Απάντηση της ΕΕ στις ΗΠΑ με πρόστιμο μαμούθ στην Google

Απάντηση της ΕΕ στις ΗΠΑ με πρόστιμο μαμούθ στην Google
Η Επίτροπος Ανταγωνισμού της ΕΕ, Μαργκρέτ Βεστάγκερ AP

Μετά την ευρωπαϊκή έρευνα κατά της Airbnb, μαίνεται για τα καλά ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-ΕΕ, με την Ευρώπη να απαντά με πρόστιμο 4,3 δισ. ευρώ που επέβαλλε στην Google. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ κατηγορεί την Google για αθέμιτο ανταγωνισμό με το πρώτο πρόστιμο να ανέρχεται στα 2,42 δισ. ευρώ.

Το πρόστιμο-μαμούθ των 4,3 δισ. ευρώ επέβαλε σήμερα στη Google η Κομισιόν. Το πρόστιμο αφορά στο σύστημα Android που χρησιμοποιεί η εταιρεία και το ανακοίνωσε πριν από λίγα λεπτά η Επίτροπος Ανταγωνισμού Μαργκρέτ Βεστάγκερ.

Στην πραγματικότητα, είναι ένα ακόμη «μήνυμα» της Κομισιόν στο πλαίσιο του εμπορικού πολέμου που έχουν ανοίξει οι ΗΠΑ σε βάρος της Ευρώπης. Παρόλο που η Κομισιόν δεν παραδέχεται ότι υπάρχει «πόλεμος», δείχνει τις προθέσεις της απέναντι στις αμερικανικές εταιρίες. Προχθές ήταν η Airbnb που πήρε προθεσμία έως τέλος Αυγούστου να συμμορφωθεί σε ζητήματα προστασίας καταναλωτών, σήμερα επιβάλλεται στην Google το μεγαλύτερο πρόστιμο μέχρι σήμερα. Πάντως, πηγές της Κομισιόν διαψεύδουν ότι υπάρχει σε εξέλιξη έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού σε βάρος της Airbnb.

Σε σχέση με την Google, ύστερα από τριετή έρευνα, η αρμόδια Αρχή της ΕΕ για τον ανταγωνισμό κατηγορεί την εταιρία ότι χρησιμοποιεί το Android για να περιθωριοποιήσει τους ανταγωνιστές της. Η έρευνα αυτή θεωρείται ως η πιο σημαντική από τις τρεις που έχει διεξαγάγει η ΕΕ κατά της πιο δημοφιλούς διαδικτυακής μηχανής αναζήτησης στον κόσμο.

Η εταιρία κατηγορείται για χειραγώγηση της αγοράς. Η Google εξέφρασε «τη διαφωνία της» για το πρόστιμο ύψους και «εξετάζει το ενδεχόμενο να ασκήσει έφεση».

Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που η Κομισιόν επιβάλει πρόστιμο στην Google. Πέρυσι τέτοια εποχή, η Επιτροπή είχε επιβάλει πρόστιμο ύψους 2,42 δισεκατομμυρίων ευρώ, κατηγορώντας την εταιρεία για μεθόδους χειραγώγησης της αγοράς. Το πρόστιμο αυτό ήταν το υψηλότερο που έχει επιβληθεί ποτέ από την Ένωση σε πολυεθνική εταιρεία για μονοπωλιακές πρακτικές. Το προηγούμενο «ρεκόρ» κατείχε η Intel από το 2009, όταν της είχε επιβληθεί πρόστιμο ύψους 1,06 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Πλέον, η Google έσπασε το δικό της ρεκόρ.

Η απάντηση της Google

“Το λειτουργικό Android έχει δημιουργήσει περισσότερες επιλογές για όλους, όχι λιγότερες. To ακμάζον οικοσύστημα, η καινοτομία και η μείωση των τιμών αποτελούν κλασικά χαρακτηριστικά του ισχυρού ανταγωνισμού” σημειώνει σε επίσημη ανακοίνωση η Google και προσθέτει: “Σκοπεύουμε να ασκήσουμε έφεση κατά της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής”.

“Μου αρέσουν πολύ οι ΗΠΑ” η απάντηση Βεστάγκερ στο σχόλιο του Τραμπ

Η Επίτροπος Ανταγωνισμού της ΕΕ Μαργκρέτε Βεστάγκερ δήλωσε ότι της «αρέσουν πολύ» οι ΗΠΑ, ως απάντηση σε σχόλιο που φέρεται να έκανε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ότι η ίδια «απεχθάνεται» τη χώρα λόγω των αντιμονοπωλιακών της ενεργειών σε βάρος αμερικανικών εταιριών.

«Μου αρέσουν πολύ οι ΗΠΑ», δήλωσε η Βεστάγκερ σε συνέντευξη Τύπου, ανακοινώνοντας το πρόστιμο-ρεκόρ σε βάρος της Google, ερωτηθείσα για αυτό που φέρεται να δήλωσε ο Τραμπ στη σύνοδο του G7 τον περασμένο μήνα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε στον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ότι η επικεφαλής σας επί των φορολογικών «απεχθάνεται στις ΗΠΑ», σύμφωνα με συμμετέχοντες στη σύνοδο. Αυτό φάνηκε ως αναφορά στις ενέργειες της Βεστάγκερ απέναντι στην Apple και άλλες αμερικανικές εταίρες αναφορικά με την πρακτική του να διοχετεύουν τα κέρδη τους μέσω ευρωπαϊκών κρατών με χαμηλό φορολογικό συντελεστή.

Η Βεστάγκερ δήλωσε ότι ως Δανή έχει την προδιάθεση να διάκειται θετικά απέναντι στις ΗΠΑ.

«Αλλά γεγονός είναι ότι αυτό δεν έχει καμία σχέση με το πώς νιώθω. Καμία απολύτως. Όπως εφαρμόζουμε τη νομοθεσία περί ανταγωνισμού, το κάνουμε σε όλο τον κόσμο, αλλά όχι σε ένα πολιτικό πλαίσιο», πρόσθεσε.

Η Επίτροπος δήλωσε ότι θα συνεχίσει να εφαρμόζει τη νομοθεσία περί ανταγωνισμού, ανεξάρτητα από το πολιτικό πλαίσιο.

Γαλλία: Κανείς δεν είναι υπεράνω των νόμων. Ούτε η Google

Η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι χαιρετίζει το πρόστιμο ρεκόρ ύψους 4,34 δισεκ. ευρώ που επέβαλαν στην Google οι ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να κάνει λόγο για «εξαιρετική απόφαση».

«Κανείς δεν είναι υπεράνω των νόμων που είναι κοινοί για όλους, ούτε η Google, ούτε καμία άλλη οντότητα», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μπενζαμέν Γκριβό.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα