Απαιτούνται δεσμεύσεις από την επόμενη κυβέρνηση

Απαιτούνται δεσμεύσεις από την επόμενη κυβέρνηση
Ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, συνομιλεί με την Υπουργό Οικονομικών της Φινλανδίας, Γιούτα Ουρπιλάινεν, στο Συμβούλιο των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup) στις Βρυξέλλες, Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012. (EUROKINISSI // ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ) ** Ελεύθερη η χρήση για μη εμπορικούς σκοπούς. Να αναφέρεται ως πηγή το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. ** Eurokinissi

Διαβάστε τι συζητήθηκε στο Eurogroup για το ελληνικό "κούρεμα". Δεσμεύσεις από τη μελλοντική κυβέρνηση. Σύνδεση του PSI με τη νέα δανειακή σύμβαση

Ο υπουργός Ε. Βενιζέλος ενημέρωσε τους δημοσιογράφους, το βράδυ της Δευτέρας, σχετικά με την πορεία των συζητήσεων για το PSI αλλά και τη βιωσιμότητα του χρέους.

Όσον αφορά στο πρώτο, για το PSI, έγινε γνωστό πως οι διαβουλεύσεις με τον ιδιωτικό τομέα συνεχίζονται και ως τις 13 Φεβρουαρίου, το Eurogroup αναμένει την ελληνική προσφορά για το PSI.

Τα σχετικά ζητήματα θα αντιμετωπιστούν στο επίπεδο του Euro Working Group και του Eurogroup που αν χρειαστεί θα συνεδριάσουν μέσω τηλεδιάσκεψης.

Όσο για το δεύτερο ζήτημα, τη συζήτηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, έγινε μέσα σε τέτοιο πλαίσιο, ώστε να διασφαλιστεί πως το χρέος θα κινείται στο 120% του ΑΕΠ.

Η είδηση είναι όμως πως ζητείται – απαιτείται από όλα τα κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση Παπαδήμου η δέσμευση τους, όχι μόνο για την παρούσα χρονική περίοδο, αλλά και μετά τις επερχόμενες εκλογές.

Εν ολίγοις, ζητούνται δεσμεύσεις και από τη μελλοντική, μετεκλογική κυβέρνηση, όποια και αν είναι αυτή.

Κατά τα άλλα, ο στόχος του υπουργείου Οικονομικών, να γίνει επίσημη προσφορά ως τις 13 Φεβρουαρίου, για το “κούρεμα” και την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων (PSI), όπως διαβάζεται πιο πάνω, έγινε αποδεκτή.

Συνεργάτες του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, που βρίσκονται στην αίθουσα συνεδριάσεων του Eurogroup σημείωσαν πως η συζήτηση στο Eurogroup για το PSI και το νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας ήταν “ουσιαστική και εποικοδομητική” και θα συνεχισθούν εντατικά οι διαβουλεύσεις με τον ιδιωτικό τομέα, στο πλαίσιο της απόφασης της 26ης Οκτωβρίου.

Οι συνεργάτες του υπουργού ανέφεραν, επίσης, ότι η ολοκλήρωση του PSI συνδέεται με την πρόοδο που πρέπει να επιτευχθεί ως προς το νέο δανειακό πρόγραμμα για τη χώρα.

Ο υπουργός Οικονομικών θα προχωρήσει σε αναλυτική ενημέρωση μετά το τέλος της συνεδρίασης του Eurogroup, η οποία εστιάζεται τώρα στις δυο νέες συνθήκες για το δημοσιονομικό σύμφωνο και το ESM.

Νωρίτερα η καγκελάριος της Γερμανίας είχε στείλει αυστηρό μήνυμα για να επιταχυνθούν οι διαπραγματεύσεις, αρνούμενη να συζητήσει σενάρια περί νέου δανείου-γέφυρα προς την Ελλάδα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα