευρώ από τον βασικό φόρο ακινήτων Σε αντάλλαγμα οι νέες τιμές μπορούν να ισχύουν για τους υπόλοιπους φόρους που βαρύνουν το ακίνητο ( μεταβίβασης δωρεών γονικών παροχών κτλ ) Η Τρίτη λύση είναι μάλλον θεωρητική και αφορά την πλήρη αναμόρφωση των συντελεστών του ΕΝΦΙΑ : Ένας νέος φόρος όπως είχε πει σε ανύποπτο χρόνο η υφυπουργός οικονομικών κ. Κατερίνα Παπανάτσιου ο οποίος δεν μπορεί να διαμορφωθεί σε ένα μήνα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα